用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才由 DSE轉為IB?
go

優才由 DSE轉為IB?  

想問各位優才家長,優才是否真的由DSE轉為 IB? 謝謝!

回覆樓主:

在中學交流區已有家長講, 可以去那板了解。

assado 發表於 18-3-9 21:34
在中學交流區已有家長講, 可以去那板了解。

唔好意思,我找不到呀,唔知是那一個交流區呢?

wudungdung 發表於 18-3-9 22:07
唔好意思,我找不到呀,唔知是那一個交流區呢?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2978309

第3至4頁。

wudungdung 發表於 18-3-9 21:22
想問各位優才家長,優才是否真的由DSE轉為 IB? 謝謝!

優中已經取得IB 認證,由2018-19 可開始IB 課程,中五可選擇IB 或DSE。

AgapePa 發表於 18-3-9 22:54
優中已經取得IB 認證,由2018-19 可開始IB 課程,中五可選擇IB 或DSE。

謝謝你!
唔知學校有無正式講過G1到G10會否繼續沿用 DSE模式教學?定還是會開始滲入 /轉用IB嘅教學方法呢?

wudungdung 發表於 18-3-9 23:32
謝謝你!
唔知學校有無正式講過G1到G10會否繼續沿用 DSE模式教學?定還是會開始滲入 /轉用IB嘅教學方法呢 ...

又無聽聞G1-G10 會轉敎學方式
補充:新開的IB 規模很細,只有一班。

AgapePa 發表於 18-3-9 23:52

又無聽聞G1-G10 會轉敎學方式

咁如果G1到G10繼續用傳統DSE教學,到 G11/G12時轉讀IB課程,是否 OK㗎?

GT教學配套暫時唔多清晰,簡介會又無講過任何IB課程點樣教,感覺上有D奇怪,現時好難捉摸!

回覆 wudungdung 的帖子

學生升G10時要選擇讀DSE或IB,如果選擇了IB,G10唔會讀DSE,會轉讀一年制校本Pre-IB課程,準備G11-12讀IBDP課程

iamderek 發表於 18-3-10 02:09
回覆 wudungdung 的帖子

學生升G10時要選擇讀DSE或IB,如果選擇了IB,G10唔會讀DSE,會轉讀一年制校本Pre- ...

多謝你分享!
如我無理解錯,一心諗住讀IB stream嘅朋友,條路就即係:
G1-G9~DSE mode
G10 ~PRE IB course
G11-G12 ~IB course

其實,咁樣安排嘅IB課程,我有D保留。
重有,GT是否最小要開一班 IB course (Optional)?如到時,全部G10嘅同學都選擇 DSE,咁又可唔可以100%全讀DSE呢? ?

wudungdung 發表於 18-3-10 09:54
多謝你分享!
如我無理解錯,一心諗住讀IB stream嘅朋友,條路就即係:

有IBDP 課程, 如logos, 都是尾2年讀IBDP.

又吾會100%選DSE, 学校做了意向調查。

wudungdung 發表於 18-3-10 09:54
多謝你分享!

SPCC, DBS安排一樣係咁。校內學生唔讀IBDP咪向外招生囉,呢個年頭有不少家長一聽到冇IBFP讀就兩眼發光,一定仆到嚟讀。

如果個個都只想考DSE咁點算?放心,EDB一定會支持學校臨時加班去DSE
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

assado 發表於 18-3-10 10:05

有IBDP 課程, 如logos, 都是尾2年讀IBDP.

其實我對跟真道最尾2年先行 IB課程有D保留。

況且,真道好似係從小學開始已是行IB mode,但優才在小學時係行 DSE mode,兩者好似唔係好同?(如不是,煩請更正!)

真心希望GT嘅G10同學到時可以自由選擇IB或DSE,不要設IB或DSE學額,或規定最小一定要開一班IB。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-3-10 10:38
SPCC, DBS安排一樣係咁。校內學生唔讀IBDP咪向外招生囉,呢個年頭有不少家長一聽到冇IBFP讀就兩眼發光,一 ...

純粹hypothetical,但如果真係發生100%選DSE,是否可臨時加班我又唔睇好。正常都無課室啊
我估到時就變成「唔適合」嘅要迫住選IB囉(正如而家d學校都堅持話以學生適唔適合為主,我費事講鬥高分決定選擇權啦)

wudungdung 發表於 18-3-10 10:45
其實我對跟真道最尾2年先行 IB課程有D保留。

況且,真道好似係從小學開始已是行IB mode,但優才在小學時 ...

GT IBDP 入讀前, 有一定學術門檻, 都吾係容易可入讀到IBDP課程。

我估計, 選IBDP 同學會多過DSE, 最多都是 一班IBDP 学生。

GT比logos 優化, 有一年G10 pre-IBDP 銜接.

Charlotte_mom 發表於 18-3-10 10:47
純粹hypothetical,但如果真係發生100%選DSE,是否可臨時加班我又唔睇好。正常都無課室啊
我估到時就變成 ...

其實根本唔需要加班,轉做超大班,用盡一班44/45人既限額就已解決。

如果家長唔想讀而學校要求學生讀,除非學校願意負責額外既學費,唔係嘈起上嚟,學校實輸兼影響校譽。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 18-3-10 10:47
我估到時就變成 ...

應該唔會啦
除非政府收緊 入大學的規定。否則應該好多人爭住讀 IB
況且校長都好穩陣,只有一班先。

little12 發表於 18-3-10 11:39

應該唔會啦

直資學校,唔係想開幾多班非DSE就可以開,要EDB批先可以。

而且相信將來如果要入本地資助學位,考DSE入到既機會一定更高更易。

hkpapa852 發表於 18-3-10 12:11
直資學校,唔係想開幾多班非DSE就可以開,要EDB批先可以。

而且相信將來如果要入本地資助學位,考DSE入到 ...

Hkpapa 請問是否有規定最少要有幾多個%係要 開DSE ?

little12 發表於 18-3-10 12:13
Hkpapa 請問是否有規定最少要有幾多個%係要 開DSE ?

直資最少要 2/3 學生考DSE