用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 不是111,都可以叩門嗎?
go

不是111,都可以叩門嗎?

如題

醒目開學勳章 貢獻勳章

無問題,學校唔睇!
恐龍家

小曳人 發表於 18-3-12 11:31
無問題,學校唔睇!

小曳人 發表於 18-3-12 11:31
無問題,學校唔睇!

想問有冇經驗家長分享學校叩門有冇篩選?需要乜嘢準備?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Mcmugs 發表於 18-3-20 17:28
想問有冇經驗家長分享學校叩門有冇篩選?需要乜嘢準備?
當然有篩選啦!以往係shortlisted 先有interview,約見得就幾乎收硬!
但黎校長就好唔同,佢call得見唔等於實收,都聽過有唔只一個話in完唔收,收嘅都要等消息,行多轉

準備呢.... 要等睇下有無黎校長收嘅幸運兒答你,我識嘅都係何校長或前前任收嘅

恐龍家

朱古力小b 發表於 18-3-8 11:55
如題

Should be

有篩選正常....

小曳人 發表於 18-3-20 18:13
當然有篩選啦!以往係shortlisted 先有interview,約見得就幾乎收硬!
但黎校長就好唔同,佢call得見唔等於 ...

今年小一至小五公開招生添,完全唔同以往作風。

醒目開學勳章 貢獻勳章

ffaye 發表於 18-4-30 12:22
interesting....但清楚寫明,係件好事!
恐龍家

ffaye 發表於 18-4-30 12:22
請問小一如何公開招生﹖

醒目開學勳章 貢獻勳章

pppwong 發表於 18-5-7 16:37
請問小一如何公開招生﹖

La Salle Primary SchoolApplication for Admission (2018-2019)
Admission to Primary 1

1. With reference to the guidelines and procedures of the EducationBureau (EDB), most places in Primary 1 are filled by allocation throughthe Discretionary Stage as well as Central Allocation Stage of thePrimary One Admission System.
2. Those who are interested to apply for the remaining vacancies shouldsubmit their applications to the School from 2nd June – 8th June, 2018.Late applications will not be processed.

3. Short-listed applicants will be notified by telephone.

4. If no vacancies are available, all applicants’ records will be discardedin September, 2018. Applications will have to be filed in again for thosewho are interested to apply for admission in the next academic year.

恐龍家

小曳人 發表於 18-5-8 11:46
La Salle Primary SchoolApplication for Admission (2018-2019)
Admission to Primary 1

請問是否要親身前往遞交文件
是否自薦信和portfolio等文件
中文小學是否用中文比較好呢
謝謝指教

醒目開學勳章 貢獻勳章

Beauty222 發表於 18-5-9 19:52
請問是否要親身前往遞交文件
是否自薦信和portfolio等文件
中文小學是否用中文比較好呢
叩門申請以往係於門口大箱covering letter + 簡歷 + cert/成績表 就ok
請考慮校長並非華人,佢雖然懂廣東話,但唔清楚識睇幾多中文

恐龍家

小曳人 發表於 18-5-9 20:22
叩門申請以往係於門口大箱covering letter + 簡歷 + cert/成績表 就ok
請考慮校長並非華人,佢雖然懂廣東話 ...

咁 自行25但不入嘅 是否叩門階段已無優勢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

兜兜要轉轉 發表於 18-5-10 08:55
咁 自行25但不入嘅 是否叩門階段已無優勢?
過往,會優先考慮25分嗰班
恐龍家

小曳人 發表於 18-5-9 20:22
請考慮校長並非華人,佢雖然懂廣東話 ...

想請教
叩門信
如果2頁紙會否太多呢
知道簡潔最理想
但一頁真的好似寫得好少
其實都有點擔心
自己寫的英文信
文筆不流(emoji)

醒目開學勳章 貢獻勳章

Beauty222 發表於 18-5-23 10:46

想請教
我相信無大問題,只係唔需要...但如果真有說話想話俾校長知,可以嘅
恐龍家