用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基VS音小
go

啟基VS音小 [複製鏈接]

啟基課外活動好豐富,是一所happyschool,但擔心升中冇優勢;音小一條龍,中學網評麻麻,小學無呈分試,好難入其他中學。真系好頭痛,望給些意見,不用考慮住址問題。
   3    0    1    0

音小有中學, 好似近年中學部成績都唔差, 不過宗教味甚濃, 啟基冇中學back up, 不過聽返以前舊生講, 升中一直都唔差而且仲幾好下, 不過學校冇公開, 自然無人留意, 亦唔可以做直接參考

回覆樓主:

如果你唔鍾意音中,又唔係非常虔誠,咁揀啟基,起碼有呈分。

又如果你對升中好有期望,咁努力栽培小朋友,間間學校做得頭果批,都唔會唔好。

mirandamiya 發表於 18-3-7 09:37
啟基課外活動好豐富,是一所happyschool,但擔心升中冇優勢;音小一條龍,中學網評麻麻,小學無呈分試,好 ...
我自已會選CCS ,

老師質素我覺得已經係2個層次
音小跳船好難...
CCS TOP 果批都入到一線(如果你有聽到個TALK 其實都OK )

啟基課外活動好豐富,是一所happyschool,但擔心升中冇優勢;音小一條龍,中學網評麻麻,小學無呈分試,好 ...
Happy School 通常都係有代價

如果唔介意俾錢讀一間升中派位只有二線津校水平既私立Happy School

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

始終家長群唔同﹐我相信選啟基的家長並唔只著重於升中﹐仲有好多升中以外需要學到的東西﹐如自信、課外活動發展等等﹐依D都未必係差唔多的二線津校搵得到﹐亦都好難直接做比較, 不過happy school從來都唔代表冇要求﹐只係教學模式唔同, 當然成績係好難同名校去比較, 所以都視乎家長同小朋友的需要和要求

音小
音樂的培養是終生的...

hkpapa852 發表於 18-3-8 13:34
Happy School 通常都係有代價

如果唔介意俾錢讀一間升中派位只有二線津校水平既私立Happy School

噤hkpapa852 係唔係prefer音小多過啓基?

回覆樓主

Happy school 如果沒有一條龍curriculum 根本很難實踐其理念,試問小五小六已經要面對呈分試及升中競爭嘅現實,小三小四已經唔可以輕鬆,家長、學校面對嘅壓力如是

babyjip 發表於 18-3-11 22:13
Happy school 如果沒有一條龍curriculum 根本很難實踐其理念,試問小五小六已經要面對呈分試及升中競爭嘅現 ...

你說得對!

大家成日話搵Happy School, 其實點解呢? 家長想自己happy? 定係想小朋友happy?

不過點都好, 最終都要面對12年後高中公開試呢個一定唔happy既安排, 你估係咪可以happy到尾呢?

再推前一點, 如果要煩升中, happy既日子, 又可能要提早結束

如果真係只求happy, 不需理會升中/升大學, 其實根本唔需要上嚟EK呢度

QQfishs    發表於 18-3-12 12:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

又唔好咁講, 我小朋友都唔需要理升中/升大學而著緊, 因為都未必留港升學, 不過我得閒都上黎EK 蒲下, 教育唔只為升中學或者大學, 入到大學其實也唔代表咩野, 入唔到亦唔代表人生就係失敗, 每個家長都為小朋友好, 咩叫最好每個人定義唔同, 自己了解和明白就好了

haruhimiyuki    發表於 18-11-5 16:24
jennycyf    發表於 18-9-8 23:30
haruhimiyuki    發表於 18-9-3 14:52

dorothy8 發表於 18-3-7 12:55
我自已會選CCS ,

老師質素我覺得已經係2個層次

想請問,如果真係入到音小,係咪由老師選樂器呢?

如果小朋友冇天份,或跟本唔想學,學校會點處理呢?

唔好意思,身邊冇人熟悉

QABABY 發表於 18-3-12 15:03
想請問,如果真係入到音小,係咪由老師選樂器呢?

如果小朋友冇天份,或跟本唔想學,學校會點處理呢?

選得音小,要有個心理準備佢每星期total音樂課時同中英數差不多(幾年前),如果對音樂冇興趣好大獲。

haihaimom 發表於 18-3-12 15:27
選得音小,要有個心理準備佢每星期total音樂課時同中英數差不多(幾年前),如果對音樂冇興趣好大獲。
...

我聽左講座,好似一星期4堂左右,所以唔知報唔報好,我倆都冇音樂天份及興趣,朋友話到時環境會令小朋友鐘意,所以都唔知報唔報好

haihaimom 發表於 18-3-12 15:27
...

我當年就係因為依個原因冇報,課時太多,結果証明我係啱既,我仔音樂真係差到冇朋友。
‹ 上一主題|下一主題