用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教....E位、I位的選擇
go

[學校] 請教....E位、I位的選擇 [複製鏈接]

我BB1歲10個月,今日剛在協康做完評估,評定有自閉症傾向及發展遲緩了6個月。心理學家解釋了E位和I位的分別給我知,亦要我做選擇E位定I位,因為只能二選一。
求教各位,E位定I位較好?
   2    0    0    0

回覆樓主

唔好意思 想請問你仔仔有咩特徵呀 識唔識講野 我仔同你差唔多大 但有好多野都唔識

回覆樓主

樓主, 有無打算讀N班?如果打算讀有無學校收左? 這間學校有無本身有無I 位? 有無對比一下你所屬的地區I /E 位地點? 如果E 位, 而你有無偏向想入的中心? 這間E 同將會讀的幼稚園距離遠嗎?E 位係要家長一起上堂的。另外,要針對一下你想入左I / E 的期望?E位由專業治療師做訓練, 幾耐會安排到堂上一次? I 位是有讀過特殊訓練的老師做訓練。 不過所有野都唔係眼前 立刻要做,你應該先去找一下私人訓練,睇下情況有無改善再決定,可以隨時更改的

Yyt123 發表於 18-3-8 20:12
唔好意思 想請問你仔仔有咩特徵呀 識唔識講野 我仔同你差唔多大 但有好多野都唔識
...
我囡囡
1) 唔肯講野、有時會用手指指物件或食物;但好多時都只是捉我的手去佢想要的物件或食物到。
2) 十叫9唔應唔太採人。
3) 眼神交流弱;同佢玩未必望住人,即使望都唔耐。
4) 互動比較弱;鍾意就同你玩,唔鍾意就唔採你。
5) 因為言語唔好;教佢的指令未必識,一些玩玩具都未必識玩。

你仔仔有以上特徵嗎?

KCHK 發表於 18-3-9 08:39
樓主, 有無打算讀N班?如果打算讀有無學校收左? 這間學校有無本身有無I 位? 有無對比一下你所屬的地區I /E  ...
你好,多謝你寶貴的意見。

我未有偏向選E/I位,雖然心理學家好詳盡解釋比我知,因為個心仍好亂,唔知咩位較好。我只好期望囡囡可以說話,明白多啲,不用發脾氣。

我囡囡本身已報咗N班9月開學,昨日睇返學校咁啱都有I位。我有對比E/I位地點,E位都好近,搭港鐵都是2個站,咁當然I位更方便啲,直接喺學校上訓練。

心埋學家話E位按情況安排一星期1-2次訓練。而昨日打去學校問I位情況,佢地話有言語訓練,言語導師會每兩星期去1次學校做訓練,訓練後會有摘要比家長,而物理治療師、職業治療師和心理學家就每三星期到校1次,而到校是做評估不會做訓練。

出面私人太貴我負擔唔起,但昨日有報協康的訓練課程,但因人數多要等抽籤。

想請問,在社署入紙申請要E/I位有P號碼後,可以更改?

MrsKwong214 發表於 18-3-9 10:11
我囡囡
1) 唔肯講野、有時會用手指指物件或食物;但好多時都只是捉我的手去佢想要的物件或食物到。
2) 十叫 ...
SORRY, 還有1點好重要講漏咗。

就是我囡囡好鍾意圓形物體,波波、車輪、軚盤、洗衣機/乾衣機/風扇的滾動、旋轉玩具等等,其他玩具只玩幾分鐘,但以上圓形物體的玩具需然每次都玩唔耐,但會不斷重覆玩。

MrsKwong214 發表於 18-3-9 10:39
SORRY, 還有1點好重要講漏咗。

就是我囡囡好鍾意圓形物體,波波、車輪、軚盤、洗衣機/乾衣機/風扇的滾動、 ...

我仔係唔識講野 得太空話 同埋認知比較弱 岩岩先排到cac 但通常唔係話囡囡好少會有自閉嫁咩?

Yyt123 發表於 18-3-9 12:17
我仔係唔識講野 得太空話 同埋認知比較弱 岩岩先排到cac 但通常唔係話囡囡好少會有自閉嫁咩?
...
如果只得太空話你就不需要太擔心,因為有自閉症的小朋友不只一樣症狀。

我都唔清楚多數是男仔的問題,昨日知道時好亂無問心理學家。

MrsKwong214 發表於 18-3-9 10:32
你好,多謝你寶貴的意見。

我未有偏向選E/I位,雖然心理學家好詳盡解釋比我知,因為個心仍好亂,唔知咩位 ...

