用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教....E位、I位的選擇
樓主: MrsKwong214
go

[學校] 請教....E位、I位的選擇 [複製鏈接]

tweety82080 發表於 18-3-10 12:33

我排左1年倒,你可問下醫務社工那幾間i位快些咁當然要 ...
明白,謝謝你提醒。

MrsKwong214 發表於 18-3-10 10:40
很感謝你咁詳盡話我知,多謝你。

你個仔已讀主流小學,係咪已經好返? 因為你有在出面搵私人訓練?  

唔洗唔好意思, 大家都係同路人, 你的心情我理解。 講返你個問題,我仔雖然係讀左兩年S 位, 不過一向接觸過我仔的老師, 治療師都話我仔應該會評估入返主流小學,咁到我仔做小一前評估都話正常智力, 入主流, 但要建議學校提供言語治療, 課後功課輔導。如果你問佢係唔係好返? 答案唔係, 佢自閉症依舊有, 只不過對主流學校生活暫時可以融入, 也都聽指令。

KCHK 發表於 18-3-10 17:17
唔洗唔好意思, 大家都係同路人, 你的心情我理解。 講返你個問題,我仔雖然係讀左兩年S 位, 不過一向接觸過 ...
係.....此刻我的心情,很難受,亦很難接受。不明白點解會咁?  相信只有你地同路人才明白。但我知道一定要接受現實,陪住囡囡一齊行下去。

我上年9月又是已去CAC見姑娘,排了今年10月見醫生。即是和你一樣在外做完評估,7個月後又去CAC做評估。因前日剛做完評估未收到REPORT,唔知心理學家會點寫? 如果好彩和你一樣,見CAC後又比我排多條排就好了........

So far聽咗咁多case後,小朋友長大後自閉問題都仍會有,只是有不同程度的問題。我想.....我真係要好好消化一下。

但值得為你高興,需然你仔仔依然有問題,但至少入返主流學校,又融入到。這是你努力的成果,真替你開心

MrsKwong214 發表於 18-3-10 10:35
多謝你寶貴建議,相信我現在的心情會與你當年差不多。

我囡囡心理學家同cac兒科醫生都是offer我 I or E位,我選了e位,現在在主流學校讀k1,用緊到校服務

我於開學時已告訴了班主任囡囡的情況,幸運地學校很接納囡囡的情況,對她很關愛,家長日老師也沒有特別提她有什麼問題,但我自己仍然知道囡囡的固執問題

我都很想自閉症會有好返的一天,但也不知道會否有這一天,惟有知道有咩訓練方法覺得許可就帶她試試,希望能盡量減低自閉症對囡囡的生活影響,媽媽妳也要加油

cookieman 發表於 18-3-11 08:30
我囡囡心理學家同cac兒科醫生都是offer我 I or E位,我選了e位,現在在主流學校讀k1,用緊到校服務

我於 ...
昨晚綜合所有意見和老公商量後,決定排I位,因為我始終要返工,而囡囡又好彩大小肌無問題,不需要物理/職業治療,相信I位+出面的治療訓練,應該都可以。
你講得好啱,自閉症最大問題是社交,我都好怕將來囡囡在學的羣體生活會點? 所以學校的老師有無關愛是好重要。特別我囡囡唔鍾意採人,鍾意就採,唔鍾意又走咗去,唔鍾意時更會用力推開或掉野落地,咁樣好易嚇親其他小朋友不被接納.......唉。所以我只能相信,學校既然有I位的學生,啲老師應該會接納啲班小朋友的行為。

嗰日心理學家同我講結果時,話我囡囡早發現,咁早啲訓練有幫助,甚至可以好返,令我那刻心存一絲希望,但睇左咁多case後,得出即使嚴重定輕微,都是無得好,只能盡量改變情況,能夠融入羣體已經好好。

我不是好媽媽,我覺得個女有自閉症或多或少都是因為我。因為我陀佢時胎盤前置+胎盤植入引致經常出血,又無休息,最後早咗一個月出世,所以係我害咗佢,但一切已經太遲挽回唔到,現在只能盡力去做。所以我覺得你地好堅強和勇敢,你地付出的努力,更值得我敬佩。

另外,請恕我麻煩又問,你等E位和到校服務,等咗幾耐?和我昨天網上搵資料,

另外,請恕我麻煩又問,你等E位和到校服務,等咗幾耐?和我昨天在網上搵明愛的資料,唔知係咪我問題,只搵到佢地社區和到校服務,搵唔到當私人比錢服務,請問你可以給我一些資料嗎?

MrsKwong214 發表於 18-3-11 10:04
另外,請恕我麻煩又問,你等E位和到校服務,等咗幾耐?和我昨天在網上搵明愛的資料,唔知係咪我問題,只搵 ...

明愛可以去Facebook打明愛樂融會見到資料,另外耀能妳可試樂同行,價錢相宜

我到校等了一年,e位等了年多未等到

MrsKwong214 發表於 18-3-11 10:01
昨晚綜合所有意見和老公商量後,決定排I位,因為我始終要返工,而囡囡又好彩大小肌無問題,不需要物理/職業 ...

妳這些想法我之前也有,因爲我於懷孕期間亦多次出血入院,但其實想這些也沒有用處

cookieman 發表於 18-3-11 10:51
明愛可以去Facebook打明愛樂融會見到資料,另外耀能妳可試樂同行,價錢相宜

我到校等了一年,e位等了年多 ...
找到了,Thank you very much
原來E位等咁耐架.....

cookieman 發表於 18-3-11 10:59

妳這些想法我之前也有,因爲我於懷孕期間亦多次出血入院 ...
係,已成事實,想多都無用.....

回覆樓主:

樓主你好,請問協康評估要排好耐嗎?
我小朋友20個月,其實同你小朋友好相似。

1. 唔肯講野,指野也不會。有時會捉我手去佢想要的物件。
2) 唔理人,唔睬人,感覺不認識自己名。
3) 眼神交流弱,不會望人。
4) 媽媽爸爸不會叫,語言能力低,玩具名,動物名,顏色全部不會。
5. 認知能力也低,不會動物顏色玩具人物,不會講不會指。
6. 指令不明白,比個波波我,比書我。起身,坐底,全部唔識。
7. 只喜歡一兩隻歌,不停重覆重覆。
8. 只喜歡玩一兩樣玩具,不停玩。
9.成日拍手,佢做到做唔到都會拍手。

屋企人,朋友只說係男仔說話能力比較慢,但我覺得不是。
看完你的case, 更感覺相似。

我女兩樣都試過,我偏向E位
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

不如你找一些有到校服務的幼兒園, 省回不少時間.

可以上網各kg的i位排隊情況的。我當年个个月去望睇下進度,因為用家係可以隨時改選擇,我就䀹實邊條隊短排邊條
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8
‹ 上一主題|下一主題