用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 在香港讀完中五,去英國讀sixth form
樓主: bobo-mama
go

在香港讀完中五,去英國讀sixth form   [複製鏈接]

bobo-mama 發表於 18-4-23 12:36
謝回覆,咁可以提議佢先選Phy, Chem, Maths 和FM, 如果FM應付不了便在U6 drop掉,他還是對數比較有興趣, ...

其實,有些數學不好的,都有用這策略。變相L6 讀4科,U6 讀2科,先苦後甜。

回覆 etoile 的帖子

我想知道下你會唔會有咩特別原因一定唔會讀IB? 因為我正考慮比個仔去英國讀Pre-IB...

etoile 發表於 18-4-2 22:52
IGCSE同GCSE都係讀完year 11之後考嘅公開試,等同以前嘅㑹考。sixth form即預科,喺香港自修同考IGCSE, ...

我想知道下你會唔會有咩特別原因一定唔會讀IB? 因為我正考慮比個仔去英國讀Pre-IB...

angmrschiang 發表於 19-1-10 17:53
講緊小囡,佢唔係適合讀IB嘅人,所以一定唔讀。

明白了。

回覆樓主

阿女唔鍾意講數,如果大學揀business, economic或law的話,A level揀bio,chem,Econ and math,如果L6 math唔理想,再drop math又得唔得?

kct18 發表於 19-2-13 14:26
阿女唔鍾意講數,如果大學揀business, economic或law的話,A level揀bio,chem,Econ and math,如果L6 math唔 ...

你囡囡目前心意係傾向喺英國讀大學定係想喺香港讀大學多啲呢? 如果佢係想喺英國讀大學嘅話,可能佢揀嘅A  level 科目就要考慮多啲嘞! 如果佢想喺英國大學讀 Economics, A Level Economics 唔係必需嘅, 但 A level maths 差唔多係必需嘅。尤其是啲出名嘅大學,佢哋可能要求最好讀埋 Further Maths。

如果想報讀英國大學 Law faculty,最好 A Level 有一科要作文嘅 humanities,例如 history, 如果冇嘅話唔係話唔得,不過報英國著名大學 law faculty 會蝕底啲。

如果好想喺英國讀大學,提議最好同學校傾下心儀學系最好選修乜嘢 A level 科目最能配合, 唔使等到報大學嘅時候先至發覺自己選擇嘅 A level 科目唔係最配合。

kls12 發表於 18-4-24 11:01
其實,有些數學不好的,都有用這策略。變相L6 讀4科,U6 讀2科,先苦後甜。
...

.....
‹ 上一主題|下一主題