用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Cheating
樓主: 亜斯蘭
go

Cheating   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-3-22 13:11
文明社會,國法家規不合常理,不合時宜也要不斷被 challenge,不斷彼檢討。如果世事咁簡單,立法會無乜用 ...
好久前有一美籍少年因為vandal 被審打藤,去到人地地方就要依人地規則,就是咁簡單

shadeslayer 發表於 18-3-22 13:24
小學生未使學D咁野下嗎?
三歲定80,唔通要到30歲頭頭踫着黑先去學

ar_mak 發表於 18-3-22 16:34
盲既又唔係聾,何解會聽唔出?
法治既意思,唔係任何事都根據同一標準去處理就算係,而係由人去按照法律, ...

愈講愈遠,原來我的意見係國有國法校有校規,都要罰得有分吋,才達到「教育」之效,才是雙贏。

PS

依家大部份人用手機或智能表,全部 sync 格林威治時間。

PPS

就算課室得個電子掛牆鐘,只要開始和結束同用呢個鍾,亦事前講明便無問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-3-22 20:44
三歲定80,唔通要到30歲頭頭踫着黑先去學

小一學討好老師老闆為着數?  三歲使唔使學笑奇奇放毒蛇,綿裹針,皮笑肉不笑咁?

多謝了。我的兒童,做兒童做的事。太多父母3歲想孩子做13歲的事,30歲又當孩子13歲咁強出頭,好諷刺。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-3-22 20:42
好久前有一美籍少年因為vandal 被審打藤,去到人地地方就要依人地規則,就是咁簡單 ...

點會係咁簡單?

最後係要考個人的判斷力。 Vandal 打藤是在 proportional response 之內。重唔重?重,但 proportional.

Vandal 坐十轆 proportional?不是。

外國客遊北韓偷左張海報,收監打死(真人真事),Not proportional

做卷多一秒不停筆罸20分? Proportional.

做卷多一秒不停筆罸100? Proportional.

做卷多一秒不停筆罸20分,但因此留班? Not proportional.

新鮮例子,Alledgedly D Trump sue Stormy Daniel 20 million for breaching a $130K hush agreement.Proportional?

judy 發表於 18-3-22 16:45
孩子是肥仔,這是事實。
很得教師歡心,也是事實。
我少年struggle時遇到人gave me some slack,真是很appreciate,例是死,人是生

shadeslayer 發表於 18-3-22 21:07
小一學討好老師老闆為着數?  三歲使唔使學笑奇奇放毒蛇,綿裹針,皮笑肉不笑咁?

多謝了。我的兒童,做 ...
只要做好自己就得,唔等於拍馬屁

MrBeast 發表於 18-3-22 21:25
只要做好自己就得,唔等於拍馬屁

你話肥仔事件,要學懂和老闆老師打好關係,我話使唔使小一學,你仲要講三歲定八十。

你而家又話做好自己就得,講講下去左邊呢?

shadeslayer 發表於 18-3-22 21:31
你話肥仔事件,要學懂和老闆老師打好關係,我話使唔使小一學,你仲要講三歲定八十。

你而家又話做好自己 ...
for 小學生,
做好自己:上堂留心聽書,有參與,守校規,成績冇問題⋯。

老師關係:做到以上,老師自然lum 哂,唔洗刻意討好。

定80: 小朋友領悟到做好自己老師會欣賞,咁自自然然進入佢subconcious。

你咁有智慧,冇理由唔明

MrBeast 發表於 18-3-22 21:51
for 小學生,
做好自己:上堂留心聽書,有參與,守校規,成績冇問題⋯。

唔係唔明,係因為你的推論有問題。「做好自己」老師 lum, 沒有好强的跟據。在這裏已 break down.

例如,孩子一般資質,做好自己也只是中間,學業中間,運動中間,操行中間,老師 lum?

又例如孩子是活潑孩子,好奇多問孩子,在傳統學校,做回自己就會活潑鬼馬多問題,老師又 lum?孩子可不可以静靜地,不出聲?咁係逆性而行。

反而 teachers pet students, sucking up to teachers, 不做自己,不守規矩也有老師撑,例如肥仔在老師專登數慢D比時間,反而多會有老師 lum。

你出來社會做事咁耐無理由唔明。

ar_mak 發表於 18-3-22 22:11
抱歉,賞和罰,都唔係教育。
你再諗過啦。

抱歉,把賞和罸不看成有教育成分係錯的,自己想清楚。

ar_mak 發表於 18-3-22 22:40
抱歉,賞和罰只係行為更易法中,其中兩個手段,未能同教育扯上關係。
你唔準隻狗食糖,佢一食你就打佢,打 ...

唔使一秒KO,「賞和罰只係行為更易法中,其中兩個手段,未能同教育扯上關係。」只係你道行未夠。

我只有興趣教孩子,不是教狗。以教狗來思考教人,留番你做。

b3410    發表於 18-3-23 17:26

回覆樓主:

PS 語無倫次真人示範。
‹ 上一主題|下一主題