用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 世界大學排名
go

世界大學排名

其實有無邊個世界大學排名比較中肯,比較有代表性,值得用來參考?

回覆 rogerlam123 的帖子

世界大學學術排名

回覆 cow 的帖子

反而國產的最準!

rogerlam123 發表於 18-3-12 17:19
回覆 cow 的帖子

反而國產的最準!

所有大學排名都只能作參考,各有其利弊。

上述的 ARWU 比較著重科研,忽略社會及人文科,而且係教學環境及教學質素上的計算備受批評,因為佢只係以諾貝爾獎及菲爾茲獎人數來作衡量。

佢既好處係所用數據比較客觀,較少主觀評估,當初成立時的作用係想衡量內地大學與世界大學科研上的差距,最初並不是作為排名用的。

所以對於想入讀研究院的 STEM 課程學生,呢個排名就非常適合作為參考。但係對於入讀本科生及非 STEM 課程學生,呢個排名就作用不大。

通常大眾會睇的三大排名係︰QS, THE 及上述的 ARWU,不過真係各有其利弊及受爭議的地方,參考時要小心。同埋數據上的排名好易被人濫用,例如近年香港某知名大學就係 QS 排名上節節上升備受爭議,之前報章上亦有報導。

反而有一個全主觀的排名我覺得都幾得意,因為係主觀所以好難俾人玩到數據,當然個弊端就係變得太主觀,缺乏數據支持。佢係統計學者們心目上對各大學教學及研究質素的大學聲譽排名︰

THE ranking by reputation

係呢個排名,剛才提及的香港某知名大學就榜上無名,當然呢個排名都一樣只能作為參考。

ARWU 比較客觀,冇果 d "student satisfaction" 等。不過同 humble 論點一樣,ARWU 適合 STEM 學生。

同埋要留意自己選嘅學科係咩,有 d 大學綜合排名低,但係有一兩科係非常出色,可惜被「拖累」。例如 KCL Law 唔錯,但係 Chemistry 相對冇咁出色。

回覆樓主:

其實冇咩世界排名值得參考。拿 ARWU 來說,冇咩人會覺得 UCL 好過 U Penn 或 Northwestern。

RunningPig 發表於 18-3-12 22:47
其實冇咩世界排名值得參考。拿 ARWU 來說,冇咩人會覺得 UCL 好過 U Penn 或 Northwestern。
...

UCL

Penn

Northwestern

ARWU

QS

The Times

USNews

連USNews排名, UCL 都高過 Northwestern

睇過一篇文章話依d排名榜,就算每間大學嘅排名無嘜變,佢都例必郁吓佢,調換吓d排名。否則年年一樣,搵鬼睇。另外,又話在某些國家,有d大學係根據依d排名去攞政府嘅資助。Anyway, 睇依d排名,可能同睇血壓一樣, 喺個 range 裡面就算,不用細究 exactly 排第幾。

ACE2126    發表於 18-4-20 16:57

cow 發表於 18-3-12 23:19
連USNews排名, UCL 都高過 Northwestern

US News 唔代表一定好。係香港英美名校生的圈子裡,冇咩人會咁覺得。

回覆樓主

其實都係想孩子讀得好外,亦希望將來搵工及繼續升學易啲!但係啲排名除頭二三十間外,其他都差別很大!

回覆 humble123 的帖子

Warwick Econ 排名比 LSE 還要高, 聽說LSE BSc
畢業在英國搵工未如想像般容易, 是否Warwick 還要好一點? 多謝分享.
註: 兩間都有offer, 要盡快回覆 UCAS.  現在苦惱中

唔使諗,一定係LSE.
為何要盡快回覆 UCAS?不是5月嗎?

回覆 loop 的帖子

用家分線過話分別唔太大,不過畀我就一定要 LSE 啦,起碼人人都知 LSE offer 難攞過 Warwick,而且有名你叫 London School of "Economics",就算唔留係英國搵工,返黎香港都好好。
除非你覺得倫敦生活費太貴,同埋唔想沈迷 city life。

冇居留權,咩學位畢業都難搵工。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

cannot agree more ! thanks all for your kind advice !

