用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Cheating
樓主: 亜斯蘭
go

Cheating   [複製鏈接]

小曳人 發表於 18-3-12 11:28
家長們,既然承認孩子有錯,老師要罰都好應該,請不要過份保護孩子,要接受佢地會做錯,而"錯"其實係好事! ...

認同

本來覺得20分冇咩所謂,小一,有個教訓以後不再犯規。

不過,如果最後因為20分,導致不合格(唯一原因),留班,好似後果太嚴重!呢種情況希望學校可以酌情處理。

我覺得小朋友所經歷的,已經俾到好好的教訓佢,唔會再犯了。咁處罰的目的已經達到。

亜斯蘭 發表於 18-3-12 19:10
小朋友一直都做得慢,卷一向都做唔晒⋯⋯

雖然我知點都係佢唔啱,難得佢心雄想做埋它,

即係扣呢20分之前仲有兩大問題,成績追唔上同試卷做唔完。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果孩子唔扣20分都唔合格,而因為主科肥咗要留班,都唔關嗰20分事!

請正視問題:
到底係小一適應期,孩子未跟到 (搵人幫手/調節期望/同老師溝通)
定係學校要求比一般高,孩子/家長感壓力 (考慮轉校)
做卷慢~ (可考慮多練習)

做人做事,唔正視原因,只管怪人,並非積極解決問題態度
孩子仲細,學習可以慢慢教
恐龍家

小曳人 發表於 18-3-13 06:31
如果孩子唔扣20分都唔合格,而因為主科肥咗要留班,都唔關嗰20分事!

請正視問題:
好同意.     
因"心雄" (or 有僥倖的心理) 而聽到pens down 都想寫埋佢即是明知故犯,  同年紀小唔識停是兩回事.  如果動機是取得多一兩分而當時做左偷睇 / 抄書 / 其它又得唔得呢? 我想大部份人都會直接覺得唔得. 點解pens down 又再寫埋又得呢? 所以心雄唔可以算是一個好的動機, 小朋友要明白利用不合規矩而得到的分數應該都不可以算是成績吧.   而且如果今次老師冇發現, 冇罰, 下次都有機會再重蹈而被人捉罰, 可能罰得重勁.      

此只是學期中的其中一科一次考測吧?  其它拉唔到分嗎?  如果因扣此20分而要留班, 即是本身成績都只是70+分, 小一來說有點緊.   當本來事小的20分成為了留唔留班的關鍵, 大人才有此次事件是否懲處過重的爭論吧?  如果真是如此, 雖我覺得罰得有理及對小朋友有益,  但唯人從人情上出發, 家長亦同校方商議, 希望學校當發出警告, 留班的問題從寬處理吧.  

回覆樓主:

謝謝各位提醒!
當初知道時,心酸係因為佢只想完成最後一題,反而犯錯⋯⋯好想讚佢好努力,但又講唔出口!對於第一次能完成一份卷的小朋友來說,當然唔想被扣分。
我認我好保護佢,因為佢弱,但我唔會批評老師,這也是教的一種,教訓、教導都係教,睇吓自己點睇。
佢話第一日考時有同學都係咁但冇被罰,只口頭警告,而悶悶不樂,我都有解釋俾佢聽,剛開始時犯錯,好多時都會俾次原諒的機會,但妳今次最後一日考最後一科,其實妳知唔可以,這是唔應該會犯的錯誤,所以係應該要罰。(雖然兩科是唔同老師監考,但老師應該唔係針對佢,只是冇俾次機會佢。)

昨日佢話睇吓扣唔扣整體分,我想應該是總分同操行吧!佢話班主任會聯繫我,唯有等下先⋯⋯

我都係第一次遇到這種事,自己都好矛盾,我都怕自己講錯,解釋錯,令佢唔信人,冇信心。煩請各位指點!

回覆樓主:

偷野都唔會判終身監禁。出貓罸幾多才 proportionate 絶對是應該討論的,不是過份保護。

如果因為扣20分,由不用留班,變留班,係不合理。不合理不只是懲罰大於所犯的事,如果留班係成績追不上,除非嗰一秒得的分就係衝過界限,如果唔係,留班唔反映學生能力,浪費一年。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

知錯能改就得la,我中學時老師和同學玩了個特摯測驗,用意係要我們看清楚遊戲規則,到到e加lo記於心,至於小一咁細學校用咁方法是debatable,家長或須做下心理fu 導。

looks to me 小朋友都有些壓力from 家人,樓主或許需要留意下

亜斯蘭 發表於 18-3-13 09:15
謝謝各位提醒!
當初知道時,心酸係因為佢只想完成最後一題,反而犯錯⋯⋯好想讚佢好努力,但又講唔出口! ...

好明白你心情啊!比我都會好唔開心。扣完廿分仲要扣什麼整體分,對個6歲小朋友來講係太恐怖了,似判了死刑。家長要好好安慰小朋友。

首先,幾難頂都好,一定唔可以話老師錯,小朋尊師重道,服從師長,對佢將來會有好處。況且佢真有唔守規矩。

其次話比佢聽,佢只係呢件事上做得唔好,唔代表佢成個人都唔好,老師唔會再嬲佢。同埋呢件事會過去,下次唔再犯就無事。

扣完廿分又再話要扣什麼整體分,我覺得係"做野"比家長睇。通常學校想你自動走,小一小二會多動作。到小三就會無事,因知道迫唔到你走。但自己都要諗下頂唔頂得順,同埋學校係咪真係適合小朋友。

shadeslayer 發表於 18-3-13 09:28
偷野都唔會判終身監禁。出貓罸幾多才 proportionate 絶對是應該討論的,不是過份保護。

如果因為扣20分, ...

一定唔會唗個位比佢留班啦。有位不如收個插班勁人。

李大人 發表於 18-3-13 09:25
講比小朋友聽,爸爸媽媽細個果陣,亦試過比老師扣分,今次你的努力爸爸媽媽比你一佰分,送一份你喜愛的東西 ...
我係明你原意,但做錯都有得奬

Olympian 發表於 18-3-13 09:40
一定唔會唗個位比佢留班啦。有位不如收個插班勁人。
我都覺得唔會因為咁而留班

亜斯蘭 發表於 18-3-13 09:15
謝謝各位提醒!
當初知道時,心酸係因為佢只想完成最後一題,反而犯錯⋯⋯好想讚佢好努力,但又講唔出口! ...
點解唔主動d 打比老師,問清楚學校會如何處理,但緊記唔好defensive,present it as 如何幫小朋友改善

‹ 上一主題|下一主題