用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 通識成選修科???
go

通識成選修科??? [複製鏈接]

有無人有聽說通識會成為選修科而非必修科, 最近與朋友聚會, 朋友話呢2-3年會將通識轉成選修科, 但係我從來無聽過, 想知道係唔係真的??P.S. 因太勿忙, 無問到原因和資料來源, 所以存疑

YDLFATHER    發表於 18-3-5 23:30
   0    0    0    0

如果係真,實在太好

LoveChild 發表於 18-3-5 20:59
有無人有聽說通識會成為選修科而非必修科, 最近與朋友聚會, 朋友話呢2-3年會將通識轉成選修科, 但係我從來 ...

對學生越冇用,越浪費時間的科目,我相信EDB越唔会改!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-3-7 20:43
對學生越冇用,越浪費時間的科目,我相信EDB越唔会改!
廢除通識科,改為中史必修科又點睇?

王家爸爸    發表於 18-3-17 08:48

小時了了 發表於 18-3-7 21:23
廢除通識科,改為中史必修科又點睇?

有機會嘅,唔等駛科目就是目標!什麼 STEM ,嘥氣啦!

等同預算案N無乜都冇,就濫用關愛基金抉貧,真係好似!

即是好做唔做!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

而家啲政府高層,真係高到離晒地
全部都九唔搭八

LoveChild 發表於 18-3-5 20:59
有無人有聽說通識會成為選修科而非必修科, 最近與朋友聚會, 朋友話呢2-3年會將通識轉成選修科, 但係我從來 ...

我也聽聞過,希望係真啦

無聽聞過,不過政治形勢系甘走。一直以來,通識科系建制眼中釘,建制認爲通識令學生關心時事,而且反政府。所以,好大可能會“微調” 通識科。
中史科就會成爲必修科,起碼初中會系,加强愛國教育。

kwunpa 發表於 18-3-12 01:17
無聽聞過,不過政治形勢系甘走。一直以來,通識科系建制眼中釘,建制認爲同識令學生關心時事,而且反政府。 ...

我唔認為係咁。。。

廢HKCEE,推新高中加通識及中文為主科,本來意有所指。只係有班教育界自由派堅持通識只講方法資料,唔講定論。

經過港獨之父梁特帶領,梁游玩獨腳戲,而家借D 意大大聲推愛國教育。

通識科怎能幸免?

kwunpa 發表於 18-3-12 01:17
無聽聞過,不過政治形勢系甘走。一直以來,通識科系建制眼中釘,建制認爲通識令學生關心時事,而且反政府。 ...
关心时事?我女从來唔見佢睇新闻/報紙,个5**唔知点考出黎……又係老作~

其實科通識.  唔係咩自我獨立思維.
係答份卷題目內, 要考生答的題.

Yanamami    發表於 18-3-12 21:25

Yanamami 發表於 18-3-12 19:02
关心时事?我女从來唔見佢睇新闻/報紙,个5**唔知点考出黎……又係老作~ ...

所以,其實又系考作文。DSE 四科主科,三科系文科。玩死男生。政府仲夠膽死話鼓勵學生學習科技!

呢個只係坊間建議,但改動太大,如果真係改,即係承認以前錯咗,所以一定唔會噉改。

kwunpa 發表於 18-3-12 21:21
所以,其實又系考作文。DSE 四科主科,三科系文科。玩死男生。政府仲夠膽死話鼓勵學生學習科技!
...

真係玩死男生。

今年中文加返範文, 叫做好少少, 通識改為選修科?? 我估遙遙無期。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

...

我個係女,估計都會俾呢科玩死。

mother904 發表於 18-3-7 16:34
如果係真,實在太好
贊成

...

信佢一成,雙目失明!,

現在補鑊,才講STEM!

YolandaTam 發表於 18-3-13 19:36
我個係女,估計都會俾呢科玩死。
LS唔会連2都攞唔到吧……

Yanamami 發表於 18-3-16 09:15
LS唔会連2都攞唔到吧……

唔敢講呢。

黃巴士 發表於 18-3-12 19:10
其實科通識.  唔係咩自我獨立思維.
係答份卷題目內, 要考生答的題.
其實係考吹水能力

黃巴士    發表於 18-3-19 15:35
‹ 上一主題|下一主題