用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港升到大學有幾多%?
go

香港升到大學有幾多%? [複製鏈接]

我系Facebook 見有人話得18-20% 升到大學,
有成80%上唔到喎!
我唔系好信
請問邊到搵到資料?
   1    0    0    0

綱上

2017 有 6 萬個 DSE 考生(2016 年有接近 7 萬),JUPAS 有少於 15000 個資助學位。

咁有接近 80% 人冇大學讀都好正常。如果你係講緊達 3322 之後都冇大學讀的話,就另計。

網上考評局同 JUPAS 官網都有齊數字。

醒目開學勳章

DSE放榜時新聞會講

2017為例, 條數係咁計:
考生約: 61600
資助大學學額約: 13000
大概21%

1998Ruby1998 發表於 18-3-6 18:40
2017 有 6 萬個 DSE 考生(2016 年有接近 7 萬),JUPAS 有少於 15000 個資助學位。

咁有接近 80% 人冇大 ...

咁其實考大學都幾難

回覆 金不換 的帖子

如果扣除班達唔到 3322 嘅考生,就有 24000-26000 左右嘅考生去爭大學學位(可想而知有好多人係過唔到 3322)。說難不難,說易也不易。
新加坡都有 25% 考生有大學讀。

金不換 發表於 18-3-6 18:08
有成80%上唔到喎!
我唔系好信
自己計吓機會有幾高:

學士學位
    Year 1年度

2013-2014

2014-2015

2015-2016

2016-2017

8大學士學額

17,135

17,401

17,449

17,891

SSDP學士學額

1,030

自資學士學額

6,862

7,417

全港學士學額

17,135

17,401

25,251

26,338

全港DSE考生人數

82,283

79,572

74,131

68,128

日校DSE考生人數

69,750

65,270

61,136

56,112

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有成80%上唔到喎!
我唔系好信

大學學位太多就會變得學位冇價值,台灣宜家面對緊呢個問題。

Soundervolt 發表於 18-3-6 22:23
未來呢兩三年,香港都可能要面對大學學位太多既問題
林鄭一上場,成日都話乜乜恒常化。今年開始又恒常化咁每年加多2000個SSSDP學士學位。

恐怕呢兩三年,有機會出現只要達3322,都一定攞到JUPAS degree
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有成80%上唔到喎!
我唔系好信
香港已經變成同美國、台灣等差不多,學位數量比可以入學既學生多,所以理論上,只要考試合格,就有大學讀。

Soundervolt 發表於 18-3-6 22:23
同香港三大類似,台灣大啲,所以有十大。可能要台大、清大、台科大、交大、成大、醫大、師大、北醫大、中山、陽明呢十間先有競爭力。

hkpapa852 發表於 18-3-6 19:07
自己計吓機會有幾高:
DSE合格率大約係四成,五萬六人即係大約有二萬二人有3322水平,全港學士學額有二萬六,即係有近二成學位無人讀。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-3-7 08:44
香港已經變成同美國、台灣等差不多,學位數量比可以入學既學生多,所以理論上,只要考試合格,就有大學讀。 ...

所以3322真係玩死人。識人仔女炒左其中一科,入u無望(明明有廿幾分唔差架)
但同時有學位無人讀

資源錯配!

回覆 王家爸爸 的帖子

應該仲未計好多學位都係比左大陸落黍讀果d有錢人

妹妹頭 發表於 18-3-7 09:05
回覆 王家爸爸 的帖子

應該仲未計好多學位都係比左大陸落黍讀果d有錢人
都無辦法,本地學生唔夠,而且跟住幾年都會一直減少,如果唔招國內學生,有啲大學可能要被殺校。

王家爸爸 發表於 18-3-7 08:57
DSE合格率大約係四成,五萬六人即係大約有二萬二人有3322水平,全港學士學額有二萬六,即係有近二成學位無 ...

即3323水平就一定讀到大學?

回覆樓主:

hkpapa852 發表於 18-3-7 08:25
未來呢兩三年,香港都可能要面對大學學位太多既問題
林鄭一上場,成日都話乜乜恒常化。今年開始又恒常化咁 ...

大家有學位咪開心囉,不過當攞張cert出嚟搵唔到嘢做,到時又鬧政府點解唔能夠製造多尐職位俾大學生......

Charlotte_mom 發表於 18-3-7 09:04
所以3322真係玩死人。識人仔女炒左其中一科,入u無望(明明有廿幾分唔差架)
但同時有學位無人讀
我又唔係咁睇, 規定一直放响度, 你就向住佢努力。唔得就唔得, 無得怨人。

即係, 我哋當年都要中英合格至入到大學, 好似我阿妹AL 2A2C, 都唔錯啦, 但抄咗科英文, 咪無得入囉。不過好彩佢當年重考英文, 第二年入返啫。不過唔係當屆成績, 只好入嶺大, 如果應屆成績, 入三大一定無問題。依家個3其實相當於當年D咁上下, 俾D心機一定得既。

IloveJJ 發表於 18-3-7 09:41
咁即係唔駛擔心讀唔到大學啦!
即係阿大話齋:爸爸你咁蠢都讀到大學, 其實讀大學都唔係咁難架係咪?
‹ 上一主題|下一主題