用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍塘官立小學 - 叩門面試
go

九龍塘官立小學 - 叩門面試

九龍塘官立小學 - 叩門面試

我今早剛收到電話,  約我同囡囡在今星期五下午面試, 唔知有冇人一樣收到電話呢? 有冇人知面試內容會問乜呢? 我而家都心大心細, 唔知去唔去好, 因先前九龍城聖家已取錄左囡囡, 可以比D意見我嗎?

Re: 九龍塘官立小學 - 叩門面試

聖家好d wor! 女仔讀女校好

讀住先, 明年再考插班

聖家遠勝九龍塘官小
據教育署的校外評估, 九龍塘官小在各方面的表現都不是很好, 學生的中英數成績甚至低於全港平均水平
不過可能現在學校位於九龍塘, 又是千禧校舍, 好像受不少家長歡迎, 說不定以後學生的成績會大躍進

我個朋友o係九龍塘官立小學教緊, 佢都話o尼間只不過係一間好普通o既小學, 程度亦係好普通, 只不過位於九龍塘, 好多人以為o尼間係名校。

littlecat

我想問你小朋友讀邊間幼稚園架???
我都覺得聖家好d

可否代問一下你朋友有幾多%可升英中

CD 寫道:
我個朋友o係九龍塘官立小學教緊, 佢都話o尼間只不過係一間好普通o既小學, 程度亦係好普通, 只不過位於九龍塘, 好多人以為o尼間係名校。

請問有無家長可提供些資料呀?        

[quote]
Index99 寫道:

[quote]
CD 寫道:
我個朋友o係九龍塘官立小學教緊, 佢都話o尼間只不過係一間好普通o既小學, 程度亦係好普通, 只不過位於九龍塘, 好多人以為o尼間係名校。[/quote

I want to know too!!     

Index99 寫道:

[quote]
CD 寫道:
[/quote]  

我囡囡讀根德園, 但我決定唔去interview, 留番d機會比其他想入讀既小朋友.

littlecat 寫道:
我囡囡讀根德園, 但我決定唔去interview, 留番d機會比其他想入讀既小朋友.

咁都岩既,留番d機會比仲未搵到心儀學校既小朋友去interview啦

Hi littlecat,

Which school you have decided for your daughter this September?

Hi toby豆,

How about your choice this September?

ICHUN

我仔會讀德信小學,你個小朋友呢???

Hi toby豆 ,

1st round or 2nd round to Tak Sun?

My child will go to SFA.  But still want to wait....Ha Ha.

ICHUN 寫道:
Hi toby豆 ,

1st round or 2nd round to Tak Sun?

My child will go to SFA.  But still want to wait....Ha Ha.

我1st round and 2nd round係選英華,點知都派唔到,
跟住咪去叩德信門囉,就係咁樣德信就收左我仔,你仲有邊間係等緊消息架???

Hi toby豆 ,

"knock door" at La Salle (choice of 1st & 2nd round) and under waitlist of DBSPD.

ICHUN

仲未有消息呀!!!!

ICHUN,

I will choose private school for my daughter. My first choice is APS (on waiting list), second choice is KTS (admitted).

Hi littlecat,

Have you called APS?  I have 2 friends accepted by APS and they are under waitlist before.  1 received call by end of June and the other one received call last week.  They have send letter and profile again (WITH NEW CERTIFICATES) after 4 June (the result known of Central Allocation).

littlecat 寫道:
ICHUN,

I will choose private school for my daughter. My first choice is APS (on waiting list), second choice is KTS (admitted).

KTS好似7月18號返學呀