用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Cheating
樓主: 亜斯蘭
go

Cheating   [複製鏈接]

錯就要認打就企定,小朋友要學懂承擔自己行為的後果

亜斯蘭 發表於 18-3-11 20:51
好灰⋯⋯佢鐘聲響起後還寫了一個字,
為咗一題兩分的題目而沒了二十分,真是沒言!
但對一個6歲的小 ...

點會算重,有學校講明唔停筆係全卷0分

回覆樓主:

經一事、長一智。
小一已有老師肯執正規矩教醒小朋友,對小朋友係好事。而家就算一次、半次零分又有乜所謂?何況只係20分。

回覆樓主

你哋的留言、討論,我都有跟小朋友分享!
俾佢知道事情可有多個觀點同規則!
這個經驗應該係今年最深刻的體會~

亜斯蘭 發表於 18-3-18 20:23
你哋的留言、討論,我都有跟小朋友分享!
俾佢知道事情可有多個觀點同規則!
這個經驗應該係今年最深刻的體 ...

我就唔會同一件事同咁細既小朋友講唔同人既唔同觀點,始終學校、父母同學生先係參與者。其他人點睇唔會影響學校既判罰,亦唔應該干預,更加唔想小朋友誤會可以自己搞另一套標準而挑戰校規/反抗學校既處罰。

mansum92 發表於 18-3-18 11:45
點會算重,有學校講明唔停筆係全卷0分
我哋會警告一次,叩10分還是20?之後就0分

家長要放開點,把握好學習重點,別用過於負面的定位, like [Cheating] 那會  對雙方都太沉重。
把焦點放在文化修養上,大家在指定時間停筆,是公平又相互尊重,扣分是量化的 懲罰模式,要開導有點技巧,個人體會,小朋友 犯規,就加分給其他同學,往往會來得有效。

yovin    發表於 18-3-24 19:30

醒目開學勳章

ABC-DAD 發表於 18-3-19 22:17
家長要放開點,把握好學習重點,別用過於負面的定位, like [Cheating] 那會  對雙方都太沉重。
把焦點放在 ...
講得啱,扣20分算輕判或重罰見人見智,但定位"cheating"實在太負面,又唔係存心出貓

回覆 bobbob 的帖子

根本就係。旁觀者可以義正嚴辭話打鐘後寫多一個字,係等同作弊。作弊可以點罰點罰,零分記過留班趕出校都得,點罰都係罪有應得,唔接受就係唔承擔責任,唔知錯。
Proportion response!呢樣嘢係重要,亦係分寸所在。

bobbob    發表於 18-3-20 11:53

限時做卷,是行為學習,不能跟刑法相提并論。
學習的後果是對好行為加強較為有效果,還是 用懲罰 加強阻嚇作用產生制約好呢?
是很有反思價值的議題。一種潛移默化,要時間(要累積,不一定長);一種立杆見影,帶有權威地位差別的觀點

Jane1983 發表於 18-3-20 11:36
回覆 bobbob 的帖子

根本就係。旁觀者可以義正嚴辭話打鐘後寫多一個字,係等同作弊。作弊可以點罰點罰,零 ...

Proportional response 我之前提過一次,比人鬧,話我鼓勵樓主不接受懲罰。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ABC-DAD 發表於 18-3-20 12:09
限時做卷,是行為學習,不能跟刑法相提并論。
學習的後果是對好行為加強較為有效果,還是 用懲罰 加強阻嚇 ...

呢個係中西文化差異。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-3-20 13:03
Proportional response 我之前提過一次,比人鬧,話我鼓勵樓主不接受懲罰。

你比人鬧,好多時唔關内容事

little_yolky    發表於 18-3-21 09:16
bobbob    發表於 18-3-20 14:18

Jane1983 發表於 18-3-20 13:48
你比人鬧,好多時唔關内容事

關禮貌事?
唔係呀。

定新仇舊恨?

little_yolky    發表於 18-3-21 09:16
Jane1983    發表於 18-3-20 14:26

ABC-DAD 發表於 18-3-19 22:17
把焦點放在 ...
"把焦點放在文化修養上,大家在指定時間停筆,是公平又相互尊重"
好喜歡呢個講法,從呢個角度教育非常好

懲罰具有一種烙印嘅功能, 對年紀仍然幼小嘅小朋友 未必適合, 由於佢哋嘅價值觀仍然未形成 ,用懲罰去烙印 一啲負面嘅態度同埋價值觀 ,會令到將來更加難糾正 同埋培養佢哋一個正面嘅價值觀,難以用正確態度嘅去自我分析同埋定位。

回覆樓主:

我小女兒初小體育考試,她偷步,結果零分。補考成績本來是A,但是補考規定只有合格和不合格,她哭了一晚上。昨天我提起這件事,她竟然沒印象了!

asweetmom 發表於 18-3-20 20:44
我小女兒初小體育考試,她偷步,結果零分。補考成績本來是A,但是補考規定只有合格和不合格,她哭了一晚上 ...

奥運都唔會偷一次步就 disqualify.,佢係連續幾次?

shadeslayer 發表於 18-3-21 09:05
奥運都唔會偷一次步就 disqualify.,佢係連續幾次?

只一次。
老師說了,初小要立規矩,而且防止部份家庭太寵溺孩子引致日後更大的管教麻煩或者代價。學校每年有類似問題的通告要家長簽收,測考前班主任也會三申五令,家長不可能推說不知道,出事了也不好意思求情。

asweetmom 發表於 18-3-22 00:51
只一次。
老師說了,初小要立規矩,而且防止部份家庭太寵溺孩子引致日後更大的管教麻煩或者代價。學校每年 ...

定規距沒錯,但小一二就用一些比奥運還嚴的規定,何苦? 冇一D好D,合理D情況?

係未愈嚴,愈易受罸,學生就愈學到守規矩?香港學校一向管制多,而家出來大學生,年輕人也不是感覺特别乖巧守禮。
‹ 上一主題|下一主題