用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Cheating
樓主: 亜斯蘭
go

Cheating   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 18-3-13 14:14
NO LA。你話應該點罰係好值得討論,所以我先捉住你黎講既姐。但我其實就唔認為呢D係值得討論,因為重點仍 ...

你言誤會左。我唔係話出貓罸完20分,因為同一個理由再罸留班。我係話,如果校規嗰科肥佬要留班,原來小孩拿70分,合格,但因為出了「一秒貓」而扣二十分,變成50分,不合格。因為這科被扣分而令到不合格,跟校規要留班。

亜斯蘭 發表於 18-3-13 11:36
你哋啲想法令我放鬆了不少!

我初頭係覺得20分對佢嚟講好重要,
打電話俾班主任傾下啦,最重要是要孩子向老師真心認錯,見面講又得,寫封信又得。唔好轉移視線去咗扣分到,願意坦白認錯一般老師都唔會做得太過分,除非已經係眼中釘。

shadeslayer 發表於 18-3-13 15:15

你言誤會左。我唔係話出貓罸完20分,因為同一個理由再 ...

現實中,香港免費既官津小學,不能因為學生成績不達標而強制學生留班。

收費既學校通常都有清晰既留班機制,暫時未見過會因為其上學期個別科目成績不達標而留班既安排。

而且,收費學校不少都重視客戶服務,應該有得頃。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

亜斯蘭 發表於 18-3-11 23:26
唉~聽到DSE、呈分同其他公開評核試,
對佢嚟講好似好遠,但不經不覺就會到!
我都覺得唔啱係要罰⋯⋯

其實小朋友唔知發生咩事,又怕老師,所以不安而已。

返多兩日學,小朋友見冇事,就可以了。

hkpapa852 發表於 18-3-14 08:16
現實中,香港免費既官津小學,不能因為學生成績不達標而強制學生留班。

收費既學校通常都有清晰既留班機 ...
我識人因可能細/少少SEN 讀得唔好, 官津求到個留班位, repeat 一年, 追得真係幾好, .  有好多再差都是照升.

電視都有賣:在乎「溝通」與關懷,time is of the essence,唔好變成snowball 先去處理

hkpapa852 發表於 18-3-14 08:16

收費既學校通常都有清晰既留班機 ...

不能定不想?  成績不達升班水平而留班,應該係最佳理由。官津無法因成績不達水平而留級,理論上可以小二程度讀小四。並不合理。

直私講求的係「供求」,每年有一二千人想入的學校,一定盡力去蕪存菁。

這類直私為數不少。

shadeslayer 發表於 18-3-14 09:38

不能定不想?  成績不達升班水平而留班,應該係最佳理 ...
如果只想去蕪存菁, 方法仲簡單

馬上俾你跳級去小五小六, 早走早著
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-14 10:24
如果只想去蕪存菁, 方法仲簡單

馬上俾你跳級去小五小六, 早走早著

你真識講笑。。。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-3-14 10:25
你真識講笑。。。

10個9個家長都唔願意接受現實, 所以要"狠心"迫家長接受現實

而且, EDB只嚴格要求官津小學主動要求學生留班時要做既事情, 但無對"跳級"有嚴格要求

香港既政策官員, 你唔利用佢地D政策漏洞幫佢地上番次A1頭條, 佢地仲係只識住係天空之城發夢

hkpapa852 發表於 18-3-14 10:30
10個9個家長都唔願意接受現實, 所以要"狠心"迫家長接受現實

而且, EDB只嚴格要求官津小學主動要求學生留 ...

同去蕪存菁愈行愈遠。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-3-14 12:34
同去蕪存菁愈行愈遠。
做教育, 要教育學生之餘, 依家仲要教育埋家長, 甚至班官員

hkpapa852 發表於 18-3-14 17:45
做教育, 要教育學生之餘, 依家仲要教育埋家長, 甚至班官員

做教育,我只要求做教育最基本要做的事,例如不要因為自身升遷利益,明知不好的東西不要加諸孩子身上。又倒如大人爭吵的事(教育局/學校/校董局),不要推去孩子找數。

我不要教育界「教育家長」,我需要我「信得過」會為孩子利益爭取的學校。

亜斯蘭 發表於 18-3-11 23:26
唉~聽到DSE、呈分同其他公開評核試,
對佢嚟講好似好遠,但不經不覺就會到!
我都覺得唔啱係要罰⋯⋯

如果係我,我都會幫老師鬧埋一份,我寧願佢現在錯,被人扣二十分,好過將來一試定生死時才被罰

如果係我,我都會幫老師鬧埋一份,我寧願佢現在錯,被人扣二十分,好過將來一試定生死時才被罰

有冇咁誇張!呢啲嘢大個咗講吓就得啦。

shadeslayer 發表於 18-3-14 19:28

做教育,我只要求做教育最基本要做的事,例如不要因為 ...
講的好好!

我就覺得如果是老師照著學校制度罰,沒問題。最重要是孩子受教。
而孩子是否受教,就要看家裏的父母怎樣解畫。
老師做得對,你應該一敲鐘,就停筆,這次罰你20分,你就要警覺下次不要再犯。爸爸媽媽覺得你一定會吸取教訓。不要太計較分數,2分和20分,真的是紙上的一個符號,重要的是孩子實際懂得多少,也讓孩子知道規矩,和不要因小失大的道理。

真係唔明點解中國人社會咁唔能夠包容"做錯事",下下都要罰。
唔可以"教導"點樣做返啱㗎咩?
人誰無過~
無人一出世就乜都識,好多時都係從錯誤中學習,trial and error

用罰嘅方式去糾正做錯嘅事,可能係最快見效嘅,但係亦打擊或阻礙小朋友建立自信。如果循循善誘去教導如何做正確嘅事,可能需要長啲時間先有成效,但唔會影響自信建立。無自信嘅人,好難有好嘅發展,即使有能力,亦會質疑自己。

要一個從幼稚園剛升到小學,只係返咗小學大約一百日嘅六歲小朋友完全遵守測考規則,做唔到仲要重罰,真係唔太合理。當然,有啲小朋友真係有能力做到嘅,但係總有一啲要多啲時間。

亜斯蘭 發表於 18-3-13 11:36
你哋啲想法令我放鬆了不少!

我初頭係覺得20分對佢嚟講好重要,

既然失去2O分係事實,就要讓呢2O分變得有價值。不要先主觀去直斥其非,試下反問亞仔,呢2O分你學到D乜?
慢慢引導佢,由佢個口「自己」講出嚟,令佢自己明白 → 1.每論做任何事,如果唔守規則,再努力都可能徒勞無功,甚至得不償失。

2.問下兒子,如果你係老師你會怎樣做?〈等他學習站於同位置上的角度>→如果他答會警告自己,就話欣賞他有包容的心, 可以做領袖 ; 如果他答懲罰自己2O分,就話欣賞他有公正的心,可以做法官。

3藉此告訴兒子,媽媽會願意與你攜手渡過任何事,所以無論發生任何事,好的壞的,我都在等你分享。

其實,我欣賞你教他:「第一日考試出現是警告、第四日考試出現就要處罰。」因為第一日的警告係不只用於犯錯學生、而是已經警告大家。所以又學多一點,4.就是在團體中,當別人受到警告時,不要掉以輕心,就當成警告自己。

你話啦?2O分可以令兒子學到咁多嘢,賺過突啦。 銀仔有兩面 ,積極D去睇每件事!加油啊!

crysta2l    發表於 18-3-19 12:52
MrBeast    發表於 18-3-18 08:32
‹ 上一主題|下一主題