用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER ...
樓主: kikicookie
go

其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-3-7 15:40
仲係唔明, 即係佢阿女可能唔係1st waiting? 咁同學A就算唔去in, 直資2都會繼續先收其他學校既同學B, C, D,  ...

你所講既我全歸為“不受自身可控制”因素,所以諗多係会伤身兼死腦細胞……我女以前小学有个case, 級二女有游水,但一间直資都唔收……又有边个会諗到?SPCC收我地小学係1~4个不等,DGS/HY/GH/SPCS一间都無收果位級二,你話係咪时也命也?

回覆樓主

樓主擔心嘅我明白,但呢D已經唔係自己和阿女可以控制範圍,唔好再俾呢D控制唔到嘅嘢影響,努力做好面試,加油!

Yanamami 發表於 18-3-7 15:47
你所講既我全歸為“不受自身可控制”因素,所以諗多係会伤身兼死腦細胞……我女以前小学有个case, 級二女 ...
可能級二同學唔想讀直資,故意衰面試

b3410 發表於 18-3-7 15:51
可能級二同學唔想讀直資,故意衰面試
我地小学mentality唔会禁……

AAAS10 發表於 18-3-7 15:42
係喎,其實只是假設,未必一定二揀一,我相信每次interview也有分數跟住排去收生,不會只因爲學校。 ...

如果來自神小, 而两个同学成績相近, 直資2應不会有以上事情发生, 但...
- 如果不是來自神小
- 直資2本自中二以上学生沒有來自這小学, 或
- 之前收過這小学, 成績面試時非常好, 但之后中一, 中二,... 都一般

咁直資2有可能對這小学设 quota,如, 4个成績一样好,但只收2个

kikicookie 發表於 18-3-7 12:00
呻下,同校只有我小朋友同佢同學有一間女校的SECOND IN,但我小朋友個同學已有一間神校學位,已註冊,但又 ...

明白你感受,但唔認同。

同你小朋友競爭的不只是佢,仲有好多好多其他學校同學。佢唔要offer, 都唔代表比你。
直資有冇offer, 除睇你小朋友表現外,都幾講運氣,所以你睇開d吧, 唔好想太多。

你所講既我全歸為“不受自身可控制”因素,所以諗多係会伤身兼死腦細胞……我女以前小学有个case, 級二女 ...

呢個故事我都聽老師講過,搞到老師們跌爛晒眼鏡....

gigayan 發表於 18-3-7 15:49
樓主擔心嘅我明白,但呢D已經唔係自己和阿女可以控制範圍,唔好再俾呢D控制唔到嘅嘢影響,努力做好面試,加 ...
都係,努力準備,盡力而為。好消息都有,如果同校兩個,中學都想收,但只收了一個,如果排前果位同學放棄,可能都會call 同校同學先,尤其是名次,水平好接近的同學。
你見年年四小龍都唔少同學,同時有幾間神校offer, 轉來轉去,最後都係咁上下同學入神校。說明前面同學放棄學位,中學會去同一間小學順著call.

直資可以慢慢call, 官津自行就唔知,可能真係一條隊了。

gigayan 發表於 18-3-7 15:57
呢個故事我都聽老師講過,搞到老師們跌爛晒眼鏡....
呢啲故事相信常時有,今年還發生係朋友上

回覆 Yanamami 的帖子

完全同意你睇法。

另: 樓主千祈唔好從“小範圍”去評估大邏輯下的不可預測事件,徒生煩惱,對他人也不公平。

回覆 little_yolky 的帖子

其實我冇嬲,純呻下,唔明點解有人明知唔會讀某間學校都仲要去見,其實呢個行為係咪有d自私,浪費對方時間。其實整個遊戲我知點玩,我有兩個  已入讀中學,之前幾年都冇聽過會有人咁樣,純粹呻下分享下。
但其實換轉係我,明知有間top學校收左我,我一定唔會再去見其他學校,為他人著想。

b3410 發表於 18-3-7 15:46
"唔通學校會因為兩個考生同校, 就算表現好D, 都會放佢响後D既waiting list? 不是應該按分數排順序嗎?"

具 ...
即係我隨便去報直資, 其實係會累街坊!?

回覆 王家爸爸 的帖子

整個遊戲點玩我知,純粹呻下,唔明點解有人會咁自私啫。明知自己就算收左都唔讀,top學校又收左,都係要見,係咪想証明自己幾咁叻,所有學校都收,定係真係咁得閒呢......

kikicookie 發表於 18-3-7 16:32
回覆 little_yolky 的帖子

其實我冇嬲,純呻下,唔明點解有人明知唔會讀某間學校都仲要去見,其實呢個行為 ...
因為我哋成日聽人講, 要報直資練習面試技巧...........................咁其實對同校同學, 都可能會有影響既..................

twhkleung 發表於 18-3-7 15:55
如果來自神小, 而两个同学成績相近, 直資2應不会有以上事情发生, 但...
- 如果不是來自神小
- 直資2本自中 ...
咁又係,師姐表現原來也好重要。

王家爸爸 發表於 18-3-7 15:09
其實大家要多啲了解個遊戲規則,以免產生誤會。佢有直資收咗,去唔去自行面試,唔影響其他人,原因係即使自 ...

如果嗰間自行對每一間小學收生有 quota (好多都係一個起兩個止), 你又佔咗嗰間小學正選嗰個位,同校成績順位跟住你嘅同學就會落空 (或彈咗去備取唔知第幾位),你就一定無得讀因已注冊直資,個位俾咗備取;人哋原本有機讀俾你攪到無唔係浪費係乜嘢 ?

為咗集郵 or patpat 㾗,一個唔該攪到人哋要去大抽獎你話樓主點會唔慶。

命裡有時終須有, 命裡無時莫強求
那位同学所做的完全是她有权利做的事,连去不去面试都要被看成是“自私”行为,是否过了界一点?还是她应该在考呈分试时就应该留一点力,不要考得那么前,就更是功德无量?

kikicookie 發表於 18-3-7 16:34
回覆 王家爸爸 的帖子

整個遊戲點玩我知,純粹呻下,唔明點解有人會咁自私啫。明知自己就算收左都唔讀,to ...

就係有啲咁嘅人,

而家驚俾人問候未必敢講,到七月後咪可以好威威咁話俾朋友聽 “四大名直 加 自行 *2 都收我小朋友呀, 係咪好勁呢 !”   你話幾咁爽皮呢。

我想問下, 其實係咩原因? INTERVIEW 表現唔好?最終點算? 自行得唔得?

猴子爸 發表於 18-3-7 16:43
命裡有時終須有, 命裡無時莫強求
那位同学所做的完全是她有权利做的事,连去不去面试都要被看成是“自私” ...
都係個句我只係呻下,並唔係乜,但換左係我,我唔會咁做,但我知每人都有權利做唔同野,一開始寫左不喜勿插,唔鐘意睇可過主,那便功德無量....
‹ 上一主題|下一主題