用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HY vs YWG
樓主: uselesscat
go

HY vs YWG  

Png 發表於 18-3-14 17:56
點解r頭?
哩度有好多專家
好似好權威, 講數據

我都覺得呢度某啲版友剩係識睇數據,無去深入了解過就下結論。花生友通病。

佢哋啲評論你睇下就好了,不必認真。

siden 發表於 18-3-15 13:38
山長水遠日日來回過海為協恩?
為佢「鐘意」?

小朋友鍾意唔可以係理由 ? 啲書佢讀定你讀 ?

你鍾意就係真理,小朋友鍾意就懶理。

You win !

Yanamami 發表於 18-3-16 12:44
真係唔觉有乜禁难揀……你本身既疑惑係乜?
係,諗下喜歡d乜,吾喜歡d乜自有答案。

os_ecu 發表於 18-3-16 13:08
我都覺得呢度某啲版友剩係識睇數據,無去深入了解過就下結論。花生友通病。

佢哋啲評論你睇下就好了,不 ...
係香港島讀小學而又住係香港島既小學生, 除咗比賽需要, 基本上無乜見過有幾多個會主動去認識港島區外既學校. 所以如果話係小朋友對非港島區學校有濃厚興趣, 其實係稀有動物.

所以到底係"家長"對學校有興趣, 定係真係"小朋友"對學校有興趣呢? 我一直都好懷疑.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 18-3-16 12:44
真係唔觉有乜禁难揀……你本身既疑惑係乜?
相信每位家長都希望揀間合適學校,讓小朋友渡過6年學習生活。中學跟小學不同,是自律和自主性較高,當然讀得開心都好重要,希望多取意見分析給囡囡選擇,衡量,和取捨

uselesscat 發表於 18-3-16 12:27
交通時間差不多,45分鐘至1小時左右,交通費會貴小小。
阿囡除了成績外,應該是面試時取分,因為有相約成績 ...
如果靠面試取分,又有D危險。YWG睇成績多啲。

uselesscat 發表於 18-3-16 13:58
相信每位家長都希望揀間合適學校,讓小朋友渡過6年學習生活。中學跟小學不同,是自律和自主性較高,當然讀 ...

Been there, done that. 自己先sort out乜條件同因素对自己囡最重要,睇埋学校自然match到。而家HY同YWGS两间只係左手右手,並唔係有好大分别,我眼中只係港島vs九龙,要交学費vs幾乎免費同新舊校舍之分。

uselesscat    發表於 18-3-16 21:02

hkpapa852 發表於 18-3-16 13:52
係香港島讀小學而又住係香港島既小學生, 除咗比賽需要, 基本上無乜見過有幾多個會主動去認識港島區外既學校 ...

連港島區其他小學都未必認識,都係識來識去都係果幾間,始終要有機會接觸先得~~~

家長除外~~~

uselesscat 發表於 18-3-16 12:40
其實兩間都差不多時間(搬回中西區後),1 小時左右,當然中西區車費會貴D。都有考慮搬屋,問題是選直資 HY ...

你囡囡點解心儀YWGS? 按成績係HY好d,只係校舍有點舊,但其他各方面資源充足,比到學生有多方面發展。不如,同囡囡分析下放棄HY既利幣,等佢諗清楚。

uselesscat    發表於 18-3-16 15:14

uselesscat 發表於 18-3-16 12:40
其實兩間都差不多時間(搬回中西區後),1 小時左右,當然中西區車費會貴D。都有考慮搬屋,問題是選直資 HY ...
兩間差異唔大,如果有信心入到YWGS,當然係YWGS好啲。慳咗既錢用來搬去中西區。

uselesscat    發表於 18-3-16 17:31

hkpapa852 發表於 18-3-16 13:52
係香港島讀小學而又住係香港島既小學生, 除咗比賽需要, 基本上無乜見過有幾多個會主動去認識港島區外既學校 ...
都唔知點解住開香港島既人,總感覺過海係好遠。

os_ecu 發表於 18-3-16 13:08

佢哋啲評論你睇下就好了,不 ...
除咗數據同開放日/入學講座去了解下,仲有更好既方法?難道真係要每間入去教一年?

王家爸爸 發表於 18-3-16 16:02
除咗數據同開放日/入學講座去了解下,仲有更好既方法?難道真係要每間入去教一年? ...
好多所謂深入瞭解, 其實咪又只係家長一廂情願既個人見解

要瞭解深入D, 應該要轉去做補習, 每間學校都收幾個補習學生, 咁可能會好D. 又或者去每間學校認識多幾位唔同老師, 作深入瞭解囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-16 16:42
好多所謂深入瞭解, 其實咪又只係家長一廂情願既個人見解

要瞭解深入D, 應該要轉去做補習, 每間學校都收幾 ...

首要係...收到學生至得 ~~~

吹水吹到間間補過既...作用未必大 ~~~

mcl203 發表於 18-3-15 17:37
個人睇法,外區自行報YWGS,似乎都係執左HYS較為穩陣,再等下放榜後YWGS是否會番call,又或S2去試插班~~ ...
要插班入YW,簡直係神級挑戰吧

回覆樓主:

YW自行已難過登天,
你仲要外區,好冒險。
俾係我,HY收,即要!
等到七月已好痛苦,
如果派得唔理想,
到時周圍撲就更慘啊!
如果阿女學校嘅師姐成績相約甚至排名比佢低嘅都入到YW,
咁你一試無妨;
但如果你冇十足把握,
仲加埋你呢年學生人數多嘅,
就真係要三思喇。
>^^<

大貓媽媽 發表於 18-3-16 18:10
YW自行已難過登天,
你仲要外區,好冒險。
俾係我,HY收,即要!
謝謝議見。會慎重考慮

回覆樓主

DSE 成績、運動和音樂、協恩都略勝少少、課外活動又多。除非金錢問題,或您囡囡非英華不可。真的先take offer. 否則到時YW 唔收,真的慘.
如金錢問題,協恩有資助、可留意學校website

王家爸爸 發表於 18-3-16 16:02
除咗數據同開放日/入學講座去了解下,仲有更好既方法?難道真係要每間入去教一年? ...
我剩係知道呢個係一個可行既方法, 至於有無更好就不得而知嘞.

過去帶小朋友去晒每一間目標學校既 "開放日/入學講座" 已經係好大工程了, 攪完都散晒. 但效果良好, 亦對今次決定有好大幫助.

ps 對於啲剩係睇數據既專家嚟講, 呢啲唔重要啦, 佢上嚟吹下水之嘛.

os_ecu 發表於 18-3-16 19:01
我剩係知道呢個係一個可行既方法, 至於有無更好就不得而知嘞.

過去帶小朋友去晒每一間目標學校既 "開放日 ...
真係好大工程,我當年從三年級開始搵,傳統名男校同男女校,加埋唔差既直資同港島區既B1學校,都成廿幾卅間,一年大約去八、九間,都要到小朋友讀小五先睇得晒,然後小六時重點睇啲真係鍾意既。近年先有機會陪人去八下女校。
不過從中學到好多野,尤其係當年每年都去既DBS、SJC、SPC、KC、中基,睇住佢哋變化。