用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優評估大約要做幾耐 ?
樓主: Sandylam858
go

資優評估大約要做幾耐 ?

ccllmama 發表於 18-5-17 14:38
請問邊度有得做評估?
我搵中環私人的心理學家做,我幫襯個間唔好,所以唔介紹比你。
你再搵下,希望你搵到個好既。

我仔仔係學校嘅教育心理學家做,佢話大約係 2。5-3小時

Sandylam858 發表於 18-5-18 16:55
我搵中環私人的心理學家做,我幫襯個間唔好,所以唔介紹比你。
你再搵下,希望你搵到個好既。

唔該你

回覆 Sandylam858 的帖子

奇怪,我11歲的女剛剛做完 WISC-V,私家EP。但是她做了大概3個小時,中間有小息,都係大概10分鐘。也沒有即時給我們什麼分數,過後父母和學校的老師都填了一些ADD scale 和另一個我忘了的表。我女也需要填兩個個self reporting 的表。大概3個星期才再和ep 約看報告,大概有20頁紙。ep用大概一個小時的時間解釋報告,回答我們問題和給我們一些建議。

有什麼不同呢?有沒有人和我們的經驗類似?
阿女是borderline gifted,FSIQ133。其實成份報告還有很多parts,包括emotional scale 之列的。ep 說這個FSIQ只是一個比較straightforward 的指標,還要配合GAI 還有好像 CPI 才能斷定是gifted 或有高學習能力。只看FSIQ 根本不夠,很多外國的private schools 不會只看FSIQ來決定小朋友是否qualified for 某些 gifted programmes。IQ 高但是沒有什麼學習能力其實更加麻煩。
所以我很好奇你們一個小時完成是不是只做一部分的test?

回覆樓主:

仔在小童做,事前有電話詢問評估原因及小朋友問題,之後姑娘才給排期表填寫.等了約三個月才去評估。
評估前半小時,心理師先和家長聊,小朋友外面等,之後正式評估時間約1.5小時(評估中期有放小朋友出來休息)。
之後等2~3週,再去聽結果,心理師有給一些建議,有説小朋友在哪些方面很突出。最後拿報告

beekay 發表於 18-11-7 00:00

奇怪,我11歲的女剛剛做完 WISC-V,私家EP。但是她做了大概3個小時,中間有小息 ...
我仔早年都是做了3 小時。

我仔在中大做,預約等1個月,去到頭半小時做家長傾,之後約1.5小時返去,當時已知大約分數和逐part 講解,1至2個月後才有詳細報告

beekay 發表於 18-11-7 00:00

奇怪,我11歲的女剛剛做完 WISC-V,私家EP。但是她做了大概3個小時,中間有小息 ...

我阿仔做IQ test WISC-IV 經驗同你個女差不多。

個Psychologist 本來話做1.5 至2小時,到差不多兩小時出來話要加時,因為IQ test 係漸進式問題越後越難,連續三條問題答錯正會完成。所以IQ 越高,可以升呢挑戰之後難題取高分。我話咁唔駛急,慢慢做無問題。

阿仔卒之做咗三個幾鐘,有啲部分做到最尾攞差不多滿分。

Wonderlady 發表於 18-3-23 17:02
邊間?我問係北角,樂X坊。中大或協康會否好D?

教育心理學家朋友叫我仔去協康做,EP有經驗。所以,他於6歲已於協康青蔥計劃做了。

小朋友做IQ評估,有人做得快,有人做得慢;唔同EP又會有唔同。有啲EP比較會引導小朋友回答,有啲EP就咁問一句,小朋友有冇聽清楚都唔理就下一題!所以冇話一定做幾耐.....正正常常就約一個小時。