用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關student Visa一問
go

有關student Visa一問 [複製鏈接]

若果係入學前一個月前先到英國旅行兩個星期,後兩個星期呀囡stay with guardian等開學, 咁會影響到簽第一次student visa嗎? 入境有冇指定有限日期?
   3    0    0    0

領事館批student visa是開學前約一星期多,朋友試過提供已買的機票想多幾天都不可以,最後要改機票。

nickfong 發表於 18-3-5 22:38
若果係入學前一個月前先到英國旅行兩個星期,後兩個星期呀囡stay with guardian等開學, 咁會影響到簽第一次 ...

Visa有效期內出發(最多開學前一個月內)應該無問題, 否則旅行後要先出境, 然後用student visa入境.

How long you can stay

You can arrive in the UK before your course starts:
  • up to 1 week before, if your course lasts 6 months or less
  • up to 1 month before, if your course lasts more than 6 months

How long you can stay depends on the kind of course you’re doing and what study you’ve already completed.

https://www.gov.uk/tier-4-general-visa

若果係入學前一個月前先到英國旅行兩個星期,後兩個星期呀囡stay with guardian等開學, 咁會影響到簽第一次 ...
開學前Stay 2 weeks with guardian?Year幾?小朋友已認識guardian?
兩星期,當£30/day, 至少£30 x 14

guardian每日費?另兩星期有房友?如冇但出外女仔要小心?

回覆 noel2010 的帖子

多謝Noel意見,有你經驗分享,我地馬上改左行程安排同機票。

回覆 etoile 的帖子

Year 12, 因為我兩公婆要返港開學開會,所以迫不得已要交低俾guardian照顧呀囡,同陪佢開學。位Guardian係朋友介紹,佢個朋友仔仔都係跟呢個guardian, 評價好正面,所以好放心!試過whatsapp傾過,感覺不錯!

回覆 nickfong 的帖子

Student visa 近年每次做法都有些不同,就算6月個批和8月個批的批出到英日期有分別,早年一個朋友很早做visa批得時間很趕,後來一個朋友話很多人投訴,後個批申請就好少少。

簽visa,銀行戶口大約要有幾多學費?

回覆樓主:

樓主孩子是女,朋友孩子是女,一起在guardian住?

rba93 發表於 18-3-8 09:56

最少一年學費加生活費,申請前存入戶口最少一個月。

rba93 發表於 18-3-8 09:56
一年學費同生活費.

吓?我訂買哂機票一家同同個囡28/9飛去玩完先開學,點算?

blue_label 發表於 18-3-8 11:33
我識好多人都係開學約兩星期前過去玩。

cow 發表於 18-3-8 11:43
我識好多人都係開學約兩星期前過去玩。
可以同領事館講早少少批比入境日期嗎?

blue_label 發表於 18-3-8 11:33

28/9??? 你唔係去英國咩? 個期咁奇怪?

回覆樓主:

10月中開課?

blue_label 發表於 18-3-8 11:50

我曾經問過 agent, 入境英國可先用tourist Visa, 再出境去其他國家玩, 入境時可用番 student visa 係可以嘅!

我都想問下呢度有冇家長, 係用咁嘅方法?

blue_label 發表於 18-3-8 11:50

冇得講,入境日期是你網上填簽證資料時寫的。
簽證中心只是負責收資料。

唔該哂
‹ 上一主題|下一主題