用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才由 DSE轉為IB?
樓主: wudungdung
go

優才由 DSE轉為IB?   [複製鏈接]

assado 發表於 18-3-10 12:25
直資最少要 2/3 學生考DSE

謝謝解答(emoji)

little12 發表於 18-3-10 12:13
Hkpapa 請問是否有規定最少要有幾多個%係要 開DSE ?

應該調轉講,直資學校最多只可以有50%嘅人選ib。所以理論上,100%選dse 係ok, 但學校最少要有50%嘅人選dse。

其實按而家大趨勢,不如擔心太多人讀ib 好過。我自己反而驚學校初頭為左谷ib, 勿略左dse。 雖知道如果家長係一早 target ib, 開頭根本唔會揀gt。希望學校可以取得平(emoji),唔好顧得頭唻顧唔到尾

muimui2 發表於 18-3-10 12:31
應該調轉講,直資學校最多只可以有50%嘅人選ib。所以理論上,100%選dse 係ok, 但學校最少要有50%嘅人選dse ...

呢個真呀
最緊要資源同師資平衡到,否則會影響只打算考 DSE 的學生。
不過過有打算去外國升大學的學生是一件好事

little12 發表於 18-3-10 12:36
呢個真呀
最緊要資源同師資平衡到,否則會影響只打算考 DSE 的學生。
不過過有打算去外國升大學的學生是一 ...

其實學校原來已經有考IGCES, 應該已經幫到打算去外國嘅學生?

應該調轉講,直資學校最多只可以有50%嘅人選ib。所以理論上,100%選dse 係ok, 但學校最少要有50%嘅人選dse ...

最少要2/3 考DSE, 我是聽 logos 校長講。

ANChan59    發表於 18-3-16 00:32

muimui2 發表於 18-3-10 12:40
其實學校原來已經有考IGCES, 應該已經幫到打算去外國嘅學生?

要研究一下 IGCES 同 IB 的分別先

回覆樓主

有ib 係吸引嘅,我對真道有興趣就因為佢有ib

keith_ccc 發表於 18-3-10 12:54
有ib 係吸引嘅,我對真道有興趣就因為佢有ib

冇忘記, logos 有2/3是DSE, 小朋友入那组都是未知。

assado 發表於 18-3-10 12:57
冇忘記, logos 有2/3是DSE, 小朋友入那组都是未知。

只係多個選擇比兒子,隨佢成長才決定。

keith_ccc 發表於 18-3-10 12:59
只係多個選擇比兒子,隨佢成長才決定。

我意思是, IB/DSE 学校都要投放同等資源, logos IB 較DSE 成績好, 那裡有甘多IB位, 学校都要顧及提升DSE同學成績。

assado 發表於 18-3-10 13:04
我意思是, IB/DSE 学校都要投放同等資源, logos IB 較DSE 成績好, 那裡有甘多IB位, 学校都要顧及提升DSE同 ...

到時入唔入到ib先算,我諗都係睇兒子性格同資質,或者有能力入到但佢比較適合dse呢。不過同一間學校多一個方向係吸引嘅。我相信到時老師會比意見家長。

回覆樓主:

IBDP 是否可以避開中文卷?

assado 發表於 18-3-10 14:47
IBDP 是否可以避開中文卷?

IB必修兩種語文

little12 發表於 18-3-10 12:44
要研究一下 IGCES 同 IB 的分別先

IGCSE 等同中五,IBDP後才入大學

poonseelai 發表於 18-3-10 15:32
IGCSE 等同中五,IBDP後才入大學

明白,謝謝。即是IGCSE 不等同IB ,如果去外國升學考完 IGCSE 後要再考 IBDP 先可以入大學,請問對嗎?

little12 發表於 18-3-10 15:47
明白,謝謝。即是IGCSE 不等同IB ,如果去外國升學考完 IGCSE 後要再考 IBDP 先可以入大學,請問對嗎?
...

對,或GCSE之後考英國A level

poonseelai 發表於 18-3-10 15:50
對,或GCSE之後考英國A level

謝謝

little12 發表於 18-3-10 12:36
呢個真呀
不過過有打算去外國升大學的學生是一 ...

DSE成績係不少海外大學都有認受性,尤其係英國。

不過如果係用DSE成績去英美名大學升學,要再考IELTS。

不過如果讀IBDP唔讀 Eng Lang A, 一樣要再考IELTS先有名大學收你。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

assado 發表於 18-3-10 12:25
直資最少要 2/3 學生考DSE

其實只要學校同家長都願意,係有方法突破限制。

N年前某校都鼓吹大家雙收DSE+IBDP。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

EDB近年似乎收緊咗要求,現在應能有大約1/3學生可唔讀NSS,亦有聽聞可能再縮減到只能得1/4
‹ 上一主題|下一主題