用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在孩子測驗考試前後, 家長會緊張?心情如何? ...
go

在孩子測驗考試前後, 家長會緊張?心情如何? [複製鏈接]

同幾位家長傾過, 大家都會特別緊張, 真係皇帝唔急太監急, 又担心孩子careless mistake 失好多分, 又嫌佢溫習唔認真 唉!

其他家長也會咁嗎?

2    0    0    0

回覆樓主:

好似唔見爸爸們參與呢個遊戲,訴苦既都係媽媽們。

回覆樓主:

幾多年班?如果初小,真係無需要緊張成咁,尤其係連測驗都咁在意。試想吓,一個小朋友由細到大,要經歷幾多次測考?仲可能多過一個小朋友,咁上心,長遠來說自己和小朋友都未必頂得順。

測考就冇咩感覺,反而小朋友參加比賽我會緊張。

回覆樓主

我好緊張,因為要會小朋友轉校。但如果成功轉到,我應該尤佢自己處理

考前冇乜緊張,溫習時間也好有限,反而等成績緊張;的

ar_mak 發表於 18-3-10 23:12
都有,但你會比較難去撞得到。例如樓主個情況,佢同幾位媽媽傾開都有呢個情況,其實就正係大家有共同話題先 ...

又或者係爸爸根本話唔到事

ar_mak 發表於 18-3-10 23:28
咁如果按照你個人意願,你想:
A。媽媽話事。
B。爸爸話事。

回覆樓主:

身為爸爸,我緊張過小女阿媽很多,因為係我跟阿女的學習,有時甚至不知不覺代入咗去,好似自己去考咁,我知係有問題。

話雖如此,我也是睇住來谷,考試前一樣無影響阿女的娛樂,會比她看電視和落公園放電。

回覆樓主

唔多唔少都緊張,因為上學期考測都唔錯,希望可以可以繼續keep住。

mypineapple 發表於 18-3-10 11:26
同幾位家長傾過, 大家都會特別緊張, 真係皇帝唔急太監急, 又担心孩子careless mistake 失好多分, 又嫌 ...
正常 woh

我個是高小,自動自覺温習做功課,十分留心上堂,一向成績不錯,有些高,有些低,拉上補下,每次測考前和等成績表,我的心情有少少緊張,怕他做卷突然失手跌名次。

回覆樓主

我係小二媽媽,她每次測試/考試我都超緊張(emoji),啊女成績差.幼稚園時沒怎跟她學習.周圍玩. 沒養成學校規律,到小一時,慘啦 上堂唔專心 ,又抗拒寫字 又記性唔好,多科唔入格.小一下學期開始日日看著她,爭取時間幫她溫加補習,到小二第一學期才好些,得一科唔入格, 她真係唔谷唔得,我都真係沒她辦法. 這個星期測試,我都有壓力. 請問各位如果小朋友心散記唔到野,唔識轉彎.沒責任心要怎教好?thanks

我2個

大的呈一呈二我會緊張, 但又冇咩可以幫到佢溫, 只是佢做野求求其其, D worksheet 好似爛紙,   我最大的責任是幫佢執番齊worksheet, 叫佢睇. 就來呈三我開始有點油...可能煩得太多自己都怕.

細的比較自立專心, 又好彩只是小一,  我要番工俾到佢的時間好少好少, 只好plan 定要溫的野叫佢寫下我回家睇.  

可能我自己都係冇咩時間, 叫做盡左力分配, 成績如何靠佢地啦.

初小,今次考試期間突然緊張,學校出卷量加多40-50%,中英數,每科比過去考多最少4頁紙,英文不計英聆多了最少9頁紙(共考約22-23頁),常識未考不清楚,的家長好驚,好多同學根本不夠時間寫答案。睇嚟是要的家長平日勤加溫習。
‹ 上一主題|下一主題