用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 在香港讀完中五,去英國讀sixth form
go

在香港讀完中五,去英國讀sixth form  

大家好,我仔今年F4, 讀緊DSE課程,有計劃09/2019送他到英國讀sixth form, 想請教在什麼時候要報什麼公開試來申請中學嗎?時間上還可趕上嗎?
之前去過教育展,agent 說可以用校內成績報英國中學,但英國中學怎樣憑校內試去judge學生的水平?
我們沒有朋友有太多經驗,請指教,謝謝

bobo-mama 發表於 18-3-8 19:25
大家好,我仔今年F4, 讀緊DSE課程,有計劃09/2019送他到英國讀sixth form, 想請教在什麼時候要報什麼公開試 ...

現階段應該揾agent 介紹學校,然後自己上網睇吓學校資料。
中四成績只是用來比英國學校參考,如果滿意就比報名費和考入學試。
其實係一家四口子

bobo-mama 發表於 18-3-8 19:25
大家好,我仔今年F4, 讀緊DSE課程,有計劃09/2019送他到英國讀sixth form, 想請教在什麼時候要報什麼公開試 ...
1. 先搵agent, 一般都會要求學生先考英文數學, 就著成績再介紹合適學校
2. 經agent報考心儀學校, 一般要筆試及面試

回覆樓主:

謝謝回覆,我明白了

芸芸眾多學校,我們會看排名、學科、學費、地點等,有什麼其他criteria你們也會看重?是否歴史悠久和人數多的會較好?謝謝:dadday:

回覆樓主:

我想問吓唔係中四就可以讀A level咩? 唔係跟個年齡就可以讀?

回覆樓主:

是否大大B?

回覆樓主

上次去教育展時,我們聽agent講sixth form等於我地以前A level, 在香港讀完F5便可以過去讀,好似我地以前F5升A level, 所以沒想太多

我沒有idea在香港讀完F4便可以讀sixth form... 我仔是02年11月細B,夠年齡今年讀嗎?謝謝

healthybaby 發表於 18-3-9 09:09
我想問吓唔係中四就可以讀A level咩? 唔係跟個年齡就可以讀?

英國學校年齡計法是9月1日-8月31日(如有錯請跟正),所以有些香港學生讀完中四可以去英國讀A level。
其實係一家四口子

bobo-mama 發表於 18-3-9 11:49
上次去教育展時,我們聽agent講sixth form等於我地以前A level, 在香港讀完F5便可以過去讀,好似我地以前F5 ...

有些學比在年齡上比較嚴格,會reject 申請㗎。

可否申請9/2019 ,最好問吓agent 啦!

一家三口 發表於 18-3-9 12:03

有些學比在年齡上比較嚴格,會reject 申請㗎。

多謝提醒,我問下agent 先,之前都冇諗過年齡問題

bobo-mama 發表於 18-3-9 14:00
多謝提醒,我問下agent 先,之前都冇諗過年齡問題

不用客氣。因為去年開始揾學校,有2間學話囡囡超齡。(1/2001)

ccffcc 發表於 18-3-13 08:02
咁我仔12月,咪要讀低一年囉,定係都係睇學校?但如果大部份學校都睇年齡,咁我哋咪少咗好多選擇。請指教
...

你只管揾學校,agency send 你囝囝的資料去,如果學校話超齡,都無辨法,或者試吓問agency 有無計。

當然最好揾多幾間啦!
其實係一家四口子

你仔應該冇超齡。我囡細你仔一年,都計劃19年9月入Sixth form,只怕太細唔收!

我會睇埋sixth form嘅海外學生比例、day students同borders嘅比例。

跳唔跳班除左睇年齡之外,好重要係睇你小朋友成績如何? 有些香港學校F.4就安排同安考IGCSE,因為佢地係行GCSE課程,所以佢地跳班係無問題.但好多學校都唔係行GCSE,所以中F.4跳一年去讀A LEVEL一般同學未必應付到.真係要睇下小朋友能力先考慮比佢跳.

Suuu 發表於 18-3-14 12:10
跳唔跳班除左睇年齡之外,好重要係睇你小朋友成績如何? 有些香港學校F.4就安排同安考IGCSE,因為佢地係行GCSE ...

不可以說讀完F4 去會比讀完GCSE 難,要看讀甚麼科吧!數學、電腦甚至一些理科話題,F4反而有優勢。

F4反而有優勢? 咁特別!

回覆 Suuu 的帖子

我唔知其他科,不過 Accounting 呢一科我好肯定 A Levels 範疇係等於 Form 4-5 嘅野,BAFS 我地香港學到大學 Year 1 甚至 Year 2 嘅野,所以如果中學有讀 BAFS 而且成績唔錯的話,基本上 Year 1 可以完全走堂。