用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER ...
樓主: kikicookie
go

其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER   [複製鏈接]

b3410 發表於 18-3-7 19:33
報太多自己都累。交表,first in, 2nd in 每一間差不多都要跑三轉。如果忘記或補交資料,又一轉。如果take offer 簽紙,再抽返去第二間,咁就係5-6轉。。。。。所以我覺得正常人都頂唔順報太多

為咗練習報直資,其實我覺得冇問題,因為目的明確,正常不過。
為練習面試而報一兩間梗係無間題.

但一開始大家都唔知自己實力去到邊架, 報得一兩間唔收典算  

猴子爸 發表於 18-3-7 16:43
命裡有時終須有, 命裡無時莫強求
那位同学所做的完全是她有权利做的事,连去不去面试都要被看成是“自私” ...

想起Elon Musk第一性原理,其實就是對樓主很好的解答:不要去人為製造假像對手來競爭,要看清一件事本質的邏輯。

說起來簡單,真實生活中要做到,不易啊。

b3410 發表於 18-3-7 19:33
報太多自己都累。交表,first in, 2nd in 每一間差不多都要跑三轉。如果忘記或補交資料,又一轉。如果take  ...
Yes ... 我最認同這講法

ar_mak 發表於 18-3-7 20:03
<純粹借你講既情況去討論下。>
如果以上情況,再分出A學校同B學校都出現咁既情況。A學校a學生照去馬 ...
仲有同學A已2nd in咗 LS, 同學B 未通知有冇得2nd in, 兩個同學星期六都in咗男拔,同學B媽咪話預咗大抽獎。

ar_mak 發表於 18-3-7 19:57
你用左道德標準去處理制度問題。
我聽日就去抽居屋,其實本身我有地方住,抽又得,唔抽都得。咁好彩,比我 ...
其实禁大段-句可概括哂:
有得揀先至係老闆

little_yolky    發表於 18-3-8 09:04

我聽日就去抽居屋,其實本身我有地方住,抽又得,唔抽都得。咁好彩,比我 ...
冇著數就上網去中傷其他家長 <<<<

吹下水無指名道姓, 點算中傷. 想太多了.  (呢度EK只係吹水論壇,吹完就算架啦,使乜咁認真)  

回覆樓主:

樓主,有時間多努力,賣慘無用!

人人俾左面試費, 有機會去晒的面試都去 (無論有冇offer) , 我自己就覺得好正常.  那人就算是神直收左, 人的想法都不同/會改, 可能最終她的選擇是免費的官津,   說到底當初他的成績好才是皇道, 好成績有得選先都冇得怨.  另外, 如果自己的小朋友的學位是要靠"讓賽"而來, 我反而覺得實力被睇低了.  況且我覺得直資選生都唔一定是如樓主估計的理性成績順序, 可能一個唔覺意面試分比重高, 排後的分分鐘跑出.   

天使麵    發表於 18-3-8 16:06
猴子爸    發表於 18-3-7 23:21

asweetmom 發表於 18-3-7 20:33

冇賣慘,唔覺得自己慘,係誤解左我意思啫。。。

HaYi 發表於 18-3-7 21:08
人人俾左面試費, 有機會去晒的面試都去 (無論有冇offer) , 我自己就覺得好正常.  那人就算是神直收左, 人的 ...
所以我話有得揀先係老闆(成績好有得揀),唔係撩交嗌啫。

回覆樓主:

呢個帖真係好有可讀性!

asweetmom 發表於 18-3-7 20:33

你都少有咁直

一針見血!

HaYi 發表於 18-3-7 21:08
人人俾左面試費, 有機會去晒的面試都去 (無論有冇offer) , 我自己就覺得好正常.  那人就算是神直收左, 人的 ...
贊成。咁你報學校有無問過人哋好成績的同學報不報?你也不會周圍同人講你報了什麼學校!各自為政。

b3410 發表於 18-3-7 19:22
你講的blog沒有看過,不過見你所寫,同樓主還是好大不同。因為果位家長做出不適當行為---去整花人哋操行, ...

我已經寫得清楚,我不是說她就像那個衰家長一樣,只是好像有其他家长說,不需把人變成假想敵,令到自己就像一直在練七傷拳
人體內有陰陽二氣,金木水火土五行,心屬火、肺屬金、腎屬水、脾屬土、肝屬木,一練七傷,七者皆傷。

她如果只是表達擔心,反而得人支持;但現在話人自私,就是另外一個境界了,(但同時樓主都有祝福這位同學)。

‹ 上一主題|下一主題