用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想為呈分做好準備, 應該小四開始補習? ...
go

想為呈分做好準備, 應該小四開始補習?  

想為呈分做好準備, 現只補英文, 但想考間好少少既英中,只補中英數,應該小四開始補習?

mypineapple 發表於 18-3-10 15:12
想為呈分做好準備, 現只補英文, 但想考間好少少既英中,只補中英數,應該小四開始補習?

...

補習的目的是?

我仔小三開始補英文,小四下學期開始補埋中文同數學因小四下學期初既測驗成績跌左,另聽朋友講佢女同d同學去到小五d成績大跌所以幫佢補定(一黎可以早d打好果底,二黎可以試下佢同個補習老師夾唔夾同埋個老師好唔好),而家上左小五d課程真係深左好多,亞仔有d同學仔既成績之前都ok但都退左步,如果你覺得有需要,可以幫佢揾定老師先

siufufu 發表於 18-3-11 14:27
我仔小三開始補英文,小四下學期開始補埋中文同數學因小四下學期初既測驗成績跌左,另聽朋友講佢女同d同學 ...

聽好多朋友講小四開始深咗好多, 驚个底打得唔好

mypineapple 發表於 18-3-16 10:14
聽好多朋友講小四開始深咗好多, 驚个底打得唔好
OK, 唔好聽人講。其實小朋友依家情況如何? 佢對補習點睇? 因為補習可以係補底, 亦可以係增潤。如果係覺得你自己能力無辦法幫小朋友, 小朋友又唔抗拒, 係可以去補下既。但如果太辛苦, 小朋友太抗拒就只著手差既科補習算了。小朋友自己handle到, 無謂攞錢嚟嘥, 小朋友去補習亦辛苦。其實D嘢年年都加深, 無話小四開始深既。

ar_mak 發表於 18-3-16 10:42
聽朋友講,幼稚園就要開始操,因為要考小學;到小一又要操,因為黎緊小二一般都會教快好多;小二突然教得咁 ...
面試呢部份真係最惡搞。

little_yolky 發表於 18-3-16 13:24
面試呢部份真係最惡搞。

坊間係咪有面試班? 有效嗎?

mypineapple 發表於 18-3-16 13:58
坊間係咪有面試班? 有效嗎?
我唔打算報, 我唔覺得會有效, 都係要自己慢慢train。

ar_mak 發表於 18-3-16 19:30
你巴閉,夠膽唔報。
我就冇你咁大膽勒,我係冇錢報姐。
你唔係話,要幫低年級補習,才知道要更加細心。有的賺

回覆樓主

我覺得高小真係科科都深左!但有無補習同成績唔一定成正比!如果父母真係無時間或者唔識教,而個小朋友成績又未如理想就真係搵人幫下好!
不過父母點唔識我估最多幫唔到英文,中文同數學點都唔會完全唔識掛!喺生活上數學最多學習機會,百分比,折扣,甚至加減數,心算呢啲生活中隨時教得到!中文生字同英串字都可以當玩遊戲咁隨時問下,啞口無言估下成語等等都會深刻啲!數學明左就唔駛補習架喇 ,因為補都係操卷同自己喺屋企做無分別

ar_mak 發表於 18-3-16 10:42
聽朋友講,幼稚園就要開始操,因為要考小學;到小一又要操,因為黎緊小二一般都會教快好多;小二突然教得咁 ...

我女正正係160考 11-20果批, 我係ftm, 呀女自細都乖同聽教, 所以一至四年級都無補習, 全部我自己教, 佢只係上劍橋增䦞下英文考下 cert, 四年級下學期開始專科補數, 我要呀女補習既凖則係1. 如果成績吾達我既標準(我要求都高, 要有A), 2. 因温書同我爭執, 因為呀女好憎補習所以都同我合作, 梗係啦! 係屋企温下玩下不知幾爽!

雖然升上小五全民皆補, 我有時都會動搖, 驚佢不進則退, 但眼見有同學補習都吾見得進步, 我更相信揾岩佢既學習方法更重要! 其實, 媽媽至係最了解小朋友强弱既人

ar_mak 發表於 18-3-16 19:30
你巴閉,夠膽唔報。
我就冇你咁大膽勒,我係冇錢報姐。
唓, 個結果咪又係一樣唔報。

實在都無聽到邊間好既, 而且如果報自己區, 學校網同佢哋報果區又唔一樣, 練嚟都無謂。所以咪唔諗住報囉。

ar_mak 發表於 18-3-19 11:11
拿,一步之遙咋,諗掂埋呢步就OK架喇~!

我成日同呀囡講, 如果戒埋D吾小心野一定入級十啦, 成日寫錯字  

你話幫低年級補習呢個方法幾好 不過佢係屋企最細, 又吾識D低小生, 所以有少少難度