用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF re-application (QBS)
樓主: ipheitat
go

ESF re-application (QBS)

ipheitat 發表於 18-3-7 21:54
謝謝wyh分享。請問你原catchment zone屬於QBS嗎?有沒有考慮轉回QBS?

當我接受面試的機會,即跨區入讀,我要放棄原區的申請,如面試失敗,只有半年後重新再申請;如面試成功,並接納學位,必須在Bradbury 就讀兩年,就可以經內部申請,轉回所屬catchment 的學校,如沒有搬遷,我們可以申請QBS。

現階段,我未想之後會否申請轉回本區。當初最擔心是交通,原來學校校車正計劃開新校巴線,好大機會是接載東區學生到學校,免卻轉車。

Nohoeast 發表於 18-3-7 22:24
我見bradbury 有校車去北角半山,依家取消左定只局限去北角?

佢都有好多條校巴線,主要服務catchment zone 學生
到阿仔插班成功時,已經好好彩,校巴線仲有位。

Nohoeast 發表於 18-3-6 18:36

去年qbs survey(本身排8x) 我地選bradbury, 大概9月初通知 ...

請問去年 9 月收你系 year 2 嗎?

mimibama 發表於 18-3-9 15:17
請問去年 9 月收你系 year 2 嗎?

當時報year 1, 我記得係好急叫我地interview (幾日內)然後即時offer, decline左就唔可以再排番, 要重新報過

回覆 wyh:) 的帖子

How is Bradbury? My daughter is going to QBS right now but we might move to the Bradbury catchment zone and I'm thinking ahead for my younger son.

GC0060 發表於 18-3-10 09:00

How is Bradbury? My daughter is going to QBS right now but we might move to the B ...

我覺得唔錯。小朋友喜歡上學。

wyh:) 發表於 18-3-10 10:05
我覺得唔錯。小朋友喜歡上學。

我想問 Bradbury 一星期會有幾多堂中文?有否分 stream?

minna321@ 發表於 18-3-10 11:40
我想問 Bradbury 一星期會有幾多堂中文?有否分 stream?

每星期有三堂中文
有分stream

Would there be more Chinese lessons per week starting  year 2 and up?

回覆 ipheitat 的帖子

請問樓主有否收到 QBS interview 通知?

bbgoolooo 發表於 18-11-14 10:32
回覆 ipheitat 的帖子

請問樓主有否收到 QBS interview 通知?

我去年冇覆佢re-application既email. 現在後悔。現在小兒 P.1. 請教各位我應唔應該比多次 HKD2,000 application fee 再排過隊? 驚輪到小兒時佢已小學畢業!

bbgoolooo 發表於 19-1-8 18:00
我去年冇覆佢re-application既email. 現在後悔。現在小兒 P.1. 請教各位我應唔應該比多次 HKD2,000 applic ...

如果想給孩子多一個機會,$2000都值得俾。排到你有機會面試再考慮是否適合轉國際