RunningPig 發表於 18-3-12 22:47
...

冇乜人? 我就覺得UCL好過Northwestern.

JustAParent 發表於 18-3-14 17:37
冇乜人? 我就覺得UCL好過Northwestern.

西北係私校,可能多啲富貴本土生

loop 發表於 18-3-14 14:08

Warwick Econ 排名比 LSE 還要高, 聽說LSE BSc

若然係 Warwick MORSE vs LSE Mathematics & Economics,我就一定會揀 Warwick,因為係數學上 Warwick 比 LSE 明顯有優勢,甚至可以媲美 Oxbridge。

但係若然純粹 Economics 來計,係國際上 reputation wise 就 LSE 無得輸,將來回流搵工都應該會有幫助  (現時留係當地搵工真係唔易!) ,尤其對於外資行來講。

不過入讀 LSE 的話就要有心理準備要放棄大學校園生活,因為 LSE 係無 campus 的,同埋係倫敦的 social life 會超級貴。若然兒子係想享受大學校園生活的話,呢點就要考慮清楚。

p.s. 排名就正如之前所講只能作為參考,尤其係本地排名例如 the complete university guide 都有好大比重係 student satisfaction。而入得愈貴愈名氣大的大學的學生,要求就當然會愈高,當然亦無咁易 satisfied。所以你睇佢個 Econ 排名,Nottingham 的 student satisfaction 超高分,遠高於 oxbridge, ucl, lse 等等,結果拉到總分同 lse 差不多一樣,但係你會唔會就係因為個 student satisfaction 走去揀 Nottingham 而唔揀 oxbridge, ucl, lse?

可以參考埋唔計 student satisfaction 的國際排名︰

QS ranking by Economics

US news ranking by Economics

total agree with humble 123
不如講個實例去思考排名可盡信性 :申報 : 我的兒子現讀 LSE, 他的朋友現讀 Warwick

(1)大學之間不時邀請各學府作學術交流,Oxbridge 通常攪的talk 係邀請 G5 (牛,劍,ICL,UCL, LSE)學生為先。Warwick 的朋友仔就少有機會出席此類Oxbridge talk
(2)兒子上一屆的師兄姐(相信係 top 果d)曾受聘在香港滙豐做 internship,薪金一個月為 5-6萬港幣。完成intern 後還被邀聘做長工。
(3)兒子今年 intern interview 回來都話好多入圍外資大公司/ibank 面試的都是 G5 學生,競爭好大!

所以以入職機會來講,並不太認同排名榜所講 LSE 差過 Warwick.

另我應為搵工除了學校排名,成績/面試表現和環境因素都一定有影響。兒子已去讀大學, 將來揾工的路向應由他們自己決定和負責。

喺邊間大學畢業,可能對你搵第一, 二份工有影響,之後嘅影響力會逐漸消失。畢竟做野及讀書係兩回事。你見李嘉誠頭馬霍建寧,Wiki 話佢係喺St John’s University, Minnesota 攞個BA degree. 該大學喺 US News 嘅 National Liberal Arts College 排第85.  另外佢又有個Diploma in Financial Management from University of New England, New South Wales. 依間喺QS World University Ranking 排第801至1000。但任憑你嘅大學排名有幾高,家吓大把名牌畢業生都係要聽佢點。當然唔係個個都係霍建寧,不過對學校嘅排名亦不需要太過擔心。好似LSE咁出名嘅大學,大概錯不了那裡。如果要擔心,倒不如擔心小朋友將來出嚟做事嘅辦事能力,人際關係,是否勤奮上進仲好。因為家吓嘅年輕人最大嘅問題並非學歷,而係工作態度,責任心,唔捱得,唔話得..............

ACE2126    發表於 18-4-20 16:58