用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝面試
樓主: square72
go

體藝面試   [複製鏈接]

回覆 littlelamblamb 的帖子

可否分享下阿仔校園學習生活?  朋輩如師兄師姐有沒有幫下師弟妹?  訓輔組嚴嗎?  同學通常去邊食  lunch? 記得有沒有  bridging course 呢? 何時舉行?  有分精英班嗎?  Thank you!

Panda1017 發表於 19-4-4 16:34
回覆 littlelamblamb 的帖子

可否分享下阿仔校園學習生活?  朋輩如師兄師姐有沒有幫下師弟妹?  訓輔組嚴嗎 ...
我都可以分享下一些, 我囡囡今年F1, 是PE生, 她都好享受學校生活, 因為她覺得比小學輕鬆好多, 一來功課少, 二來無咁嚴, 因小學比較嚴, 相對體藝部份學生較活躍些, 在某些課堂時同學傾計老師都只是口頭提醒便了, 所以亞女有時會覺不習慣, 但整體學校是好的, 開學到現在都有幾個分享會給家長晚上出席, 可以解答家長遇到得問題及疑慮.
學校都安排F3英文較好的學生去輔導F1英文較弱的同學, 到期考前學校有中英數班給同學報名, 可幫同學補習. 日常放學也有專科補習幫較弱的同學.
訓輔組嚴唔嚴這個我不太清楚, 只知如學生有犯錯, 會記黃紙, 黃紙好似要家長簽名的.
Lunch 亞女多數留係學校canteen食, 有飯有麪而都很經濟好吃.
Bridging course 有, 上年是20-24/8, 25/8 有家教會攪的活動, 比學生家長出席.
E班是精英班, 是英文較強的學生

回覆 PandaTam123 的帖子

非常感謝

回覆樓主:

大致如樓上所講,我仔也好適應學校生活。黃紙我也簽過,收黃紙在課後會做服務將功補過(類似形式)我仔是宿生,早午晚三餐在canteen食,冇大投訴,就算晚上出外也可搵同學留飯回去食。宿舍有好好活動俾宿生參加,是一個好訓練子女自立守紀的訓練。

littlelamblamb 發表於 19-4-3 16:35
記得小朋友舊年2nd in 見校長全英對答,問題環繞日常生活內容,仔仲話唔明校長問乜
...

英文真的好深嗎? 唔明校長問乜都入到,恭喜。 全英環境,真係一個學習英文既好地方,但禁多人考,你小朋友點突圍而出? pe  good ?

回覆樓主:

其實與校長面試不是要小朋友英文有幾好,而係想知小朋友的思為應變,只要肯開口答/講,答案沒有對或錯,只要肯表達自己,已經是有好表演。我記得舊年聽簡介會時校長也是這樣講過,面試時也是閒話家常,答案對或錯不是重點。
又聽過有一位校長講番面試時試過考生不開口回答,可能太驚或唔識答,所以給了零分。校長話只要肯答都會有分,奈何唔出聲,沒法俾你分!
‹ 上一主題|下一主題