用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才由 DSE轉為IB?
樓主: wudungdung
go

優才由 DSE轉為IB?  

hkpapa852 發表於 18-3-14 17:14
其實學生有考IELTS試, 基本上只要攞住DSE成績+IELTS成績, 要入海外大學其實都唔係難, 甚至連中文科炒咗都 ...

同意呀,講得好好同中曬啲 point

....

somoon 發表於 18-3-14 23:55
GT  全級只有57人嗎?唔知點揀果57人去考呢?

今年G12好似係3班58人,唔知點解有一個無考?

Charlotte_mom 發表於 18-3-11 10:17
... 上次info session問過浸大代表,IELTS 7定7.5可當DSE英文3,萬一Dse英文炒左有IELTS都頂得住

考評局2013年出報告,話IELTS 7分大約等於DSE 5,呢幾年香港學生英文水準一定係大幅提高

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/MainNews/press_20130430_eng.pdf

2013/14年浸大參加咗統一英語水平評核計劃的畢業生係平均6.66。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%B5%B1%E4%B8%80%E8%8B%B1%E8%AA%9E%E6%B0%B4%E5%B9%B3%E8%A9%95%E6%A0%B8%E8%A8%88%E5%8A%83

wudungdung 發表於 18-3-14 23:17
同意呀,講得好好同中曬啲 point

每位小朋友學習模式不一樣, 學校多開一個升學課程, 都是好的。

醒目開學勳章 王國長老

iamderek 發表於 18-3-14 14:39
回覆 hkpapa852 的帖子

或者我咁講,GT只會提供中文A、英文A、英文B三個IBDP語言課程。如果學生一心想讀中 ...

7.1唔算好wor
如果我女考7我會再考過,講真的#mouth:,唔可以叫好wor

Charlotte_mom 發表於 18-3-15 08:27

7.1唔算好wor

這個不是個人成績, 是整體學生成績, 吾係差呀.

醒目開學勳章 王國長老

assado 發表於 18-3-15 09:13
這個不是個人成績, 是整體學生成績, 吾係差呀.

無個人何來整體啊

Charlotte_mom 發表於 18-3-15 08:27

7.1唔算好wor

其實小朋友考個份IELTS係咪IELTS Academic?

呢份係咪易過移民需要個考個份IELTS General Training呢?

我認識個名校出身成績極好既朋友, 佢地話要考IELTS General Training想攞6都唔係咁易喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-3-15 10:54
其實小朋友考個份IELTS係咪IELTS Academic?

呢份係咪易過移民需要個考個份IELTS General Training呢?

其實我又無認真研究兩種分別
不過正常學生唔係攪移民,會考academic掛?我係考academic呀

Charlotte_mom 發表於 18-3-15 11:05
其實我又無認真研究兩種分別
不過正常學生唔係攪移民,會考academic掛?我係考academic呀
...

幾多分才收小朋友货?

....

somoon 發表於 18-3-15 11:47
咁可唔可以解讀為近年香港學生英文進步神速?

我認為係香港考評局想抬高DSE地位,矮化其他國際認証就真。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

assado 發表於 18-3-15 11:20
幾多分才收小朋友货?

各人要求唔同,考IELTS都係為咗入U,Oxford/Cambridge的最低要求係7,Imperial係6,University College London係5.5,呢幾間都係全球二十大

hkpapa852 發表於 18-3-15 11:55
我認為係香港考評局想抬高DSE地位,矮化其他國際認証就真。

不是香港獨有, 每個國家都保障自己國民先。

....

醒目開學勳章 王國長老

iamderek 發表於 18-3-15 12:00
各人要求唔同,考IELTS都係為咗入U,Oxford/Cambridge的最低要求係7,Imperial係6,University College Lo ...

即JUPAS要求3322,但3322係唔會入到咁囉

hkpapa852 發表於 18-3-15 10:54

我同c6兩個都考過, academic 同 general 唔差太遠。general只係計分strict一點。 如果係十幾歲小朋友,是但一類有7分已經好叻。

Charlotte_mom 發表於 18-3-15 12:28
即JUPAS要求3322,但3322係唔會入到咁囉
香港各大學唔知,英國大學要求7而你考到7就夠,高D唔会加分,因IELTS只是其中一個收分條件。我理解牛劍要7.5, 4部分全要7或以上

ANChan59    發表於 18-3-16 00:51

醒目開學勳章 王國長老

poonseelai 發表於 18-3-15 13:09
香港各大學唔知,英國大學要求7而你考到7就夠,高D唔会加分,因IELTS只是其中一個收分條件。我理解牛劍要7. ...

謝謝資料