用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘官立小學 有冇九官用家意見?
go

有冇九官用家意見?

請問有冇現在讀緊的小朋友家長可以分享下係呢間學校讀書開心嗎?功課多嗎?

sude917 發表於 18-3-8 09:01
請問有冇現在讀緊的小朋友家長可以分享下係呢間學校讀書開心嗎?功課多嗎?
...
功課加改正平均4-7樣一日, 可以話多, 可以話少, 因為無錯就無改正,

個人觀感, 因為無得比較

數學程度正常, 每日都會操數
英文教得急, 班主任都話英文較深(班主任不是教英文的), 本人都覺, 不過唔敢講
中文一般, 因為好多小朋友中文都係差在閱讀理解
常識初時係因為識生字少, 成績差, 後期漸漸中文生字穩定, 好好多.

開學一個月蜜月期
漸漸較chur, 之後好chur

一個星期平均兩科評估(教完一課評一次), 一科默書,
一年級上學期我未適應點幫小朋友溫書, 成績好差
下學期知道點做, 好好多

校長好嚴肅
英文老師好惡(可能我小朋友成績唔好, 我又跟唔足)

SWtwins 發表於 18-6-6 13:20
功課加改正平均4-7樣一日, 可以話多, 可以話少, 因為無錯就無改正,

謝謝分享。在考慮申請插班。

SWtwins 發表於 18-6-6 13:20

謝謝你的有用資料,可否分享下:
1. 請問是否活動教學?
2.課外活動要另外比錢嗎?是否放學留低或星期六返?
3. 每天有沒有功課堂?
4. 知道九官小的英文會教快一點,想請問你覺得小朋友英語講和聽程度怎樣?

唔好意思咁多問題,因為好少找到用家家長分享,謝謝你。

pycc 發表於 18-6-8 19:16
謝謝你的有用資料,可否分享下:
1. 請問是否活動教學?
2.課外活動要另外比錢嗎?是否放學留低或星期六返 ...

1)老實講,我唔太識分点.為之活動教學,你講一講解我聽先
2)課外活動分兩種,星期五之功輔改為課外活動,學校辦,免費。星期六嗰D係家教會辦,收费的。其他樂器同校隊嗰D,耍評估先收,學校辦。
3)每日下午有45分鐘功輔堂。
4)我嗰D無補習,屋企無姐姐,所以個底差,唔易跟

SWtwins 發表於 18-6-8 21:17
1)老實講,我唔太識分点.為之活動教學,你講一講解我聽先
2)課外活動分兩種,星期五之功輔改為課外活動 ...

謝謝,唔好意思,意思係學校會唔會用活動去學習一個主題?

另外,請問一個星期會有幾多堂Net 教既英文堂?

謝謝

pycc 發表於 18-6-8 22:04
謝謝,唔好意思,意思係學校會唔會用活動去學習一個主題?

另外,請問一個星期會有幾多堂Net 教既英文堂 ...

活動和傳統一半半(呀仔話嘅)
一個星期孖堂,即1小時20分鐘有NET

SWtwins 發表於 18-6-8 22:14
活動和傳統一半半(呀仔話嘅)
一個星期孖堂,即1小時20分鐘有NET

真係好多謝你呀

回覆樓主:

近年老師流動性大咗,老師質數都幾參差,由其是新老師,罰多過讚,聽小朋友講功課堂好多時都無得做功課,老師用作教書/畫畫,感覺校長比較嚴肅,好少會同學生傾下計,笑都好少見,有家長暑假旅行撞見,打招呼都無彩學生