用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才由 DSE轉為IB?
樓主: wudungdung
go

優才由 DSE轉為IB?  

hkpapa852 發表於 18-3-10 18:06
DSE成績係不少海外大學都有認受性,尤其係英國。

不過如果係用DSE成績去英美名大學升學,要再考IELTS。

係可以, 上年有同事小朋友都是用這途經英國升讀大學。

assado 發表於 18-3-10 18:22
係可以, 上年有同事小朋友都是用這途經英國升讀大學。

其實一直都可以,考評局有晒海外直接認受DSE成績大學既名單。

英國UCAS,更加有為DSE同GCE-AL既成績定期整個換算表,只係好多人唔去瞭解,以為DSE成績只能升讀本地大學。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-10 18:17
EDB近年似乎收緊咗要求,現在應能有大約1/3學生可唔讀NSS,亦有聽聞可能再縮減到只能得1/4 ...

GT 有4班, 就算1/3 至 1/4 都吾係問題, 反正都是一班 IBDP.

GT 家長最怕是兩邊吾到岸.

hkpapa852 發表於 18-3-10 18:27
其實一直都可以,考評局有晒海外直接認受DSE成績大學既名單。

英國UCAS,更加有為DSE同GCE-AL既成績定期 ...

其實DSE 穩陣啲, 學科我都識下, 如小朋友吾識我都教到, IBDP 真係未接觸過。

assado 發表於 18-3-10 18:37
其實DSE 穩陣啲, 學科我都識下, 如小朋友吾識我都教到, IBDP 真係未接觸過。
...

其實讀IBDP,一定要揀學校嚟讀,因為大部份科目,考內考核佔30%,但如果學校既IB師資等被IBO認為唔夠好,校內評分就算攞滿分都會被人調低番。

所以亂選學校讀IBDP,可能會得不償失。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

assado 發表於 18-3-10 18:37
...

弊在好多人都唔明白,見到ib就流哂口水。講真要考好ib好難,英文寫essay 要好好,重要有多方面知識,並唔係一年半年可以train 到嘅事。考得叻嗰班,多數都係靠自己,平時已經有良好閱讀習慣及有一定嘅語文基礎。

muimui2 發表於 18-3-10 19:20
弊在好多人都唔明白,見到ib就流哂口水。講真要考好ib好難,英文寫essay 要好好,重要有多方面知識,並唔 ...

如果佢讀 IB 自己真係幫不了。好睇佢性格是否合適

wudungdung 發表於 18-3-10 09:54
G1-G9~DSE mode
G10 ~PRE IB course
G11-G12 ~IB course

其實,咁樣安排嘅IB課程,我有D保留。

香港只有9間學校有提供IB MYP課程。如果你希望由中學一開始就IB,大部分香港學校都不符合你要求。

assado 發表於 18-3-10 18:28

GT 有4班, 就算1/3 至 1/4 都吾係問題, 反正都是一班 IBDP.

今年G9全級5班118人,下學年G10將會開1班IB 和 4班DSE,IB最多收30人。

iamderek 發表於 18-3-10 23:35
今年G9全級5班118人,下學年G10將會開1班IB 和 4班DSE,IB最多收30人。

GT 小学各级有4班, 中學部5班, 即是中学部會吸納约一班外來學生。

assado 發表於 18-3-11 09:20

GT 小学各级有4班, 中學部5班, 即是中学部會吸納约一班外來 ...

多一個ib選擇都好呀,可以觀察几年,吾知几時有第一次ib result?

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-3-10 18:06
DSE成績係不少海外大學都有認受性,尤其係英國。

不過如果係用DSE成績去英美名大學升學,要再考IELTS。

講真有心報外國大學,點會唔一早考返幾張証書旁下身?咩丟IELTS IGCSE NSW咩都考下啦。多d野俾人睇,拎offer機會都高d啦 (否則只能靠學校predicted grades)
我女唔打算出國都考IELTS,要黎旁身。亦當mock。上次info session問過浸大代表,IELTS 7定7.5可當DSE英文3,萬一Dse英文炒左有IELTS都頂得住

Charlotte_mom 發表於 18-3-11 10:17
講真有心報外國大學,點會唔一早考返幾張証書旁下身?咩丟IELTS IGCSE NSW咩都考下啦。多d野俾人睇,拎off ...

子女要有cert 之餘,學校都要有,家長記得chk 清楚,尤其是ib 新校

....

醒目開學勳章 王國長老

somoon 發表於 18-3-11 13:15
7/7.5 先至當3?!咁要求係咪高左少少……

7/7.5唔難考啊......
而且無論幾高分都只count as合格又幾好。唔怕有人考得高分去屈機(IELST無限復活即又係鬥錢多)

....

iamderek 發表於 18-3-10 23:35

G9竟然連120人也沒有? 咁即係5班每班平均25人都唔夠

咁就算100%學生唔想讀IBDP, 將全部集中係4班, 每班都只係30人, 仲可以加收30個外人考好IBDP, 整靚個招牌

(NPL都係咁啦, 第一屆IBDP畢業生好似全部外校生)

hkpapa852 發表於 18-3-12 11:21
G9竟然連120人也沒有? 咁即係5班每班平均25人都唔夠

咁就算100%學生唔想讀IBDP, 將全部集中係4班, 每班都 ...

優才其中一個特色係小班教學,如果學校真係為左省靚招牌而變大班,咁就有違教學本義,所以唔好亂講,免得不知情嘅家長以為學校真係會咁做。

muimui2 發表於 18-3-12 11:35
優才其中一個特色係小班教學,如果學校真係為左省靚招牌而變大班,咁就有違教學本義,所以唔好亂講,免得 ...

我只係推斷, 如果GT讀G9既學生, 100%都唔選IBDP可能會出現既結果.

如果真係無人選IBDP, 又無得加班, 你認為學校可以點? 你估學校會唔會為咗繼續保持小班教學, 寧願唔收外人唔開IBDP?

IBDP既成本, 遠比NSS高, 而且如果有牌照又唔開班, 亦可能影響IBO對該校推行IBDP能力既評估

回覆樓主:

有尐開辦IB課程嘅B1中學都會積極從外收一批想讀IB而本身學校冇IB嘅插班生,唔係一定所有IB學額都留俾原校學生,就算原校學生申請而學校認為”唔合適IB課程”都冇得讀,有時單睇某尐學校IB成績未必反映到學校由初中到中六綜合質素。