用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教科普閱讀
go

請教科普閱讀

市面上有大量中文科普、歷史漫畫比小朋友睇,想請教大家除此以外,會點樣幫小朋友選擇其他科普、歷史書?
除了horrible 系列,仲有冇其他英文科普、世界史/地理嘅課外書推介?  
如果我想呢個暑假同小朋友睇吓世界地圖,認識吓xx洲xx洋/xx山/xx 河/板塊/地震成因……,可以點睇/有書推介嗎?  我有買百科全書嗰類,但每個topic 只係講1、2頁,其實係咪應該買專題百科,如地理百科、動物百科、人體百科?

回覆 S-Kwok 的帖子

小朋友幾大?高小可以睇How it works?中文版可以訂知識大圖解。Nat. Geo. 有一堆wired but true啲細路都鍾意睇又或者Guinness World Record 20xx。我仔年年書展都買一本Nat. Geo. 嘅Almanac 20xx幾厚下,有排睇。

回覆樓主:

我地係每科睇1本,輔助/伸延學業知識,會揾返課本相關既內容去睇。除此之外,有興趣既類別就深入睇,咁就唔係俾兒童睇既百科全書可以滿足,要成人圖書館揾啦!

greentea000 發表於 18-3-10 10:55
我地係每科睇1本,輔助/伸延學業知識,會揾返課本相關既內容去睇。除此之外,有興趣既類別就深入睇,咁就 ...

即係地理就睇世界百科,如想要深入了解某一topic, 就要睇成人書,我理解啱嗎?

S-Kwok 發表於 18-3-10 12:03
即係地理就睇世界百科,如想要深入了解某一topic, 就要睇成人書,我理解啱嗎?
...

唔係。我地係睇目的。
百科全書係廣泛而表面,無得深入了解,但睇完可以迅速樣樣都知D。咁我地最初都會睇,因為需要打底,避免人人知既佢唔知,而且又未知佢有興趣邊方面。一旦佢某方面有興趣,就轉睇專科系列啦!如果一直無邊方面有興趣,繼續廣泛閱讀都有益。

回覆樓主:

講多少少,人仔有興趣大棚種植,佢未回流香港之前係內地讀國際學校,參加左個大棚番茄計劃。12月果陣佢去一間直資小學考插班,面試老師問佢太陽能問題,佢答人地佢既研究方向係番茄大棚種植!
作到咁大我都嚇一跳,點知佢又真係識得好多好深入,面試老師都聽到入曬迷!咁人仔既廣泛而表面就伸延左去果樹,知道咩係疏花、疏果、座果、大年、小年,呢D咁專業而深入既就唔係普通小學生科普讀物會提及。

S-Kwok 發表於 18-3-10 09:27
市面上有大量中文科普、歷史漫畫比小朋友睇,想請教大家除此以外,會點樣幫小朋友選擇其他科普、歷史書?
...

我家小朋友喜歡horrible science,買一套回來看了至少2遍,也買了a little history of the world ,還有這本science,小朋友都很喜歡。

jane-wang 發表於 18-3-10 15:48
我家小朋友喜歡horrible science,買一套回來看了至少2遍,也買了a little history of the world ,還有這 ...

thx

greentea000 發表於 18-3-10 12:56
講多少少,人仔有興趣大棚種植,佢未回流香港之前係內地讀國際學校,參加左個大棚番茄計劃。12月果陣佢去一 ...

thx

haihaimom 發表於 18-3-10 09:56
回覆 S-Kwok 的帖子

小朋友幾大?高小可以睇How it works?中文版可以訂知識大圖解。Nat. Geo. 有一堆wired  ...

thx

IloveJJ 發表於 18-3-10 10:29
我買過本The Usborne出既Children's encyclopedia ,入面每個topic有QR code有片睇,不過我仲未睇。
...

thx

回覆樓主:

如果你想教仔女板塊、地震,睇下呢個有無幫助。

http://hkss.cedd.gov.hk/hkss/eng/education/GS/tc/hkg/chapter2.htm

greentea000 發表於 18-3-10 18:22

http://hkss.cedd.gov.hk/hkss/eng/education/GS/t ...

many thx

greentea000 發表於 18-3-10 18:22

http://hkss.cedd.gov.hk/hkss/eng/education/GS/t ...

我看了,獲益良多!

asweetmom 發表於 18-3-12 07:30
我看了,獲益良多!

yes, 仲有中英文揀,勁正。