用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER ...
樓主: kikicookie
go

其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 18-3-8 20:46
所以話傲慢會產生偏見,也同時會削弱吸收新知識和看法的機會

呢次我認同你。所以都覺得奇怪,你自己寫既野都自己唔明有乜分別,仲去問人~

mcl203 發表於 18-3-8 21:02
呢次我認同你。所以都覺得奇怪,你自己寫既野都自己唔明有乜分別,仲去問人~
...

我點樣唔明自己所寫嘅嘢?真係唔明

猴子爸 發表於 18-3-8 21:42
我點樣唔明自己所寫嘅嘢?真係唔明

咁就問題大了~~~

RiboMM 發表於 18-3-8 20:53
偏遠地區官僚嚴重,好難出頭,讀完小學已經太難,讀到初中畢業已經傾家蕩產,讀到高中畢業幾乎心理強大非 ...

原來如此...果然係有識之士

RiboMM 發表於 18-3-8 20:19
王家爸爸,猴子爸爸,看圖,這樣搜索就出來好多內容啦。你會發現入中山大學,廣州人容易。入上海大學,上海 ...

唔怪得而家全部有餞海外留学~~係外国讀書学講煲冬瓜易过英文……

回覆:其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER

追唔切個post,但發覺已離晒題,完全跟唔到。

mcl203 發表於 18-3-8 18:40
最弊呻左都未必明真相呢...呢度D討論出現無限舉例...又多又題離到何止游到去公海...應該已經去到南美
好彩. ...
講得啱!

猴子爸 發表於 18-3-8 20:06
王家爸爸所講的,也是我一直以為的「事實」,為何現實是相反的呢?似乎山區學生有優待不是更合理嗎?是否 ...
其實唔止山區學生容易啲入大學,邊疆、牧區、少數民族都係,記得舊年一般係加20分~30分。

RiboMM 發表於 18-3-8 20:19
王家爸爸,猴子爸爸,看圖,這樣搜索就出來好多內容啦。你會發現入中山大學,廣州人容易。入上海大學,上海 ...
你無了解背後既原因,情況就好似我們灣仔、中西區、九龍城、油尖旺入大學高好多。唔係因為唔公平,係因為地區差異。
另外,點解要信晒網絡資訊?我哋係大陸長駐多年既,絕對唔會完全相信網絡資訊。

b3410    發表於 18-3-9 08:34
h9317784    發表於 18-3-9 06:50

猴子爸 發表於 18-3-8 20:44
城市vs城市,明白。至於少數民族,偏遠貧困地區呢?
少數民族、偏遠貧困地區一般係加30分,但係好多人話唔公平,建議取消。但係估計未來幾年政策都唔會變。

ar_mak 發表於 18-3-8 16:51
我醒目啦,點完火即閃啦!
咁敏感題目, 你都敢講...

我就不碰为妙, 是但企一邊, 都會有一半人幫你, 一半人插你, 真係制度上的確有乜安排, 都要接埋. 都係你聰明d, "點完火即閃啦!"

kkhon    發表於 18-3-9 08:18

放工返泥悶悶地上嚟睇下, 又爆曬, 真犀利...

以前睇post基本上只睇內容, 而唔会睇网友名, 怕见到d 偶像個名, 如hkpapa, 王家爸爸, greenapple呀, 本來对內容不同意, 因为係发自佢地而有所改观, 所以一直只睇內容來回覆. 但呢個post陷阱太多, 沒法唔小心d...

把未睇的数十个post看完, 再回看之前d对話, 本想是保正冇理解錯才分享, 点知发现了一位高人, 特徵

- 回覆內容很短, 绝冇千字文
- 回覆大多数都係把上手意思变回问題再反问对方, 如點樣可以知道乜乜? 咁你清楚佢地乜乜? 你認為我乜乜, ...?
- 再加一两句感角形句子便完結.

聪明在於, 高人佢只係不段反问, 接波果位就变成被动要不段defence. 被问到好似同老板解畫咁...
勁!!!

特然令我想起大学时一个同学, 很怕和这人一组, 因为他常常点出我们錯处, 后来给一位師兄, 一語道破. "佢梗係啱㗎, 乜嘢都唔做, 淨係喺度搵人哋嘅錯處.."

小時了了    發表於 18-3-9 08:35
b3410    發表於 18-3-9 08:35

twhkleung 發表於 18-3-9 02:50
放工返泥悶悶地上嚟睇下, 又爆曬, 真犀利...

以前睇post基本上只睇內容, 而唔会睇网友名, 怕见到d 偶像個 ...

好似講緊香港d議員

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 討論己偏離主題, 現安排關上, 謝謝留意
‹ 上一主題|下一主題