用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 phonics有咩用其實?
go

phonics有咩用其實? [複製鏈接]

我見好多小朋友細細個已經學phonics,其實有咩用?
   1    0    0    0

回覆 Cwm149 的帖子

識咗可以自己睇書

Cwm149 發表於 18-3-9 22:18
我見好多小朋友細細個已經學phonics,其實有咩用?

幫助認字串字,默書,睇書,但只能係輔助,我覺得宜家好多家長過分吹捧phonics,小朋友過分依賴,未必係好事

roybird 發表於 18-3-10 20:10
幫助認字串字,默書,睇書,但只能係輔助,我覺得宜家好多家長過分吹捧phonics,小朋友過分依賴,未必係好 ...

請問點樣為之過份依賴?

chingchub 發表於 18-3-10 22:32
請問點樣為之過份依賴?

英文本身好多變化同好多exceptions, 一種串法唔同讀音,例如”ea” 已經bread, read, “ow” 又可以係low 又可以係now, au, aw又可以一樣讀音(August, draw),宜家幼稚園已經開始學,啱啱先認到26個字母冇耐,點理解到咁多變化,就算個別小朋友理解都冇辦法成班都教咁深,又或者市面上for 小朋友既phonics 課程都因為咁冇包含咁多變化。

有啲小朋友一見到字就不停拼,明明本身已經認到/識個字,個字係exception ,拼完反而認唔到,又何必呢,除非本身底好又大量閱讀,咁拼音真係輔助都冇壞既

Phonics 可以幫小朋友讀到/拆開深字,例如 as-tro-naut、de-part-ment。考小學的話,有讀圖書環節,圖書有機會出現一兩隻深字,睇下小朋友會唔會嘗試讀,同埋如何拆解。冇 phonics 根基的話,好多時候小朋友會「嘗試唔到」,就好似老師叫班學生朗讀,讀到唔識嘅字會停低唔肯試、驚錯。到小學默書果陣,有 phonics 底會容易 d 「估」到字嘅型態,就算係未見過嘅字,聽個音都可以知道大概點串,唔會串左一堆「外星文」(例如見過小朋友串 snail 做 smale),亦減少「死背串字」。

不過英文只係 50% phonetic,即係話好多字讀音同串法完全係兩件,最簡單常見嘅有 eyes、apple、candle、Wednesday。另一個更明顯嘅例子係 rough, cough, bough, though, through, thought。相似串法但係全部都唔同讀音。所以 phonics 不是萬能,家長唔好以為學識 phonics 就所有字都一定識串/易串。都係要多睇書見識「同形異義」字。

1998Ruby1998 發表於 18-3-11 21:43
Phonics 可以幫小朋友讀到/拆開深字,例如 as-tro-naut、de-part-ment。考小學的話,有讀圖書環節,圖書有 ...

Agree, 所以以我覺得學少少明白個原理幫到jumpstart讀書便夠,不用當一個科目咁補一兩年。

1998Ruby1998 發表於 18-3-11 21:43
Phonics 可以幫小朋友讀到/拆開深字,例如 as-tro-naut、de-part-ment。考小學的話,有讀圖書環節,圖書有 ...

同意,phonic有其好處但是輔助不是萬能,點解有d學左phonics但唔識拼其中一個原因都係個閱讀底唔夠,睇多d書(包括audio books) 能增加語感,他們慢慢浸會領悟到d字點發音

roybird 發表於 18-3-10 22:49
英文本身好多變化同好多exceptions, 一種串法唔同讀音,例如”ea” 已經bread, read, “ow” 又可以係low  ...
所以  Letterland 用圖像學習, k3 已經教完 au, aw, all, al 同其他一大埋 rules.
‹ 上一主題|下一主題