用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港華轉直資 小學家長公開信斥「荒謬」 ...
樓主: elbar
go

港華轉直資 小學家長公開信斥「荒謬」  

b3410 發表於 18-3-9 17:20
有冇搞錯,你小學肯俾,中學反而唔肯。
因為我想退休。

mcl203 發表於 18-3-9 17:00
堅講,我小朋友前小學部我理解係非成績先決,但當然唔好距離太遠,只係,回歸夠唔夠膽去試~~~
...

成績當然唔好差咁遠啦,但B1學生多的是,要talk得嘅真係唔多。我朋友囝仔張transcript星光熠熠,ECA又一大堆獎,已為好大機會,點知就衰喺interview。

mcl203 發表於 18-3-9 17:19
唔好距離太遠,當然係自己理解,每間小學級幾認受性唔同,對名次前列與否亦有唔同理解,所以要自行判斷了 ...
遇啱阿妹果D就弊, 永遠自我感覺良好, 佢D咁既成績, 但真係覺得自己唔錯既。

Soundervolt 發表於 18-3-9 17:24
成績當然唔好差咁遠啦,但B1學生多的是,要talk得嘅真係唔多。我朋友囝仔張transcript星光熠熠,ECA又一大 ...
阿大都係咁, 雖然成績表唔係星光熠熠咁誇張, ECA都唔錯, 但interview好危殆。

Soundervolt 發表於 18-3-9 17:24
成績當然唔好差咁遠啦,但B1學生多的是,要talk得嘅真係唔多。我朋友囝仔張transcript星光熠熠,ECA又一大 ...

所以寫定‘唔好差太遠’係disclaimer,費事D網友當我係吹水友,雖然,我經常吹水~~~

mcl203 發表於 18-3-9 17:33
所以寫定‘唔好差太遠’係disclaimer,費事D網友當我係吹水友,雖然,我經常吹水~~~
...
雖然话就话吾好距离咁远,但B1個range都好大呢!你咪氹人啦

kkhon 發表於 18-3-9 17:37
雖然话就话吾好距离咁远,但B1個range都好大呢!你咪氹人啦

我唔識寫千字文,又唔識舉例,去解釋㗎,咪迫我出醜~~~

mcl203 發表於 18-3-9 17:47
我唔識寫千字文,又唔識舉例,去解釋㗎,咪迫我出醜~~~

同你開玩笑咋有怪莫怪!

kkhon 發表於 18-3-9 16:45
唓!结左婚都可以离婚啦
離婚要改姓,咁叫"華弟"

little_yolky 發表於 18-3-9 17:11
「唔好距離太遠」係相當主觀既。正如, 班主任死都唔肯講我聽阿大個range, 只肯講話係前列, 咁同佢講:X老師 ...

會唔會係踩界呢?學校應該大約有前人數據,知到學生banding,唔肯講可能唔肯定啫。

Soundervolt 發表於 18-3-9 16:52

有時大部份人都係咁諗,所以唔敢嘗試,反而有機會呢.... ...
其實因為LS 是自行全in,  我本都有考慮反正自己應該早過抽簽定直資undertake, 自行in 純是形式比將來扣門用,  自二不如試下玩LS純見識, 結果都冇做. 而佢朋友真有做, 唔知佢7月會唔會真有好消息呢.  (佢成績1BC上下, 但英文如native )
至於自己去唔去扣"流口水官津s", 真要等呈三考完, 如有明顯進步先想, 否則到時龍虎相爭, 我相信無謂妙想天開, 同埋扣最多2間, 相信多都冇時間了   

Soundervolt 發表於 18-3-9 10:12

可能當年HY做足內部溝通呢。今次當港華公報申請時,華小 ...
協恩中、小學都係聖公會轄下既。華中係耶穌會辦既,華小係旅港番禺會所同耶穌會合辦既。華仁中、小學既辦學團體唔同,情況同協恩好唔同。

2jkidsfather 發表於 18-3-9 14:18
因為有"華仁"兩個字。

小學 話:"你係我 ge, 唔准飛我!"
因為有DBS三個字,所以DBS銀行要收DBS學校既畢業生。

ANChan59    發表於 18-3-10 16:40
2jkidsfather    發表於 18-3-10 09:06

hkpapa852 發表於 18-3-9 11:36
Official 嚟講, 脫龍其實好似只可以由中學提出, 因為學位係由中學提供

華小雖然無主動提岀脫龍, 但華小家 ...
用腳投咗票既係叻既B1學生,但係搭沈船既係B2學生既,唔同人。

ANChan59    發表於 18-3-10 16:40

王家爸爸 發表於 18-3-9 23:24
協恩中、小學都係聖公會轄下既。華中係耶穌會辦既,華小係旅港番禺會所同耶穌會合辦既。華仁中、小學既辦學 ...

華小雖然係旅港番禺會所同耶穌會所創立,但實際上營運係交俾耶穌會去執行,校監勞神父同陳校長都係耶穌會/華仁嘅人,所以唔存在兩個不同單位嘅問題。而身為直屬關係喺中小學唇齒相依,更應該好好溝通,就算唔係從屬關係,喺對外公佈任何重大決定前更應該達至共識,口徑一致先至公佈消息,唔使搞到咁尷尬。

Soundervolt 發表於 18-3-10 00:10
華小雖然係旅港番禺會所同耶穌會所創立,但實際上營運係交俾耶穌會去執行,校監勞神父同陳校長都係耶穌會/ ...
唔同公司就係唔同,滙豐係恒生既最大股東,恒生既行政總裁都係滙豐既人,但係兩間完成無私相授受。

IYY    發表於 18-3-11 23:50
h9317784    發表於 18-3-10 11:48

2jkidsfather 發表於 18-3-9 18:39
呢個名好正,就叫華弟小學

王家爸爸 發表於 18-3-10 10:55
唔同公司就係唔同,滙豐係恒生既最大股東,恒生既行政總裁都係滙豐既人,但係兩間完成無私相授受。 ...

呢個比喻唔係咁合適,滙豐同恆生分別針對唔同客戶群,如果硬要用銀行做比喻嘅話,就應該係港華同九華,而耶穌會就係滙豐控股(番禺商會係旗下subsidiary嘅股東)關係。恆生唔會將尐客仔湊幾年調去滙豐啩?如果會,我相信滙豐唔會不聞不問零溝通,而且滙豐控股有sit in開股東會,見到問題點會唔出聲有得佢地自把自為?溝通唔等於私相授受。

2jkidsfather 發表於 18-3-9 18:39
港華係大佬,佢細佬只有一間,吾可以叫華弟喎

王家爸爸    發表於 18-3-10 16:17

Soundervolt 發表於 18-3-10 12:43

呢個比喻唔係咁合適,滙豐同恆生分別針對唔同客戶群, ...
如果係咁,全港聖公會小學都可以話因為係聖公會學校,所以DBS、SPCC、DGS要收佢哋?現實係只有勁既聖公會小學先有一、二個位。港華俾咁多,其實已經好慷慨。