用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資令自己了解更多
go

考直資令自己了解更多 [複製鏈接]

醒目開學勳章

考了幾間. 感受良多.

某校A. 純考下, 只有筆試. 收左.

某校B及C. 有SECOND IN. 都係WAITING
明白在面試方面比較弱. 但又不是一下改到, 已經在家下預習左. 但都唔可以一下改進到D咩.

某校D : 亞囝講明唔太喜歡呢間. 佢好坦白的講"無FEEL"考. 我又可以點? 如佢所言. 無心機又唔LIKE. 直情無SECOND IN

老師講左佢係邊沿. 差些少會降去2級. 又唔想比太大壓力佢. 怕反效果. 要解說咩都講過. 已經唔會增加大抽獎 (佢話無信心及太大壓力. 佢叫我註定有OFFER 果間先.)

好啦....甘註左一間先啦. (都係唯一成功果間). 佢話呈三會盡力. 希望在叩門時有成績可叩到心儀果間.

目標好似幾明確. 但又忐忑不安. WAITING LIST 真係有機會會CALL的嗎 (只係自己一直唔信有份CALL到姐.)

總結: 過程當中感受良多. 了解有些小朋友面試對佢地黎講好難...(難過筆試). 而且大/細都身心疲累, 佢都開口講好大壓力, 家長只可以尊重佢的意向及協助下佢.

2    0    0    0

Waiting 仍然有機會, 只是要等待得耐D.  整個3月, 一路有其他直資放榜, 每個學生只可註冊一間直資, 塵埃落定後, 就會有位放出黎.
祝你入到心儀的學校.
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

醒目開學勳章

yvonnetsang 發表於 18-3-9 09:27
Waiting 仍然有機會, 只是要等待得耐D.  整個3月, 一路有其他直資放榜, 每個學生只可註冊一間直資, 塵埃落 ...

多謝你的解說. 可以做的就是等待.

我相信上天已經安排咗一間最合適的, 只是要我們有所經歷, 有所學習, 接受考驗, 過程中看到自己的長處, 亦看到自己的不足.

出年的今日, 回望今年的經歷, 一定有所得著.
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

醒目開學勳章

yvonnetsang 發表於 18-3-9 09:43
我相信上天已經安排咗一間最合適的, 只是要我們有所經歷, 有所學習, 接受考驗, 過程中看到自己的長處, 亦看 ...
完全認同. 只是呢個過程好折磨

回覆 giveupaguy 的帖子

日日等電話, 睇信箱, 望有奇蹟, 真係幾辛苦

pokinponi    發表於 18-3-9 11:56

醒目開學勳章

caroltuen 發表於 18-3-9 11:21

完全係甘. 仲要唔想比亞囝知自己係甘.唔想再增加佢壓力.

caroltuen 發表於 18-3-9 11:21

X2 真係好折磨
仲慘過自己見工等消息

見到其他人有offer而自己無, 又sad又擔心

giveupaguy 發表於 18-3-9 09:10
考了幾間. 感受良多.

某校A. 純考下, 只有筆試. 收左.

身同感受..
有點講出自己的心底話,睇到想喊出來!
家長的壓力實在不少,基本上由小三或小四開始已經為升中作戰,如果到最後得到的不是心意中學,做家長的,還要抑壓住自己情緒,仲要東奔西跑去叩門,真係會痴線⋯⋯

giveupaguy    發表於 18-3-9 14:10

回覆樓主:

絕對同意,祝大家好運。

giveupaguy    發表於 18-3-9 14:11

好想快D 可以收工.... 但現況是, 睇黎要捱到最後一刻.

考完呈三,  又要緊張等分數.  呢個遊戲刺激又折磨 .  

完全明白這個心情…

頂住啊,3月會有好多位放出來的

回覆樓主:

認同。。我身為媽媽都諗到瞓唔著,其實注咗冊又諗其實呢間係唔係真係適合小朋友?又怕呢樣又怕嗰樣

呢個遊戲真係好痛苦。之前我大仔6年前考直資冇offer, 無奈要等派位,到派彩日到現在都記憶在眼前,小朋友派吾返自己直屬中學面對我時,真糸大家想哭出來,當下9秒9去叩門。到今日又到我第二個小朋友升中,今次好彩有offer,即刻去註冊。 所以希望大家都有好消息可以去到自己心儀的中學。

醒目開學勳章

yanxyan 發表於 18-3-9 20:11
認同。。我身為媽媽都諗到瞓唔著,其實注咗冊又諗其實呢間係唔係真係適合小朋友?又怕呢樣又怕嗰樣
...

我又係,個心翳左幾星期,同時要調節自己及鼓勵佢再衝埋呈三。

醒目開學勳章

Joyan6339 發表於 18-3-9 20:28
呢個遊戲真係好痛苦。之前我大仔6年前考直資冇offer, 無奈要等派位,到派彩日到現在都記憶在眼前,小朋友派 ...

多謝你安慰。好戥你地開心,期待有收成來臨。

醒目開學勳章

ksc2000 發表於 18-3-9 15:30
好想快D 可以收工.... 但現況是, 睇黎要捱到最後一刻.

考完呈三,  又要緊張等分數.  呢個遊戲刺激又折磨  ...

任何一次分數都充滿壓力

我近年先知升中規則咁殘酷,點解唔可以好d?

例如自行成功可以早點比人知,點解七月才比人知?

又諗,巴士都咁多工會,點解無家長工會去同教育局開會反應問題既?
當局又知唔知現有制度,好折磨人?

呢個遊戲真係好痛苦。之前我大仔6年前考直資冇offer, 無奈要等派位,到派彩日到現在都記憶在眼前,小朋友派 ...
  當時叩門成功?
   由鬱住鬱住的心情,到今日考好呈三再算,有種橫掂都折磨左咁耐,唔爭在去埋大抽獎,叩門個round..

現在,見到周圍的同學有offer,我果個仍未有,好難過。唔想小朋友知,自己匿埋喊....好像自己果個低人一等....
雖然知道最後一次呈分就算盡力都唔會進步很多,都要盡力。真係好辛苦。

考完啦,又要準備明天自行兩間既面試。。明知機會細都要去,又唔知收唔收,好忐忑....
‹ 上一主題|下一主題