用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS 2nd In
樓主: os_ecu
go

SPCS 2nd In  

bettyay 發表於 18-3-10 14:53
上年係橙!唔知係咪會年年轉呢?

消息人仕無認錯人的話,Sister Wong 今朝應該在 Orange group 。

fatman69 發表於 18-3-10 15:22
即係橙係強組!

何以見得橙色係代表強組 ?

不過同學仔有提過,佢對上一個 in 完後,Sister 嗰組有傾好一陣先再 in 下一組。似乎係有啲決定已經做咗了。

正常咁諗, in 完晒隔兩日週一再圍埋全部面試老師先嚟開會決定,會否唔記得咗邊個打邊個 .

有啲 case 即場決定好似 efficient 啲

回覆 os_ecu 的帖子

「正常咁諗, in 完晒隔兩日週一再圍埋全部面試老師先嚟開會決定,會否唔記得咗邊個打邊個 .」⋯⋯你係咪誤會咗?如果你係引用我之前話星期一開個會的話!我意思係話確認收生名單!不是那時才決定收邊個呀!而且邊有可能單靠記憶去記「邊個打邊個」呢?

至於橙組係咪強組!不敢肯定,但校長確係可以決定誰in 誰out

補充一下:個會可能係星期日開星期一老師也要上課了

回覆樓主:

点解 sister in 就代表强組,幫手 interview 吾出奇,唸多佐,反而sister in 仲嚴緊,冇嘜好處

bettyay    發表於 18-3-10 19:53
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 18-3-10 16:20
点解 sister in 就代表强組,幫手 interview 吾出奇,唸多佐,反而sister in 仲嚴緊,冇嘜好處
...

之前江湖傳聞係咁講,但無人肯定過!

zitaeric 發表於 18-3-10 16:20
...

聽講問得好詳細,好深入。嗰十幾分鐘可以充份考驗到同學嘅英語能力。

Convent 英文咁勁有跡可尋。

bettyay 發表於 18-3-10 16:15
回覆 os_ecu 的帖子

「正常咁諗, in 完晒隔兩日週一再圍埋全部面試老師先嚟開會決定,會否唔記得咗邊個打 ...

多謝分享,convent 週一已有結果,大家唔使拖咁耐,而經好開心了。版友唔駛咁緊張,小弟無意 叉論廚 你 ,只係分析一下,吹下水。

(呢度有人樂此不疲為拗而拗不是在下作風啦)

同事女今早in orange ... 係sister !!!!  

Good luck everyone!!!  

222magmag 發表於 18-3-10 17:13
同事女今早in orange ... 係sister !!!!  

Good luck everyone!!!

今早天氣好,據知老師心情都幾靚。

安排得當等候時有片睇心情輕鬆可以發揮得好啲,唔錯啊。

你同事囡囡有無手揸其他 offer ? 面試中聽講有叫你即場表態喎 有冇好好回答

Sister 代表甚麼和影響力留待大家報喜作實最公平

mark2006 發表於 18-3-10 17:39

報喜嘅如果大部份係橙組嘅就某程度佐證到了

os_ecu 發表於 18-3-10 17:37
今早天氣好,據知老師心情都幾靚。

安排得當等候時有片睇心情輕鬆可以發揮得好啲,唔錯啊。
因為明年到我細女啦,細妹同家姐選校方向不同,所以我也有詳細問清楚朋友。
她們有問選校和取捨問題。of course朋友已採排了大約點答,但其實佢答答下又會打斷對話,問得奇怪D,其實真的考英文和反應。

她說其中一位老師問如果收了,但你要註冊,要withdraw拿返張唯一的小六證,你清楚程序嗎?

希望朋友得,因另一offer在九龍,好遠!

222magmag 發表於 18-3-10 18:35
因為明年到我細女啦,細妹同家姐選校方向不同,所以我也有詳細問清楚朋友。
她們有問選校和取捨問題。of co ...

如果係 農場 offer 或者 山頂 offer,

格仔呢邊地理上的確完勝。

連程序細節都問埋,真係考你轉數同埋對事情細心程度,同佢一開始叫你寫 report 一樣,少啲誠意都唔得。

os_ecu 發表於 18-3-10 18:40
如果係 農場 offer 或者 山頂 offer,

格仔呢邊地理上的確完勝。
Hahaa ... 兩間也不是,她的選擇好奇怪,因她女兒成績好但不太top, 無乜特異功能,但英文好。所以選校也要小心些,免得不適合

哈哈,我都想八吓

我覺得係引證唔到的!大家不用想太多,開開心心過個星期天!等電話響啦

我地係去陪跑你們大家一起加油!

bettyay 發表於 18-3-10 19:52
我覺得係引證唔到的!大家不用想太多,開開心心過個星期天!等電話響啦 ...
多人得,大數定律推斷下咁囉。都係估下,

回覆樓主:

其實有邊幾種顏色?
綠,橙,黃,紫,白,象牙?

朋友囡今早in sister, 即時話收