用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖彼得/沙呂
go

聖彼得/沙呂 [複製鏈接]

大家覺得自行20分..
聖彼得or沙田圍呂明才會大機會入到D?

我明白兩間都難, 但邊間會多人爭D?
   0    0    0    0

回覆樓主:

係唔係應該睇下住址邊度近d...西環同沙田差好遠喎...,照計聖彼得係易入d!

回覆 keith_ccc 的帖子

我住九龍, 可以為小朋友搬屋.

hapicici 發表於 18-3-12 11:45

我住九龍, 可以為小朋友搬屋.

咁一定係搬去沙田抽沙呂

就算俾你入到Peter仔, 6年後又係要煩過 (應該比選小一更煩)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-12 11:56
咁一定係搬去沙田抽沙呂

就算俾你入到Peter仔, 6年後又係要煩過 (應該比選小一更煩)

點解6年後仲煩?

hapicici 發表於 18-3-12 11:58
點解6年後仲煩?
中西區男仔多年嚟一直唔夠B1位, 亦只得一間B2男校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

但20分沙呂,好難入喎。

兩間都難,幾乎係零機會,但係兩者畀我會搏沙呂。起碼我知道考頭 20 名內一定聯繫入到間 Band 1 中學。而且沙田區不論男女 Band 1 位都叫做剛剛好夠用。唔好彩考得差都好好多間唔錯嘅 Band 2 考慮。中西區得一間 Band 2 男校,入唔到就真係「玩完」。

IYY    發表於 18-3-13 12:19
noverzero    發表於 18-3-13 11:33

1998Ruby1998 發表於 18-3-12 20:06
兩間都難,幾乎係零機會,但係兩者畀我會搏沙呂。起碼我知道考頭 20 名內一定聯繫入到間 Band 1 中學。而且 ...

沙呂頭20入聯繫中學,但聖彼德頭20都入硬英皇、英華喎。但頭20係幾咁難嘅事呢!

keith_ccc 發表於 18-3-14 01:23
沙呂頭20入聯繫中學,但聖彼德頭20都入硬英皇、英華喎。但頭20係幾咁難嘅事呢!
...

沙呂入呂中學不只20個.
區外, 內升B1成績都好好.

但係好似 St Peter 入到比呂明才 DSE 更好嘅中學人數百分比差沙呂 d d (計錯數的話有怪莫怪),呢 3 年每年沙呂都有 8、9 個入到 LS,但係 St Peter 入同等 DSE 成績嘅 QC+LS 都唔夠 5 個。
點都好,我覺得有間咁好嘅聯繫中學,個心點都定過咩都冇,亦會更安心去搏 d DSE 更好嘅學校。

1998Ruby1998 發表於 18-3-12 20:06
兩間都難,幾乎係零機會,但係兩者畀我會搏沙呂。起碼我知道考頭 20 名內一定聯繫入到間 Band 1 中學。而且 ...
糾正一下:

考頭20 =/= 聯繫位必收

聯繫位一樣要同Banding學生抽, B1學生多時, 一樣可以級30抽入級1入唔到

Arabellahk    發表於 18-3-15 13:57

keith_ccc 發表於 18-3-14 01:23
...

頭20入硬乜乜學校? 除非係有直屬中學而又想直升, 否則係無可能

如果真係排得前一定排得好, 各位家長升中就唔駛咁擔心去亂考學校.

瞭解一下升中派位機制先啦!

hkpapa852 發表於 18-3-14 08:40
頭20入硬乜乜學校? 除非係有直屬中學而又想直升, 否則係無可能

如果真係排得前一定排得好, 各位家長升中 ...

如果沙呂級頭20自行選呂中,會唔會很大機會呢?呂中可以在自行階段用聯繫位嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Sabrine309 發表於 18-3-14 22:47
如果沙呂級頭20自行選呂中,會唔會很大機會呢?呂中可以在自行階段用聯繫位嗎?
...

聯繫位只適用於乙一,自行係另一條數

問題係:中學明知Band 1人數比聯繫位多,抽獎無得揀人,會唔會自行時收咗top嗰d先
所以年年升呂中嘅呂小生人數比聯繫位多,當中應有自行+抽中聯繫位+抽中聯繫位以外學額

Arabellahk    發表於 18-3-15 13:59
恐龍家

Sabrine309 發表於 18-3-14 22:47
...

自行機會一定很大,但頭20學生大多數應該入了聖保羅男女中學

拔萃女書院

喇沙書院

協恩中學

、英華書院

聖公會曾肇添中學等名校。

‹ 上一主題|下一主題