用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 STEM IS
go

STEM IS

醒目開學勳章

小朋友對電腦有興趣,將來去美國升學,邊間IS適合?Thx.

HKIS

回覆樓主:

回覆樓主:

You can consider ASHK

回覆樓主

CIS/GSIS/HKIS

回覆樓主

題外話,聽聞浸浸上台後,美國留學生畢業很難簽証留美工作?

聽聞 NAIS  都好好,同 MIT 有 collaboration

回覆樓主

請問ESF小學有STEM嗎?

回覆 Newhandmom 的帖子

ESF行IB PYP課程當然有STEM,例如學coding,3D printing等,多年前已有。

sschiu 發表於 18-3-22 10:54
回覆 Newhandmom 的帖子

ESF行IB PYP課程當然有STEM,例如學coding,3D printing等,多年前已有。

Thanks.

STEM 是 science, technology, engineering, math 。
其實一般小學課程,即使是本地課程,已經一定有 science & math,technology & engineering 也會唔多唔少在課程有。
IS 小學多數不分科教(except 中文,體藝) ,因此 STEM 是 intergrated into the curriculum。當然,上到中學,就整體四方面都不可能唔學。無論是 IB ,英美加澳等課程,和香港本土課程,不會沒有 STEM 。

在鴨脷洲的harbour school 都是有STEM (其實佢地叫STEAM,因為加了art) 的IS. Harbour School 是US curriculum的,今年剛剛開咗十年,是係後起之秀,值得看看。

lsftsang 發表於 18-3-7 12:56
小朋友對電腦有興趣,將來去美國升學,邊間IS適合?Thx.

American international school