社工是會按照心理學家建議去排服務, 咁如果report 上寫左可選擇I / E 位, 咁就當你見左社工你會選擇I 位, 社工幫你開始排號碼,通常都起碼排1年或以上先排到服務啦,咁在這段時間你突然想轉E 位的, 係可以同社工講要求轉(咁當然唔好轉來轉去啦) , 同有風險就係本來的要排的服務差不多到你, 你轉左, 咁就要繼續等囉!

MrsKwong214 發表於 18-3-9 12:25
如果只得太空話你就不需要太擔心,因為有自閉症的小朋友不只一樣症狀。

其實比較少見女仔只係自閉傾向,通常我見的都係嚴重的自閉症, 樓主你女女已經算情況唔差,所以盡快去接受治療係有機會在黃金6歲前改善的。

KCHK 發表於 18-3-9 13:19
社工是會按照心理學家建議去排服務, 咁如果report 上寫左可選擇I / E 位, 咁就當你見左社工你會選擇I 位,  ...
謝謝你的資訊,起碼知道若真有需時可以更改。

KCHK 發表於 18-3-9 13:25
其實比較少見女仔只係自閉傾向,通常我見的都係嚴重的自閉症, 樓主你女女已經算情況唔差,所以盡快去接受 ...
謝謝你

請怪多事,你咁清楚?  希望我不會諗錯。

由昨日確定後,完全不知該怎樣做,我都好希望6歲前更善到,至少我好想聽到佢叫聲我媽咪。

MrsKwong214 發表於 18-3-9 10:11
我囡囡
2) 十叫 ...

情況有點似我囡囡細個嗰時,例如:說話遲,用手捉人攞野,唔應人

不過妳比我更早帶她去評估,這樣很好,可以更快排服務

不要等政府,自己盡快帶小朋友上訓練,很多機構也有服務,例如耀能、明愛之類,找間在自己家附近的機構,方便接送

MrsKwong214 發表於 18-3-9 16:40
謝謝你

請怪多事,你咁清楚?  希望我不會諗錯。

我仔係自閉症加發展遲緩1年或以上, 當時建議入S 位,由於我係私人評估我就自己攞住入心理學家份report 走去周圍問人可以點做, 咁社工接見左我, 大約7個月後CAC 的評估都到了, 都係見社工, 咁社工見到之後就知道其實我已經有排號碼, 不過就幫我附加上排臨時E 位(即未有S 前如果有E 位都比住我先), 當時我就知道係可以改, 只要report 上有寫住建議排咩位。我仔今年讀主流小一了。

cookieman 發表於 18-3-10 06:51
情況有點似我囡囡細個嗰時,例如:說話遲,用手捉人攞野,唔應人

不過妳比我更早帶她去評估,這樣很好, ...
多謝你寶貴建議,相信我現在的心情會與你當年差不多。

請恕我多事問,你囡囡已讀主流學校,係咪已無事和能夠追近同齡的程度嗎?

KCHK 發表於 18-3-10 08:51
我仔係自閉症加發展遲緩1年或以上, 當時建議入S 位,由於我係私人評估我就自己攞住入心理學家份report 走去 ...
很感謝你咁詳盡話我知,多謝你。

你個仔已讀主流小學,係咪已經好返? 因為你有在出面搵私人訓練?  

對唔住,我心裏仍有很多問題,請原諒我的煩。

cookieman 發表於 18-3-10 06:51

不過妳比我更早帶她去評估,這樣很好, ...
對唔住,之前打錯問題。

應該係,請問你囡囡現在好返嗎? 係咪讀回主流學校?

MrsKwong214 發表於 18-3-8 19:03
我BB1歲10個月,今日剛在協康做完評估,評定有自閉症傾向及發展遲緩了6個月。心理學家解釋了E位和I位的分別 ...

我仔是s位現特殊小學而囡囡就i位,但我是E+i同步進行的。我個人覺得其實s位是最好尤其對自閉症小孩但評估出答案是E同i位會選擇i位

tweety82080 發表於 18-3-10 11:42
我仔是s位現特殊小學而囡囡就i位,但我是E+i同步進行的。我個人覺得其實s位是最好尤其對自閉症小孩但評估出 ...
多謝你寶貴意見。

我問咗咁多意見後,都傾向選擇I位。
請問你以前排I位等咗幾耐?

MrsKwong214 發表於 18-3-10 12:24
多謝你寶貴意見。

我排左1年倒,你可問下醫務社工那幾間i位快些咁當然要睇下自己就脚同有冇校車
‹ 上一主題|下一主題