用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER ...
樓主: kikicookie
go

其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER   [複製鏈接]

kikicookie 發表於 18-3-7 12:26
回覆 gigayan 的帖子

我小朋友同佢同學都係見直資,但以我所知,佢連自行津校都去左見但其實有間神校都收 ...
其實大家要多啲了解個遊戲規則,以免產生誤會。佢有直資收咗,去唔去自行面試,唔影響其他人,原因係即使自行收咗佢,佢都係無得讀,個位順序俾咗下一個。

所以,
1. 其实肯定唔会去, 就冇胃去In.
2. 如喜歡很多间, 咁去In 晒也冇可口非, 但,决是了, 其它便盡快release.
3. 点解有些1a生被1c校reject, 可能学校都角得你其实係唔会泥的

Charlotte_mom 發表於 18-3-7 13:35
自行收左,學生無註冊,個位自然落抽獎,唔會消失左
個人覺得,有直資offer都有權利去叩官津,學位係無得 ...
版主, 我睇唔明樓主個case, 可唔可以解釋我聽下個憤怒點响邊度? 因為出年到我, 我怕我miss咗D乜嘢。

樓主同學A有神直offer, 又take咗, 咁樓主小朋友同同學A一齊有直資A學校既second in。樓主話同學A成績好過阿女, 怕直資A俾咗個位同學A, 令樓主小朋友及其他同學少咗個機會。請問同學A如果最終揀神直, 乜個位唔係就會順延俾下一個名單嗎? 個位應該唔會嘥吧? 而且call second in 可能係200個額, 收100個學生, 收唔到second in call既應該係同學校理想相去甚遠, 神校offer同學去集郵, 會有咁大影響嗎? 唔好意思睇唔明, 因為我一定唔會俾阿女讀直資, 但想報直資攞面試經驗, 我驚我咁做係咪會累街坊, 所以想問清楚。

有時就算有DGS offer, 可能都想去SPCC繼續in掛。

王家爸爸 發表於 18-3-7 15:09
其實大家要多啲了解個遊戲規則,以免產生誤會。佢有直資收咗,去唔去自行面試,唔影響其他人,原因係即使自 ...
所以我唔係好睇得明, 可唔可以解釋下點解樓主咁嬲, 我怕我可能miss 咗D嘢。

little_yolky 發表於 18-3-7 15:27
所以我唔係好睇得明, 可唔可以解釋下點解樓主咁嬲, 我怕我可能miss 咗D嘢。
我估佢唔個遊戲規則,所以誤解咗。

kikicookie 發表於 18-3-7 14:59
就係呢個原因呢,收佢間學校佢已註冊,亦表明唔會呢間,只是想見識下喎,怕只怕呢間真係只選一個,選左佢, ...
如果你同学已決心讀註冊左的直资,而放榜后又不会叩呢间官津,仲去見又真係食饱饭冇事做+pat pat 痕,自己有着落阻住地球轉,不过個遊戲係咁玩,佢都有選擇權利。咁咪比你清楚佢父母份人係点

little_yolky 發表於 18-3-7 15:25
版主, 我睇唔明樓主個case, 可唔可以解釋我聽下個憤怒點响邊度? 因為出年到我, 我怕我miss咗D乜嘢。

樓主 ...

有DGS offer, 如再去考SPCC,都有机会俾SPCC收嘛,簽唔簽轉唔轉会係後話~
如楼主就係講佢女同学已有直资1收左又去in直資2, 而直資2如只收佢学校-个学生,佢女同学成績又好过佢女,禁直2收佢女同学机会甚大。等佢女同学放番位出黎时,waiting个位又未必俾佢女,咪即係俾人截糊……明未?如果係講阿女个同学又去in津校,我又觉佢杞人憂天。

twhkleung    發表於 18-3-7 15:38

就係呢個原因呢,收佢間學校佢已註冊,亦表明唔會呢間,只是想見識下喎,怕只怕呢間真係只選一個,選左佢, ...

有冇想過是否同校二人必收一人?若跟RO,下個未必係你!

回覆 kikicookie 的帖子

想了解吓自行, 中學會睇小學名稱確定收幾多個嗎?
即是確定了該小學學位後, 其他小學生呈分排名較高都唔收?

Yanamami 發表於 18-3-7 15:32
有DGS offer, 如再去考SPCC,都有机会俾SPCC收嘛,簽唔簽轉唔轉会係後話~
楼主就係講佢女同学已有直资1收 ...
正解!見唔少學校收同一間小學都係一個起,兩個止,前面同學的確會影響到後面的同校同學。

王家爸爸 發表於 18-3-7 15:09
其實大家要多啲了解個遊戲規則,以免產生誤會。佢有直資收咗,去唔去自行面試,唔影響其他人,原因係即使自 ...
自行例如SMCC/MCS 呢d同校申请只有1-2个quota

noming 發表於 18-3-7 15:35
回覆 kikicookie 的帖子

想了解吓自行, 中學會睇小學名稱確定收幾多個嗎?
津校睇教署排名收人啦~

回覆樓主

咁樣諗只會令自己唔開心,競爭對手又唔係得人哋個女,就算對方放棄唔代表自己會成功。如果真係爭少少,對方遲早都要放棄,call waiting都一定有機。

人家註冊咗A校,唔代表唔會考慮B校!要怕,好多嘢都要怕,隨緣吧!係你,此終都會係你的!(我自己現在都是這心態)

little_yolky 發表於 18-3-7 15:27

應該係女同學有神校offer,註冊咗,咁剛又有一間直資女校公佈2nd in , 樓主女同學女兩個都有得去,咁同學女名次前D,樓主覺得同學女無心讀直資女校就唔好去in,驚直資女校2選1時揀同學女,樓主女少咗機會。

Yanamami 發表於 18-3-7 15:32
楼主就係講佢女同学已有直资1收 ...
仲係唔明, 即係佢阿女可能唔係1st waiting? 咁同學A就算唔去in, 直資2都會繼續先收其他學校既同學B, C, D, E, F, 先輪到樓主阿女, 直資2可以一個都唔收佢學校喎, 又或者兩個表現都好兩個都收。如果係同學A會直接影響樓主女既名額, 只有樓主女响1st waiting至會被截糊, 但如果係咁, 同學A要咗神直offer, 個位始終都會俾返樓主女呀。唔係咩?

唔通學校會因為兩個考生同校, 就算表現好D, 都會放佢响後D既waiting list? 不是應該按分數排順序嗎?

係喎,其實只是假設,未必一定二揀一,我相信每次interview也有分數跟住排去收生,不會只因爲學校。

楼主,唯有禁諗啦……讀边间都要睇缘份,命裏有时終虽有。有好多外在因素唔係自己控制範圍內就唔好諗太多,伤身兼死腦細胞,只能做好自己本份,wish for the best & prepare for the worst.

os_ecu 發表於 18-3-7 14:45
自行收生,除正選外, 學校會交 "備取" (waiting list) 上 教育局, 教育局會先跟正選名單俾位,派晒之後再跟 ...
明白,THX

little_yolky 發表於 18-3-7 15:40
仲係唔明, 即係佢阿女可能唔係1st waiting? 咁同學A就算唔去in, 直資2都會繼續先收其他學校既同學B, C, D,  ...

"唔通學校會因為兩個考生同校, 就算表現好D, 都會放佢响後D既waiting list? 不是應該按分數排順序嗎?"

具體冇人知,不過,例如DG,HY,同一間學校同一時間見,過往收呢間2個同學的,就見4-5個同學; 收5個的,就見10幾。
擺明就係同校競爭呢幾個quota.

‹ 上一主題|下一主題