用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER ...
樓主: kikicookie
go

其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 18-3-8 00:45
點解你D中文咁屎架?咪就係佛口蛇心囉~

人吔嘅中文不知幾好,只係得你咁直接姐

ar_mak 發表於 18-3-8 00:51
咁我都十分相信<勸人讓賽被拒絕後話人呭自私呢種情況>係唔會出現既!

講真,「勸人讓賽被拒絕後話人哋自私」呢種情況,我真係唔相信樓主會咁做,佢只係呻吓姐

ar_mak 發表於 18-3-8 01:03
回覆 猴子爸 的帖子

我同你講埋最後呢句就訓喇,你留心睇清楚。

明白,做人唔好自私,自己有咗好嘢,其他嘢就益吓人,做人唔駛去咁盡嘅,正所謂山水有相逄...

回覆樓主:

ar_mak 發表於 18-3-7 19:57
你用左道德標準去處理制度問題。
我聽日就去抽居屋,其實本身我有地方住,抽又得,唔抽都得。咁好彩,比我 ...

哈哈, 估唔到一开机, 这个题目又有咁多讨论了, 睇完啲位意见, 又唔记得了另一位的重点, 最后,只好开个excel, 把大家意见记錄才能进行分析.

1. 其实人本身就是自私的
(相信沒有人敢否认吧), 只有神才不自私. 咁话人自私只是说实话而己... 不过,当我们见到位不漂亮女士或不英俊男士, 大概也不会直接说他/她样子不好看吧, 所以, 指名別人自私, 又真係好似唔係咁好, 但如沒指名, OOK???咁真係唔係好知禾!!!

2. 如對号入坐后, 从而成为一个对立位来进行激烈辯論, 一样好似唔係咁好. 等別係用上特大字体等,  有些似"点火"意味. 最好以和为貴啦.

3. 看见其实大部份意见都觉行用直資面试作練習, 大家都角得沒問题, 现在連老師都这样建议
, 之前也看过网友意见, 100文一个真实面试經验, 去十次真实面试經驗, 都只係一千文, 好过比一两千文去參加面试班听人吹水.... 講真, 大家咁样做又冇犯法,你又冇權阻止我的, 係米!

4. 其实我是否用左道德標準去處理制度問題, 我也不太清楚. 总的来说,要点是

- 法例和制度, 除着时間前移后,出现灰色地帶並不出其

- 但当灰色出现后, 总会出现两方不一致意见, 左方能在这灰色中獲益, 右方在灰色中失去利益, 大家便对立起來

- 如这例,我很相信直資面试原意並不是收100文后比大家大当真实的实習机会, 但除着时間前移, 这問题变得明顯, 最初还好, 用这样来当練習的人不多, 还顶得住, 灰色地帶还未帶来大矛盾, 但到现在,連老師都叫学生去練習, 问题正式揭開了.

5. 如网友说, 我本身有地方住,但我仍有資格去抽居屋, 誰不知背後原來有千千萬萬個悲慘既家庭,係比我更加需要上樓。上帝報夢比我,通知我做錯了。但仍可向上帝说, Sorry禾上帝 ,我冇犯法禾, 我是跟足制度的.

正如, 有个人呀A, 晚上加班后回家, 突然有个人在A前面不远暈倒地上, 但四周都沒有人, A怕这人是什么"跌什么黨", 便冲冲走了,第二朝起來看新聞報道, 才知这人昨晚因失救死了, CCTV更把打了格仔的片播出A沒理会这人便走了, 主播加了句, 如這人出手帮他, 他很可不会死... 这时A自己说, 我沒犯法,連问題也沒有, 全是
制度问题, 应多加警察巡邏才對嗎!

是的, 是制度問題, 又不是犯法.  不过法線上碓有一条更高要求的線, 而这条線对每个人, 每个地方的人来说, 高度都不同, 而且我们每天都面对着大大小小这样的制度問題(或灰色地帶),可能大家为着家人和生活, 也会选擇站在灰色的左方来獲益.    如沒选擇下, 我也会,但会向小朋友解釋当中的问题点, 因不希望长大后成为一个角得, 只要不犯法, 怎样做都是合理的, 或被免她变成做什么事, 都先去找制度问題或漏洞.

我更相信制度问題或漏洞不段有, 天天有, 今次我能站在左方獲益, 下次可是被站在右方吃虧了, 除非你是特權楷级, 否则, 在人生中經历多少次后的灰色, 可能是一半左方一半右方, 以为着数了, 其实总的分別不大, 如期这样, 不如把孩子教成一个更会看局, 而第二条線更高的人.

