用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 通識成選修科???
go

通識成選修科??? [複製鏈接]

kwunpa 發表於 18-3-12 01:17
無聽聞過,不過政治形勢系甘走。一直以來,通識科系建制眼中釘,建制認爲通識令學生關心時事,而且反政府。 ...
关心时事?我女从來唔見佢睇新闻/報紙,个5**唔知点考出黎……又係老作~

YolandaTam 發表於 18-3-13 19:36
我個係女,估計都會俾呢科玩死。
LS唔会連2都攞唔到吧……

October. 發表於 18-3-17 11:35
通識唔多關語文能力事, 最緊要有POINTS, 我女DSE中英作文5*/5, 但通識得3.
大女玩英辯又喜参加果d模擬会議……可能有幫助~細女今年中二,LS考試比中-差左一大大大截,问老師係咪因為佢唔睇報紙同新闻关係,老師話唔关事,係因為出題同答題都变成dse模式,全級都考得麻麻,但佢地习慣後,掌握到答題技巧就会ok.

ANChan59 發表於 18-3-18 08:41
其實學校成日用TSA模式,DSE模式,究竟成績好,是否代表學生識嘢,抑或只是有操練、識考試!

但又奇怪冇 ...

就係因為無操練~考試就係DSE模式,所以死哂~我真想佢操多d, 日日番到屋企就煲劇好眼怨~

話事話,不嬲香港考試都係為考試,番学都係為考試,有人真係為学野咩?唔係J都唔会話其实大学係唔洗讀㗎啦~

October. 發表於 18-3-18 10:20
我聽我女大同講,DGS的確唔多迫佢哋,但學生自己得失睇得重,自己操啵。
...
自己操好吖~有原动力嘛。俾人逼就好無㽼~我果个軟皮蛇乜都無所謂就真係矛佢乎,我同佢講,学校唔逼你,你唔逼你自己,我俾你happy两年,明年我又要俾顏色你睇啦!

Band5 發表於 18-3-18 13:19
群眾壓力好緊要!

我朋友個女都係DGS,大學讀law讀得好辛苦,佢老豆一早話佢唔適宜讀law,但佢唔讀神科過 ...
呢班女女中-已揀定唔係讀e就讀law, 我女仲話洗唔洗禁中諗定啊~~不过都係-撮同学係非e即law啫,其他唔觉係禁。

October. 發表於 18-3-18 14:19
係架,我都知道有個CASE係咁。DSE成績入到本地U普通科(成績就DSE都有好幾千人有呢個分),咁個女仔就過英 ...
唔好講大学,就算中四揀科,亦有唔少因為成績夠而揀理科,不过兴趣其实不大,而且中三同中四程度上有好大出入,变左中五要drop科~老師話以同学能力,如揀文科应会更出色。所以有时真係要諗清楚。

October. 發表於 18-3-18 14:28
唔係個個女都係咁,我女個大同話佢自己就唔多著緊成績,我女又好懶,佢哋倆個一入大學第一日就識,一拍即合 ...
咪係~~坊间迷思太多。
‹ 上一主題|下一主題