用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Deleted
樓主: FATSHIT
go

Deleted   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-3-12 12:53
其實都唔駛咩策略, 只要:

乙1: 九華/QES
如果乙一九华/伊中       乙二LS
       乙三SFXC
又点睇?

kkhon 發表於 18-3-12 13:09
如果乙一九华/伊中       乙二LS
       乙三SFXC
又点睇?
高風險, 但都可以搏吓

不過一定要補番銘基同香島係後面會穩陣.

今年DGS學生唔呈分, B1女生少咗幾十個, B1男生競爭會大番少少. 萬一太多B1學生唔註冊直資或自行失敗, 都要係大抽獎打定底
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-12 13:12
高風險, 但都可以搏吓

不過一定要補番銘基同香島係後面會穩陣.
咁往年DG女佔B1多又坐低左,睇黎今年大抽奖会有新局面。

kkhon 發表於 18-3-12 13:18
咁往年DG女佔B1多又坐低左,睇黎今年大抽奖会有新局面。
DGJS既B1女生, 佔咗B1位, 但唔需要用抽獎位, 咁抽獎競爭人數少咗, 機會高咗.

依家少咗佢地, 呢D位有幾多去咗B1男仔度呢? 雖然唔會太多, 對大局未必有太大影響, 但抽獎一定要有個補底策略, 尤其係乙1-3係填得比較進取時

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-3-12 10:21
其實SFXC唔差,而且油尖旺區如果策略用得好,其實入比SFXC好既機會好大。

同意,SFXC一d都唔失禮。但係英華也有吸引的地方。

如加埋九華,就好好揀...

kkhon    發表於 18-3-12 13:32

hkpapa852 發表於 18-3-12 13:22
DGJS既B1女生, 佔咗B1位, 但唔需要用抽獎位, 咁抽獎競爭人數少咗, 機會高咗.

依家少咗佢地, 呢D位有幾多去 ...
假设女拔有一百个B1生,咁男女各佔—半,已经多左50个B1男去抽B1校,变相冇咁好環境了。

hkpapa852 發表於 18-3-12 12:58
九華多年嚟都無公佈過3322率, 妳又點知佢不如英華呢?

如果以上年DSE成績計, 共同有開辦既科目中, 大部份科 ...
九華成績應該好啲,更重要既係佢哋近年行小班,幾年之後成績應該會好好多。

kkhon 發表於 18-3-12 13:31
假设女拔有一百个B1生,咁男女各佔—半,已经多左50个B1男去抽B1校,变相冇咁好環境了。 ...

咪係,DGJS若只有幾十個B1生,似乎真係窄窄地~~~

Ktfk 發表於 18-3-12 13:27
同意,SFXC一d都唔失禮。但係英華也有吸引的地方。

如加埋九華,就好好揀...
九華吸引好多;SFXC、英華差唔多,各有優勢。

mcl203 發表於 18-3-12 13:35
咪係,DGJS若只有幾十個B1生,似乎真係窄窄地~~~
咁DGJS過往都係得120個小六學生左右....... B1有幾十個差唔多啦!

如果120個有100個......... 又太可怕了

kkhon    發表於 18-3-12 13:47

王家爸爸 發表於 18-3-12 13:35
九華吸引好多;SFXC、英華差唔多,各有優勢。
你胆生毛

hkpapa852 發表於 18-3-12 13:40
咁DGJS過往都係得120個小六學生左右....... B1有幾十個差唔多啦!

如果120個有100個......... 又太可怕了 : ...

可能,真係有喎,若頂到P6仲係到~

你唔記得有位補習老師話JS一D都唔谷,收得既P1既已有P2-3程度咩,雖然我~~~

王家爸爸 發表於 18-3-12 13:33
九華成績應該好啲,更重要既係佢哋近年行小班,幾年之後成績應該會好好多。 ...
見資料, SFX 都開始小班, 加左1班, 分5班, 28人一班. 唔知會唔會有進步呢.

俾我  : 九華>英華>SFX...

HaYi 發表於 18-3-12 13:55
見資料, SFX 都開始小班, 加左1班, 分5班, 28人一班. 唔知會唔會有進步呢.

俾我  : 九華>英華>SFX...
你都膽生毛

王家爸爸    發表於 18-3-13 13:16

有人話九華好過英華又或掉轉,
其實樓主小朋友是什麼類型?
我覺得如果兩間差不多,我會選有offer的。

回覆 hkpapa852 的帖子

我攞你其中一年個數據講咋(假設 3322 率唔會大起大落),睇錯行有怪莫怪。

阿仔band one,如我大抽獎選九華先,第二聖方濟,最差希望聖方濟,安全嗎

hkpapa852 發表於 18-3-12 14:09
你都膽生毛
如果是我哩D level, 當然係天馬行空. 如果真係本區肯定B1男, 其實好正路呵,

Joe8889 發表於 18-3-12 07:07
如果是我讀書的年代,九華高一班,現在就不同了。
我覺得九華高過英華!以前係,依家都係,將來都仲係!!

Dickdickduck 發表於 18-3-12 15:50
我覺得九華高過英華!以前係,依家都係,將來都仲係!!
師兄應該是九華高足,失敬失敬。。。。
‹ 上一主題|下一主題