用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在孩子測驗考試前後, 家長會緊張?心情如何? ...
樓主: mypineapple
go

在孩子測驗考試前後, 家長會緊張?心情如何?

ar_mak 發表於 18-3-10 18:30
我又觀察出一樣野,叫做<爸爸效應>。媽媽通常重細節,爸爸就重方向。爸爸既教導方式係<養魚於千里之外> ...

比喻近磅。

簡言之,媽媽們較傾向MICRO MANAGEMENT。

greentea000 發表於 18-3-10 20:58
好似唔見爸爸們參與呢個遊戲,訴苦既都係媽媽們。

爸爸主要係平衡既力量,做“反對黨”。

ar_mak 發表於 18-3-10 23:51
回覆 ar_mak 的帖子

我話你知我既情況係C,只係純粹公平,你講左,我都講番你知。 ...

共同參與,都有個 FINAL SAY 喎。

retriever 發表於 18-3-13 07:22
爸爸主要係平衡既力量,做“反對黨”。

似乎D老豆唔係幾平衡到,D阿媽呻到樹葉都甩!

ar_mak 發表於 18-3-10 18:30
我又觀察出一樣野,叫做<爸爸效應>。媽媽通常重細節,爸爸就重方向。爸爸既教導方式係<養魚於千里之外> ...

跟口水尾講多個比喻。。。

以前果代,媽媽跟爸爸,像政府和立法局關係。

有任何增加公共開支,要立法局過問。

政府在立法局訂下的法律框架內執行。

greentea000 發表於 18-3-13 07:26
似乎D老豆唔係幾平衡到,D阿媽呻到樹葉都甩!

平衡唔係平衡呀媽心情,係平衡唔好呀媽黨,一黨獨大!

BTW,如果教男仔,爸爸意見相當重要。

retriever 發表於 18-3-13 07:30
平衡唔係平衡呀媽心情,係平衡唔好呀媽黨,一黨獨大!

BTW,如果教男仔,爸爸意見相當重要。

咪一樣,個老豆左右唔到事態發展,咩黨都無用。

greentea000 發表於 18-3-13 07:32
咪一樣,個老豆左右唔到事態發展,咩黨都無用。

姐係好似林鄭,成日話D 立法局議員左頭左勢做唔到野。

立法局阻止唔到林鄭一意孤行,不時拉布,或者HEA 做!

IloveJJ 發表於 18-3-13 07:34
我哋屋企好啲。
我係男人性格,有乜野,講咗教咗就算,唔會篤住做。考試測驗都係講咗大方向,問佢打算幾時 ...

佢點答你可以拎幾多分?你問既目的係咩?我媽次次都問我有無信心/可以考到第幾,老豆就問我瞓得好唔好。

tkinwong 發表於 18-3-11 07:41
身為爸爸,我緊張過小女阿媽很多,因為係我跟阿女的學習,有時甚至不知不覺代入咗去,好似自己去考咁,我知 ...

如果你比細路著緊, 幫佢諗埋下一步, 或者緊張佢點解仲唔行果步..

當然男人睇既下一步, 未必同女人一樣....

有時睇遠D, 細路最終都係自己為自己負責, 走自己既路, 父母又點可能事事提醒下一步...

所以, 最後都係:

1. 細路知道為左物?
2. 細路知道而家做緊物野!

佢要自己導向佢要走既方向!

IloveJJ 發表於 18-3-13 08:04
咪照答囉!個目的係俾佢知道自己既溫書程度去到自己目標未?
佢答幾多分我都收貨,同你媽唔同。只係因為有 ...

好方法

IloveJJ    發表於 18-3-13 08:55
IloveJJ    發表於 18-3-13 08:54

一年級的時候緊張過,之後一年比一年放鬆,現在3年級,除了考試前一周,説一句,下星期要考試了,該多溫習一下了。然後考試那天說一句,Good Luck!細心檢查。考試完,簽字,就沒有我的事了。

mypineapple 發表於 18-3-10 11:26
同幾位家長傾過, 大家都會特別緊張, 真係皇帝唔急太監急, 又担心孩子careless mistake 失好多分, 又嫌 ...

會,其實難免會緊張,即使好似我女上學期考得好好,但到今次都難免,因為上次測驗成績已通晒天,最緊要男家家人已知,好怕今次keep唔到有說話聽

回覆樓主:

所以我已要求c6下次即使佢家人問起,都要蒙混過去

回覆樓主

測考通常都係女我攪, 老公都好似旨意晒我, 除非我特別開口叫佢攪邊幾科!

呈分我都担心, 要補習嗎?