用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想為呈分做好準備, 應該小四開始補習? ...
樓主: mypineapple
go

想為呈分做好準備, 應該小四開始補習?  

MrBeast 發表於 18-5-6 19:23
咁我明,但都好羨慕你們有咁成熟的小朋友
你誤会了,他們2个都不是成熟的小朋友,只是我喜歡將自己的见解和分析乌他們分享,聽多了,就明白多了而已!
成熟是经驗的累積,年纪輕輕,那能有什麼经验?只是媽媽夠囉嗦,日鹅夜鹅咁解

IloveJJ 發表於 18-5-7 11:19
咁啱,我兩個仔既性格同你兩個仔又係一樣。所以我也帶我仔去了比哥哥目標更高既中學去參觀,等佢有較高目 ...
我個2個, 本來相差4歲幾, 大的就升中, 細的剛升小,  大的求其, 細的淋淋地,  都唔應該會爭咩,  但大的見細的成日企理有人讚, 又唔抵得, 成日想告細的狀, 細都現都會反擊,  睇佢2隻小學雞有時好好笑.

IloveJJ 發表於 18-5-7 11:19
咁啱,我兩個仔既性格同你兩個仔又係一樣。所以我也帶我仔去了比哥哥目標更高既中學去參觀,等佢有較高目 ...
其實,佢2个因為同小学,成绩嘅差異会令哥哥容易失去信心,小学時哥哥会問我点解细佬咁懒,又冇佢咁勤力,但成绩反而好过佢,我答佢,因為你冇好似细佬咁,有个好哥哥可以幫佢温習,唔識又教佢,所以弟弟的成绩,哥哥記首功!弟弟有礼物,你都一定有!
我也是这样告訴弟弟,所以他們兄弟感情一向很好!當然,年纪渐長,大家的強弱也是知道的,所以好彩不是同一間中学,避免直接比較,也是好的

回覆 IloveJJ 的帖子

見你參观过我兒子学校的开放日,估計你也有兴趣投考,希望將來有缘做師兄弟啦!

kayi0556 發表於 18-3-28 09:46
我囡的補習老師講明要諗住入band1 中學, 就要由小四開始補全科的專科, 當然學費唔平, 同埋一定要每星期 ...

很難決擇

IloveJJ 發表於 18-3-16 14:45
小四開始深,係架,所以我仔小四之後成績反而好咗,因為佢無跌。個底好緊要架 但個底唔係補習,個底係睇中 ...

想請教下小四開始點樣深咗?要分析個種深?

我女升小四,想同佢預備下。 tks

IloveJJ 發表於 18-6-3 23:55
係呀!多咗要分析要思考既題目,無咁直接,要真正消化。

謝謝。我想請教下,咁我應該點幫我女預備?

IloveJJ 發表於 18-6-4 00:29
咁我無特別準備喎,主要一向有睇書睇新聞,平日傾下討論下,咁佢自然有分析力,有足夠語文能力去表達。
...

tks

mypineapple 發表於 18-3-10 15:12
想為呈分做好準備, 現只補英文, 但想考間好少少既英中,只補中英數,應該小四開始補習?

...
唔駛介意人地點講,補與唔補睇自己須要,有人拔尖亦有人補底,為考好呈分試的確小四開始準備比較好,補可以係家長自己教、自己操,又或外判找專科。小五課程的確會深,個個都發力爭取好成績,不進則退,所以不用著眼補習字眼,有須要就做,最重要能逹到目的,過程係點問題不大。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-4 07:58
唔駛介意人地點講,補與唔補睇自己須要,有人拔尖亦有人補底,為考好呈分試的確小四開始準備比較好,補可以 ...
但不知同學仔有冇補,its a zero sum game

MrBeast 發表於 18-6-4 08:10
但不知同學仔有冇補,its a zero sum game
所以咪唔駛理人家點做囉,何須要跟風?有啲人會口不對心,答冇其實已經操緊,就算自己仔女有補又如何,何須介意,其實最重要入倒理想中學啫。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-4 09:12
所以咪唔駛理人家點做囉,何須要跟風?有啲人會口不對心,答冇其實已經操緊,就算自己仔女有補又如何,何須 ...
人地有補,名次高左升band,咁一定會有人名次和banding跌as a result

MrBeast 發表於 18-6-4 09:20
人地有補,名次高左升band,咁一定會有人名次和banding跌as a result

沒辦法,現實是殘酷,將來dse、入大學、都只可以跟住遊戲玩法。

回覆樓主

身邊有好多人補中英數, 唔係想合格,而係想攞高分或滿分。小朋友好辛苦