用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 如何令5歲小朋友英文有大進步?
go

如何令5歲小朋友英文有大進步?

出去學英文speaker半年左右,都係一般般,有咩好方法?教學?建議

朱古力小b 發表於 18-3-12 12:28
出去學英文speaker半年左右,都係一般般,有咩好方法?教學?建議

學習似乎冇一步登天喎,除非想短期為達成一個目標(eg公開試/移民etc)
方法唔work好多原因,你小朋友仲細,最緊要搵到原因,配合適合自己既方法,要日積月累先會有成果,唔急得既

先半年,語文要浸的。而且咁細個,能夠學+掌握嘅英文有限。

如果真係想見到明顯進步,請個老師返黎/或者自己操刀日日同佢講英文、串字、讀圖書。

....

回覆樓主

我深信閱讀是學習語言的最佳方法

回覆樓主

同意將英文溶入生活之中,不是報英文班而是報其他興趣班但主要外國小朋友參與外籍導師;另外,每日伴讀英文書是王道。如若父母英文能力稍遜,可買英文故事CD. 多聽、英文自然好。

簽名被屏蔽

要好既...你要自己都同佢講埋一份...全英語環境

朱古力小b 發表於 18-3-12 12:28

樓主冇提現時程度,好難建議喎。只係listening n oral定要包埋讀寫?

chingchub 發表於 18-3-19 15:22
樓主冇提現時程度,好難建議喎。只係listening n oral定要包埋讀寫?

佢5歲,學校教phonics嘅,出面學speaker,都是一歲簡單對答,例如what is your name?my name is sam.how old are you?im 5 years old.呢d,其餘寫都係d好簡單嘅生字。我嘗試用英文同佢傾計,但因為不明白我講咩而有抗拒感

朱古力小b 發表於 18-3-19 20:44
佢5歲,學校教phonics嘅,出面學speaker,都是一歲簡單對答,例如what is your name?my name is sam.how o ...

係咪讀劵幼?如果係,我見小朋友英文水平係會冇私幼強,但非必然,父母一定要好下功夫谷下語文先得。語文係要浸,好難突然大進步,小朋友有冇睇ort一級級認讀? 每天伴讀嗎?家中有冇“姐姐”呢類語景?有冇睇下英文卡通?另外,就算私幼劵幼有phonics,我仍推薦出去上rwi,呢個課程教blending,segmenting,又有讀寫,我覺得大女上呢個phonics幫到佢好多認讀。

仲有,小朋友如果真係英文能力未夠,出面上speaker班人地都會就佢能力教黎增加佢學習興趣,免強教深左唔明投入唔到都係大問題。

不過,你小朋友會唔會中文能力較強?我見通常英文強,中文就相對弱,相反亦然,當孩子對某種語文認識較多,自然就有偏愛,係會唔想學另一種語文。

佢5歲,學校教phonics嘅,出面學speaker,都是一歲簡單對答,例如what is your name?my name is sam.how o ...

一定要每日花時間伴讀英文書,可加聽英文歌仔同卡通,應該會慢慢聽得多咗,聽得明佢慢慢就會肯講多啲講流暢啲

要打好英文基礎,建議都係從phonics開始,先訓練好reading能力。因為要英文好,一定係要睇好多書,當然開始時你都要配合每日同佢一齊閲讀,同埋增加vocabularies。
另外,出面可以再上speaking class, 訓練聽講能力。
但要小心選擇phonics班,出門好多拖慢黎教,吾止哂錢,仲哂哂d時間,如果一班多過4個人會難d學得好。
shamus

回覆樓主

Vocab字庫唔夠多,所以聽唔明,跟住就無興趣

chingchub 發表於 18-3-19 23:50
係咪讀劵幼?如果係,我見小朋友英文水平係會冇私幼強,但非必然,父母一定要好下功夫谷下語文先得。語文係 ...

請問邊度上rwi好?

vvik 發表於 18-4-12 19:50
請問邊度上rwi好?

我一直都係選近屋企同夾時間既centre黎學,冇刻意搵邊間區外好centre, 始終小朋友學唔少野,浪費時間坐好耐車,我覺得唔值

回覆樓主

任何語言的學習;也是聽、說、讀、寫四步曲;先多聽、然後多講;字庫足夠,學phonics事半功倍。

回覆樓主

我覺得閱讀是最好的,oxford reading tree / oxford story tree 真的不錯