用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 SEN 仔上小學
go

[學校] SEN 仔上小學

話說,我仔今年協康畢業,上mainstream 小學。一路以黎,中心主任及老師,每年評估都係講緊我仔點都係入特殊,無中都有輕。而我心理上都諗住佢都係入特殊架喇,再唔係,都因為佢大小肌弱,都想入PH school 。

但竟然喺評估時,佢fall into 80~90嘅range, 即無得傾,一定入mainstream! 醫生亦評估佢大肌未弱到可以入PH school。

而家煩喇,協康之前預佢入特殊,而家得返半年要追K3程度,銜接小學。另外,我仔個人好樂觀,俾人整到流血都以為人哋同佢玩緊;平時喺公園玩,玩玩下人哋唔想同佢玩又feel 唔到,好驚佢會俾人校園欺凌。

我仔派咗去12區嘅張凝文,請問人無人知,呢間係點?
有無人讀緊?
老師有無愛心?
學校有幾support SEN 仔?
校園欺凌嚴唔嚴重?
ST 言語治療好唔好?同幾耐一次?

謝謝(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主

你係自行入呢間, 是嗎? 聽人講黃焯菴比較多經驗SEN 的支援,本身唔係住呢區, 所以唔清楚呢間。我想問評估當日, 言語操作智能幾多分? 非言語操作係幾多分?有無機會去爭取一下去輕度?

回覆樓主

唔好意思, 無睇清楚, 原來你講左無得傾入輕度,不過通常協康估得幾準, 你仔的評估真的落差好大。有無同S位社工問關於派到的學校資料? 在評估上有無寫建議學校需要提供咩野支援? 有無課後指導呢d 呀?

KCHK 發表於 18-3-7 08:45
你係自行入呢間, 是嗎? 聽人講黃焯菴比較多經驗SEN 的支援,本身唔係住呢區, 所以唔清楚呢間。我想問評估當 ...

我都聽聞黃卓奄都唔錯,但自己係基督徒,最多揀間無宗教嘅,好難叫我揀佛教學校(emoji)

係,協康好少會有甘大落差,連中心主任聽到都呆咗

我小朋友個評估4部份:言語理解,知覺推理,工作記憶 都係80-90; 只係得 處理速度 有70-80, 所以話一定要入主流,有支援可以俾佢做慢d(emoji)(emoji)‍♀️

GwaiBB 發表於 18-3-13 09:03
我都聽聞黃卓奄都唔錯,但自己係基督徒,最多揀間無宗教嘅,好難叫我揀佛教學校(emoji)

係,協康好少會有 ...

咁其實你選擇的都有SEN 支援, 點都好, 多d 同學校溝通, 你不如試下問學校可唔可以在開學初期家長陪上堂, 另外現在操練多d 寫字, 因為主流最需要寫字, 其他學術上唔好理住了(現在追也追唔切)如果小朋友無情緒問題,只係慢d 吸收, 老師應該唔會有太大壓力

GwaiBB 發表於 18-3-13 09:03

係,協康好少會有 ...

請問80-90係咪中下咁解?
我見我個報告寫中等/中下/有限

唔理宗教,一般評價是黄焯菴好過張凝文

long107 發表於 18-3-13 15:53
請問80-90係咪中下咁解?
我見我個報告寫中等/中下/有限

70 以下,就要入特殊學校

KCHK 發表於 18-3-13 13:24
咁其實你選擇的都有SEN 支援, 點都好, 多d 同學校溝通, 你不如試下問學校可唔可以在開學初期家長陪上堂,  ...

陪上堂都好喎,起碼了解每日小朋友上堂嘅情況,再同老師陪合下有邊d 位要留意...thank you thank you...

雲牛 發表於 18-3-13 20:04
唔理宗教,一般評價是黄焯菴好過張凝文

但已經自行收咗喇,當時揀呢間係因為無所謂,是但啦,點都係入特殊,是但叫做試程序,實習下for細佬讀小一時唔洗好似新手甘...

點知收咗,咪登記先囉,諗住到時評估完咪攞住封信去edb 申請退學...點知...唉...

我其實之前只係睇過兩間,一間張凝文,一間新會商會

但新會商會個理念同我哋係有d 分歧

張凝文...係有後悔嘅,不過都好想知多d 關於呢間學校嘅野,希望都了解多d ...

GwaiBB 發表於 18-3-15 02:27
陪上堂都好喎,起碼了解每日小朋友上堂嘅情況,再同老師陪合下有邊d 位要留意...thank you thank you...
...

學校應該會比家長在上課時間當義工咁留在學校, 不過可能不是直接坐在小朋友旁邊, 也可能只係好短時間, 呢d 都要同直接同學校主動傾。

GwaiBB 發表於 18-3-6 23:28
話說,我仔今年協康畢業,上mainstream 小學。一路以黎,中心主任及老師,每年評估都係講緊我仔點都係入特 ...

你好,我小朋友今年9月都要揀學校,我小朋友現讀緊兼收位,社交言語緩慢,有點似你小朋友,唔識睇對方的面色,大小手肌已追同齡,之前睇過張凝文授課,老師都好有心機,當日睇示範小二數學堂,全堂8個字教來教去都係平行四邊形及菱形,但內容形式好豐富,而另一個示威堂是小一英文堂,外藉老師好有心機,亦靈活教授。問埋校長今年會由一年考三次試改為兩次,亦有小班教學,會開三班,所以我都係考慮中。

KCHK 發表於 18-3-15 08:07
學校應該會比家長在上課時間當義工咁留在學校, 不過可能不是直接坐在小朋友旁邊, 也可能只係好短時間,  ...

義工可能都係一兩日ok, 長時間未必得,我哋兩個都在職...唉...

vincelo29 發表於 18-3-16 21:17
你好,我小朋友今年9月都要揀學校,我小朋友現讀緊兼收位,社交言語緩慢,有點似你小朋友,唔識睇對方的面 ...

好似幾好咁,我無睇過佢示範,不過就聽校長介紹,我係怕,講就天花龍鳳,入到去就另一回事,始終示範,永遠都唔真實...

我係最怕校園欺凌者,我仔大小肌都唔得,輕輕hi 一hi 都成個跌落地,如落樓梯時,被一堆一下,一定係碌落樓梯...

回覆樓主:

入主流一定好吃力,如果學校本身多Sen 學生,ST堂就一定好少,因為政府撥款係用班數計,除非你仔係中度語障,否則大概1個月先有1堂

taviatsui 發表於 18-3-24 20:45
入主流一定好吃力,如果學校本身多Sen 學生,ST堂就一定好少,因為政府撥款係用班數計,除非你仔係中度語障 ...

你好,這樣清楚這兩間學校有沒有註校社工或言語治療師?