用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 已註冊咗直資,體藝有消息面試,還可以去考嗎? ...
go

已註冊咗直資,體藝有消息面試,還可以去考嗎? [複製鏈接]

懊惱中
   0    0    0    0

WongFaye 發表於 18-3-7 14:58
懊惱中
體藝好似無叩門喎。

體藝放榜日派彩, 你in左都唔會收

mch411 發表於 18-3-8 13:00
體藝放榜日派彩, 你in左都唔會收

謝謝大家

WongFaye 發表於 18-3-8 13:01
謝謝大家
我無記錯, 德信中學校長去我仔學校講座時.話體藝唔計的, 註冊左直資都可以等派, 不過你最好打去體藝問

JHsbb 發表於 18-3-23 01:21
我無記錯, 德信中學校長去我仔學校講座時.話體藝唔計的, 註冊左直資都可以等派, 不過你最好打去體藝問
...
我仔小學話如果體藝收左,其他直資官津都收吾到的,要諗清楚係咪想讀先好報。我都想知即係就算註冊左直資都有機會係入體藝?

kkhon 發表於 18-3-23 08:48
我仔小學話如果體藝收左,其他直資官津都收吾到的,要諗清楚係咪想讀先好報。我都想知即係就算註冊左直資都 ...

冇錯,真係要諗清楚先好去2nd in,如果成功就冇咗直資個位同大抽獎。我地上年因為自行一有2nd in,所以冇去體藝2nd in,想搏自行/大抽獎多d

WongFaye 發表於 18-3-8 13:01
謝謝大家
咁你有去in 嗎?

教育局 web-site,唔會影响註册咗嘅 直資....
(9) 問 除了可以 申 請 不多於兩所參加派位的中學,學生 是 否 可 以 同時申請賽馬會體藝中學?
答 可以。賽馬會體藝中學接受中一入學申請的日期為 2018 年 1 月 2 日至 1 月 19 日。學生如獲賽馬會體藝中學取錄,便不會透過中學學位分配辦法獲自行分配學位 或 統一派位, 但 如 未獲取錄,則仍可透過中學學位分配辦法獲派 中 一學位。

(10) 問 學 生 是否亦以同 時 申 請 不參加派位的直接資助計劃中學 ( 非參加派位直資 中 學) ?
答 可以。由於學生申請非參加派位直資中學的數目並無限制 ,故此學生可能會獲多所非參加派位直資中學取錄,但只要家長將簽妥的
承諾書及 《 小六學生資料表 》 正本呈繳予其中一所取錄其子女的學校,即表示確認接受有關非參加派位直資中學的中一學位,並願意
放棄其他政府資助中一學位 ( 包括參加派位中學及賽馬會體藝中學
的中一學位 ),學校會於 2018 年 4 月中或以前通知教育局家長的決定。教育局在收到非參加派位直資 中 學遞交的 《 取錄名單 》 後,將不會透過中學學位分配辦法把名單上的學生分配到其他中學。

係咪依家直資只是交留位費,  如體藝收, 已交費的直資都要借開?   

7月個次, 才是真正叫註冊
]My Melody[/url]

emibaby 發表於 18-3-23 09:20
冇錯,真係要諗清楚先好去2nd in,如果成功就冇咗直資個位同大抽獎。我地上年因為自行一有2nd in,所以冇 ...
如直資收咗你, 而已交派位紙, 應會報上教育局, 應唔會再派位給你, 不是嗎?

peace 發表於 18-3-23 09:57
如直資收咗你, 而已交派位紙, 應會報上教育局, 應唔會再派位給你, 不是嗎?
...

sorry, 按樓上資料係要自己向教育局係deadline前提出withdraw先取消直資學位

Gremlin 發表於 18-3-23 09:53
教育局 web-site,唔會影响註册咗嘅 直資....
(9) 問 除了可以 申 請 不多於兩所參加派位的中學,學生 是 否 ...

對, 我理解是這樣, 不影響已交費的直資.   只影響自行及大抽獎.   

]My Melody[/url]

peace 發表於 18-3-23 09:53
咁你有去in 嗎?

無去到

醒目開學勳章 王國長老

1. 直資如果只係交左留位費無交《小六學生資料表》對自行同統一派位無影響, 同樣可以係 7 月等政府公布派位結果.

2. 如果已經將《小六學生資料表》交左畀直資中學, 代表放棄自行同統一派位, 呢度係包括埋體藝中學.

學生是否亦可以同時申請不參加派位的直接資助計劃中學(非參加派位直資中學)?

可以。由於學生申請非參加派位直資中學的數目並無限制,故此,學生可能會獲多所非參加派位直資中學取錄,但只要家長將簽妥的承諾書及《小六學生資料表》正本呈繳予其中一所取錄其子女的學校,即表示確認接受有關非參加派位直資中學的中一學位,並願意放棄其他政府資助中一學位(包括參加派位中學及賽馬會體藝中學的中一學位),學校會於2018年4月中或以前通知教育局家長的決定。教育局在收到非參加派位直資中學遞交的《取錄名單》後,將不會透過中學學位分配辦法把名單上的學生分配到其他中學。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

如果超心儀體藝, 最好係 3 月底通知教育局放棄已註冊直資中學學位, 咁樣先可以參加返自行同統一派位.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題