用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教過來人, 面試IN 家長有乜要注意?
go

請教過來人, 面試IN 家長有乜要注意?

無論考小一OR 叩門小一
有D學校會in 家長
想問問, 係咪父母同去會好d? 定係其實唔太重要?
因為細佬仲細, 預視到第時in 爸爸應該要留底照顧細佬出唔到來
如果只係我帶大女去in 唔知會否扣分?

hohoho888 發表於 18-3-7 16:25
有D學校會in 家長

父母同去表達家長誠意, 衣著及外表好些尊重校長/老師。

回覆樓主

有些學校會指定父或母作答,如果爸爸不善辭令或對子女學業情況不淸楚,可能要惡補一下先去面試!

creambun 發表於 18-3-7 19:03
有些學校會指定父或母作答,如果爸爸不善辭令或對子女學業情況不淸楚,可能要惡補一下先去面試!
...
我和爸爸兩個都唔識講野,最後所有去到家長面試,都冇offer

回覆樓主:

如果小朋友部份, 面試表現好好, 得到家長面試机會, 而家長表現又一般, 或準備吾太好去, 最後冇offer, 好似有點對不住小朋友。

回覆樓主

做定功課,睇下學校資料,實問點解你揀我地學校呀? 對學校有乜期望呀?呢d問題就比個講野無咁叻嘅答,因為可以準備。
轉數快d果個可以應付d特發問題,咁大家都有參與。

回覆樓主

唔記得講,人地無限一人的話,就真係要父母去,點都要小小誠意。如果無人睇細佬,我寧願帶埋去學校,不過揾人幫手湊兩個鐘啦!

thx 咁多位
如果爸爸咁岩出左差, 唔在港, 點算呀?

hohoho888 發表於 18-3-8 09:33
thx 咁多位
如果爸爸咁岩出左差, 唔在港, 點算呀?

買机票回港面試, 面試時, 提下, 昨天才返港來今日面試。

有好多人話老公唔見得人無同佢去,不過問來問去都係果D嘢,準備下分工無問題嘅

Hailey88899 發表於 18-3-8 09:57
有好多人話老公唔見得人無同佢去,不過問來問去都係果D嘢,準備下分工無問題嘅 ...
係囉, 點解D 男人都係唔見得人...

Hailey88899 發表於 18-3-8 09:57
有好多人話老公唔見得人無同佢去,不過問來問去都係果D嘢,準備下分工無問題嘅 ...
我情況有D唔同, 其實我地都係不在HK 做野, 而工作上崗位重疊左
一齊IN 一來細果個要人睇, 二來兩個都要番HK, 三來公司上既野會停左
所以就想知是否真係會影響到..

最好一齊去啦,著好d顯誠意一方唔去到簡單解釋下
有校長會問㗎

hohoho888 發表於 18-3-7 16:25
有D學校會in 家長

見家長,係睇下你哋教仔理念,跟學校係咪ALIGNED 到。

回覆 hohoho888 的帖子

小一叩門, 大部份學校都要見兩次, 第一次父或母都可以, 第二次先兩位一齊出席.  
如果自己或另一半說話技巧不如理想, 或無時間準備 (eg. shift 剛放工或出trip), 唔去可能比去好.  如果另一半答錯問題令就會做成家庭問題, 是否得不償失?

thanks all

我既經驗分享,先同爸爸分配好哪類問題由誰作答。不少學校也希望聽下爸爸對小朋友了解有幾多的。
我小兒IN男校,家長面試日不用帶小朋友去的。學校問小一是英普教學,小朋友是否能適應?功課及默書較多,家長如何配合?男生通常教活躍,郁手郁腳難避免,如發生小意外,家長如何處理 … 等等問題
其實,IN 家長主要了解家中如何配合學校教學。爸爸媽媽是否有共同理念的。
如任何一方當日未能出席,最緊要老師問時說出原因,相信影響不大的。

idkuromi 發表於 18-3-8 11:22
我既經驗分享,先同爸爸分配好哪類問題由誰作答。不少學校也希望聽下爸爸對小朋友了解有幾多的。
我小兒IN ...
功課及默書較多,家長如何配合?
其實呢個真係... 雙職家長真係好難答得好
定係應該一開始唔好選呢類學校...

hohoho888 發表於 18-3-8 11:39
功課及默書較多,家長如何配合?
其實呢個真係... 雙職家長真係好難答得好
定係應該一開始唔好選呢類學校.. ...
哩點要父母自己決定,再睇埋小朋友性格
有些小朋友聰敏,喜歡閱讀,
有些小朋友好動,體能優勝

我只會選擇車程半小時內的學校,亦不會大包圍去入表申請,會先了解左間學校才去報名的。
所以強烈建議父母先事前溝通好,有左共識,到final round interview就容易處理的。

hohoho888    發表於 18-3-8 14:39