用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 deleted
go

deleted

deleted

xiubak 發表於 18-3-8 16:31
入國際學校最重要係英文程度。Listening, oral conversation, reading 要有一定水準。尤其是 reading  leve ...

請問坊間嘅升學顧問其實幫唔幫到手? 同埋係咪可以而家去考左先,再慢慢等位?

xiubak 發表於 18-3-8 16:40
依家去考定四年後入學?我唔會咁做。你心目中想入邊間? 升學顧問當然可以比意見你。 ...

其實我無乜心水架,亦要求唔高,但太新嘅學校未必會考慮。由於最終打算會去外國升大學,所以想中學轉國際打好基礎,又唔駛佢太細個自己過外國。心目中好似CAIS 呢類收佢已十分好。

其實佢讀local school都應付到,所以考慮中學轉,想打好中文。

muimui2 發表於 18-3-8 16:34
請問坊間嘅升學顧問其實幫唔幫到手? 同埋係咪可以而家去考左先,再慢慢等位?
...

你而家考,收左會唔會即入讀呀?
我知道有「收左你,你唔讀,要過多1年/2年先可以再apply」
最好了解清楚心儀學校嘅收生程序先。

muimui2 發表於 18-3-8 16:34
...

如果自己處理到,我又覺得唔駛搵升學顧問

xiubak 發表於 18-3-8 18:45
其實而家好多國際學校啲中文程度都幾高。而且仲學埋普通話。我小朋友而家讀緊嗰間的程度唔一點也不淺。或者 ...

可否pm 我邊間?

Mini-mummy 發表於 18-3-8 18:24
你而家考,收左會唔會即入讀呀?
我知道有「收左你,你唔讀,要過多1年/2年先可以再apply」
最好了解清楚 ...

如果中文可以兼顧到,其實早啲轉都得。不過我而家先剛開始search, 應該點都要出年先可以申請。

請問其實喺邊度可以睇到邊間IS 係教繁體中文呢?(我淨係識逐間揾,有啲又好似無寫)

另外,我仲有個細嘅,今年入小一,不過已經過哂IS deadline, 又係要出年考插班

回覆 muimui2 的帖子

以下國際/私立學校提供外國課程及教授繁體中文:

港島: CIS, ISF, VSA, CDNIS, KCIS, ICA
九龍: YCIS, CAIS, Kingston, Think, CKY, Creative
新界: Harrow, RC, ICHK, Anfield

Dear-Valerie 發表於 18-3-8 19:45
回覆 muimui2 的帖子

以下國際/私立學校提供外國課程及教授繁體中文:

謝謝你的資料,但看來每一間都頗難入,看來要考慮一下

....

momo_cheung 發表於 18-3-8 22:08
不妨多去school tour 感受和認識一下,話唔定下年就已經想轉呢~

其實都係,同埋趁今年好好裝備下佢,起碼都練下oral 同英數。

muimui2 發表於 18-3-8 14:58
小女現讀local school 小二,打算升中時轉到國際學校。她的reading 能力還可以(但不算非常好,只是喜歡閱 ...

每年都有LS學生轉去IS讀中學的,只是數量好少好少,不足一成.

1992英语baby 發表於 18-3-9 16:41
每年都有LS學生轉去IS讀中學的,只是數量好少好少,不足一成.

deleted

muimui2 發表於 18-3-9 16:47
我小朋友並不是讀這些一線神校,只是普通直資學校,所以擔心英文不足以應付面試
...

IS特別是龍頭幾間IS,每年都拒絕了好多一般人認為神校學生升中申請.  主要是理念和文化有好大分別(家長和學校間)

其實而家好多國際學校啲中文程度都幾高。而且仲學埋普通話。我小朋友而家讀緊嗰間的程度唔一點也不淺。或者 ...

可否PM 那間×2

我都想知,麻煩pm我