用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Deleted
樓主: FATSHIT
go

Deleted  

hkpapa852 發表於 18-3-12 17:46
3322 率唔會大起大落

好難講, 睇港華同高主教就知....... 3322率, 真係可以好海鮮價
其實論升大學,只靠3322率好似唔夠。

Soundervolt 發表於 18-3-13 09:57
香島本身係一班抗日共產黨文化人戰後所創立,67年暴動期間仲係英國殖民政府針對對象,不過今時今日又有幾 ...
好得意,我見左派學校最容易出反紅派

HaYi 發表於 18-3-13 09:36
九龍塘香島好似係最好成績的香島, 有時行過都見佢貼些入U勁人出來.  
佢一直是左派好濃的學校.
...
我見佢女CC文文,入左中大。

artroboy 發表於 18-3-13 10:00
好得意,我見左派學校最容易出反紅派

另類Bonding

artroboy    發表於 18-3-13 10:05

Soundervolt 發表於 18-3-13 10:02
另類Bonding
反而spc 出咗個親中派曾鈺成

Saracl    發表於 18-3-13 10:23

hkpapa852 發表於 18-3-12 14:09
你都膽生毛
明明喺SPCC/DGS之上

artroboy 發表於 18-3-13 10:05
其實曾鈺成d英文 very very very good.....當年spc出品真係 good 架

王家爸爸    發表於 18-3-13 15:53

小鹿揀學校 發表於 18-3-13 13:54
其實曾鈺成d英文 very very very good.....當年spc出品真係 good 架

我講政治取態啫。曾生本身就是高材生。叻過林鄭多多聲。

https://topick.hket.com/article/1462168/那些年政界名人會考成績%20%20%20%20%20特首梁振英幾多分?

曾鈺成口才了得、常常語帶雙關。事實上,他畢業於傳統名校聖保羅書院自小成績優異,會考取得5科優、6科良,成績出眾。

他其後入讀香港大學數學系,並以一級榮譽畢業,之後亦考獲教育碩士。他曾放棄美國大學獎學金,到培僑成為教師,92年成為民建聯創黨主席,08年成為立法會主席,政壇之路確實殊不簡單。

artroboy 發表於 18-3-13 14:09

https://topick.hket.com/article/1462168/那些 ...

前律政司長黃仁龍

《經濟日報》報道,曾擔任律政司司長、香港執業大律師黃仁龍自幼家境清貧,會考時曾經帶着麵包,整天坐在灣仔藝術中心一角溫習,又考慮過顧及生計,放棄擔任大律師。

不過,這位畢業於皇仁書院的高材生,會考獲得7A1D佳績,及後獲劍橋大學法律學士及碩士學位,2012至2014年期間先後獲嶺南大學、香港樹仁大學、香港中文大學、香港科技大學、香港公開大學及香港大學頒授榮譽博士學位。

黃仁龍說曾以愛爾蘭諺語「It is the heavy rain that makes the greener grass」(滂沱大雨下才能長出更青綠的草),指每個人在經歷過考驗之後,才會變得更出色和強大。

吳克儉接受訪問時曾透露,當年就讀老牌名校金文泰中學,1971年應考會考,72年讀完中六後就直入中文大學。當時他透露對自己的英文會考成績並不滿意,故此他利用課餘、工餘時間報讀夜中學英專課程、英國文化協會課程等,希望將勤補絀,惡補英文。

至於局長當年的成績如何,則不得而知,他只肯透露自己的有「九條尾」,即是9科獲得C級或以上的成績。

吳克儉原來咁弱⋯⋯,但又做到教育局局長

artroboy 發表於 18-3-13 14:14
吳克儉接受訪問時曾透露,當年就讀老牌名校金文泰中學,1971年應考會考,72年讀完中六後就直入中文大學。當 ...

佢將勤補絕, 睇得多書嘛!

唔知佢有冇向健力士紀錄大全查下自稱既睇書量上唔上到榜呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-13 14:17
佢將勤補絕, 睇多睇得多嘛!

唔知佢有冇向健力士紀錄大全查下自稱既睇書量上唔上到榜呢?
睇旅遊書嘛我知

老牌名校聖保羅書院日前舉行「165周年舊生晚宴」,該校先後孕育出不少政商界名人,而娛圈則有林峯、鄭丹瑞(阿旦)、Mr.主音布志綸、杜德偉、雷宇揚、蔡康年、胡諾言等。

當晚阿旦和舊生聚會,一見面即重提在校園踢西瓜波。口才了得的他,還跟張文新和蔡康年任司儀。不過他向東姑談及入讀聖保羅是擺了個大烏龍︰「聖保羅係我第二志願,第一志願係喇沙!填聖保羅係因為我家姐讀聖保羅男女中學,後尾至知唔係同一間!當年屋企住深水埗,我朝朝五點鐘起身返學!」但在母校過了七年快樂光陰,總算值得。

pokinponi    發表於 18-3-13 14:49

英華似乎不設子扣門

artroboy 發表於 18-3-13 10:05

曾珏成未夠同樣讀SPC嘅細佬曾德成咁激,67暴動期間喺SPC高空投傳單落街反英國殖民政府「推行奴化教育」(The education system aiming at enslavement),最後被判坐監兩年!

Soundervolt 發表於 18-3-14 00:05
曾珏成未夠同樣讀SPC嘅細佬曾德成咁激,67暴動期間喺SPC高空投傳單落街反英國殖民政府「推行奴化教育」(T ...
大佬醒好多,同田氏兄弟一樣,大既比較有政治智慧。

Delete

hosiuching1 發表於 18-3-13 22:51
英華似乎不設子扣門
Delete

伊中16/3 open day

醒目開學勳章

artroboy 發表於 18-3-13 14:09

https://topick.hket.com/article/1462168/那些 ...
當年會考可以考11科以上?

bobbob 發表於 18-3-14 13:15
當年會考可以考11科以上?
曾生考會考 (當年應該唔係叫會考吧!), 我諗應該係 196X 既事, 我認為無乜可能有11科 (香港會考最後也只能同一屆考10科).
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。