用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 令讀國際學校嘅仔女講廣東話
go

令讀國際學校嘅仔女講廣東話 [複製鏈接]

https://www.hk01.com/article/65663

值得分響下嘅文章。

早兩日先有人問我點令讀國際學校嘅仔講廣東話,我即刻答首先父母要堅持"威逼利誘","威逼"就係佢講英文時扮唔識或者唔答佢,"利誘"就係響學校外嘅社交、娛樂上令佢接觸廣東話。我哋啲親戚、足球教練隊友都係同佢講廣東話,其他課外活動我都係搵講廣東話教嘅老師/教練俾佢。另外我哋會同佢睇周星馳、賭神、無間道。。。又氹佢睇日劇漫畫,要睇中文翻譯,平日食飯成日係茶餐廳,大排檔,佢要識睇中文餐牌,識嗌嘢食。加上呢兩年friend 咗幾個香港local school 去英國讀書嘅同學,上堂放學weekend 都一齊,佢啲廣東話(包括粗口)變得更流利。
響呢度同有同樣疑慮嘅家長分享下少少心得,希望幫到下手啦。
   0    0    0    0

回覆樓主:

Good article , 我女而家在全英IS讀K2, 由兩歲半三歲開始佢在家講廣東話,興趣班也主要是廣東話。我見佢有很多同齡小朋友已經唔肯講廣東話,如果唔肯講中文,將來學中文會難好多,另外我女兒是用廣東話學中文,我覺得比PTH學有效率,但她也懂一般PTH對話。另外佢講了廣東話後英文也不會退步的,其實五歲前小朋友是可以achieve bilingual native level 的,大個左就難了,所以要早D開始。

係中國上海,應該無一間學校會教上海話,但大部分父母係上海人的小朋友,都識上海話。從來學語言和學校係無任何關係,曾俊華d廣東話都唔差,人地美國讀書,點解呢?

又人又唔鬼好似係香港獨有現象,主要係因為香港又分乜鬼中文學校,英文學校。當年部分國際學校第一語言個政策又令到家長唔教廣東話。

文化係要係生活累積,你讀女拔但唔睇周星馳,就好似飲即沖咖啡,有咖啡味但唔香濃。

EconFather 發表於 18-3-11 17:52
係中國上海,應該無一間學校會教上海話,但大部分父母係上海人的小朋友,都識上海話。從來學語言和學校係無 ...

曾俊華十三歲至移民去美國呀!!!而且入大學前,日日系唐人街蒲,學功夫,又同中國人玩。

屋企講廣東話,無人同佢講英文,小朋友自然就要講。聽講問題相對容易解決,讀寫就麻煩少少。

....

momo_cheung 發表於 18-3-12 10:06
請問學校全英,家和興趣班都說廣東話,為什麼她會懂普通話?我的setting 也將會是這樣,所以想知多點,謝謝 ...

因為全英IS幼稚園也有少少PTH堂的, 另平時有些親戚也會說PTH。其實PTH不難學,大D用拼音便學得懂。

Jane1983 發表於 18-3-12 08:58
屋企講廣東話,無人同佢講英文,小朋友自然就要講。聽講問題相對容易解決,讀寫就麻煩少少。 ...
的確係, 我女聽講廣東話冇問題, 但中文而家先開始認字, 我每晚教佢認一D常用字, 寫係本簿度, 當成佢自己既字典(因為唔識既字我會要佢寫讀音及解釋, 仲要寫2個詞語), 暫時進行左2星期, 仲有待確認效果, 但至少佢寫得好開心, 當遊戲咁玩~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Ruby1219 發表於 18-3-11 10:45
https://www.hk01.com/article/65663

值得分響下嘅文章。
其實,完全冇困難的,由其還在初小以下。除返學以外,過一個普通香港人生活即可。
參加本地興趣班,識普通的小朋友,又有姨媽姑姐祖父母,我唔明為何會唔識廣東話。。
‹ 上一主題|下一主題