这两句我常和小朋友说, .

- 沒说明清楚的事情, 應去澄清, 不是自己來演繹一個解釋

- 就算有說明清楚, 也應適可而止, 而不可盡用

- 合法合程序不是一切, 还需合理合情合公義

AAAS10 發表於 18-3-7 22:21
係啦,樓主怎樣知道人哋有2nd in?

我估樓主係去HYS 2nd in,去到門口有個name list要你剔名,同校的會跟次序見,所以樓主一入門口就知同學去in。

fatman69 發表於 18-3-8 02:25
我估樓主係去HYS 2nd in,去到門口有個name list要你剔名,同校的會跟次序見,所以樓主一入門口就知同學去 ...

咁耐又唔見有帖不满人地中學呢種安排

twhkleung 發表於 18-3-8 02:14
哈哈, 估唔到一开机, 这个题目又有咁多讨论了, 睇完啲位意见, 又唔记得了另一位的重点, 最后,只好开个excel ...
好長。其實大家位置不同,觀點不同。什麼合情合理合公義的標準也不同。否則世界只有一種人。人應學會包容。

222magmag 發表於 18-3-8 07:00
好長。其實大家位置不同,觀點不同。什麼合情合理合公義的標準也不同。否則世界只有一種人。人應學會包容。 ...
我都認同222magmag這家長。

kikicookie 發表於 18-3-7 12:00
冇諗過個topic咁多回應,唔想比人用小人之心,謝謝各位意見。
發覺ek都變左質,以前唔係咁樣,和諧好多,無 ...

樓主,你的説話也很難聽,連「自私」和浪費對方時間」也用上了。

222magmag 發表於 18-3-8 07:00
好長。其實大家位置不同,觀點不同。什麼合情合理合公義的標準也不同。否則世界只有一種人。人應學會包容。 ...

和包容沒有關係,就是赤裸的競爭。

twhkleung 發表於 18-3-8 02:14
哈哈, 估唔到一开机, 这个题目又有咁多讨论了, 睇完啲位意见, 又唔记得了另一位的重点, 最后,只好开个excel ...

居屋個點我覺得同哩個case 不同。

抽到居屋個位依文估是冇實際需要而純靠luck 佔了個便宜,而有神校offer但仍去另一直資second 的人可能真有非集郵所需,入first second 相對付出好多opp cost. 非靠luck 去抽那麼撿平又阻人那麽損人利己,相對來說是fair deal,不应受站在道德l雲端不食人間煙火之人指責

IloveJJ 發表於 18-3-8 02:01
樓主:
我信你同學媽媽係想集郵!我有個朋友都係咁,不過係考小學嗰時,其實响升小版都成日見。
不過,我唔認 ...

冇錯,現實世界冇理由要人讓賽,呢D升學游戲早係報幼稚園同小學已經玩,入唔到心儀學校只係自己技不如人,唯有2nd in 前操fit d 呀囡,希望突圍而出

回覆樓主

沒心機看晒d留言,不知中間去到邊。我自己覺得,如果仲有機會考慮,咁繼續去面試無可厚非,但如果已有好offer, 明知一定唔去讀另一間,就真係唔好去集郵。雖說你有權而如另一人有實力個位會去番佢度,但中間又要等call waiting, 心情也不好受。

little_yolky 發表於 18-3-7 16:32
即係我隨便去報直資, 其實係會累街坊!?
其實入左爭學位哩個圈, 點都是"累街坊"
你學校考得前, 累左後面的人, 你校在同區排得前, 累左同區排得後的人, 
你運氣好抽到心水, 累左冇運行的人,
你考一線實唔收你的直資(純人考我考) , 累左其它有機的人浪費多左時間在interview中等埋你(因全in) ,
你考應會收你的二線直資, 但又發誓一定收左都唔讀(純試水溫), 肯定累左其它好想入的人(因可能收左你佢變成wait)
你咩直資都唔考, 只自行又累左唔夠quality 又申請同2校的同校生或街外人
你咩自行唔去, 只等抽, 又因排位高或電腦號好, 累左同band 甚至下一band 等抽高的人
你只入連繫, 咩都唔去, 又累左入唔到的同校同學同想入的街外人....
要發揮"大愛"不如放棄升中... 但又累左學校要同你申請留班津貼...

嘻嘻, 總之無限loop....

天使麵    發表於 18-3-8 16:18
little_yolky    發表於 18-3-8 09:17
‹ 上一主題|下一主題