用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 通識成選修科???
樓主: LoveChild
go

通識成選修科??? [複製鏈接]

通識唔多關語文能力事, 最緊要有POINTS, 我女DSE中英作文5*/5, 但通識得3.

October. 發表於 18-3-17 11:35
通識唔多關語文能力事, 最緊要有POINTS, 我女DSE中英作文5*/5, 但通識得3.
大女玩英辯又喜参加果d模擬会議……可能有幫助~細女今年中二,LS考試比中-差左一大大大截,问老師係咪因為佢唔睇報紙同新闻关係,老師話唔关事,係因為出題同答題都变成dse模式,全級都考得麻麻,但佢地习慣後,掌握到答題技巧就会ok.

Yanamami 發表於 18-3-17 13:53
大女玩英辯又喜参加果d模擬会議……可能有幫助~細女今年中二,LS考試比中-差左一大大大截,问老師係咪因為 ...
你女參加既活動肯定有幫助,起碼掌握到技巧,識得講重點。而我女好懶,平時唔睇新聞唔睇報紙,對時事冷感,及 佢間中學強理科,據講通識成績嘛嘛地。
我仔依家通識成績係幾好,佢又係唔睇報紙唔睇新聞,不過,佢成日同爸爸吹水,對歷史、科學、戰爭較有興趣。

Yanamami 發表於 18-3-17 13:53
大女玩英辯又喜参加果d模擬会議……可能有幫助~細女今年中二,LS考試比中-差左一大大大截,问老師係咪因為 ...

其實學校成日用TSA模式,DSE模式,究竟成績好,是否代表學生識嘢,抑或只是有操練、識考試!

但又奇怪冇人閙DGS老師操練學生!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-3-18 08:41
其實學校成日用TSA模式,DSE模式,究竟成績好,是否代表學生識嘢,抑或只是有操練、識考試!

但又奇怪冇 ...

就係因為無操練~考試就係DSE模式,所以死哂~我真想佢操多d, 日日番到屋企就煲劇好眼怨~

話事話,不嬲香港考試都係為考試,番学都係為考試,有人真係為学野咩?唔係J都唔会話其实大学係唔洗讀㗎啦~

Yanamami 發表於 18-3-18 09:38
就係因為無操練~考試就係DSE模式,所以死哂~我真想佢操多d, 日日番到屋企就煲劇好眼怨~

話事話, ...
我聽我女大同講,DGS的確唔多迫佢哋,但學生自己得失睇得重,自己操啵。

October. 發表於 18-3-18 10:20
我聽我女大同講,DGS的確唔多迫佢哋,但學生自己得失睇得重,自己操啵。
...
自己操好吖~有原动力嘛。俾人逼就好無㽼~我果个軟皮蛇乜都無所謂就真係矛佢乎,我同佢講,学校唔逼你,你唔逼你自己,我俾你happy两年,明年我又要俾顏色你睇啦!

October. 發表於 18-3-18 10:20
...

群眾壓力好緊要!

我朋友個女都係DGS,大學讀law讀得好辛苦,佢老豆一早話佢唔適宜讀law,但佢唔讀神科過唔到自己果關!

Band5 發表於 18-3-18 13:19
群眾壓力好緊要!

我朋友個女都係DGS,大學讀law讀得好辛苦,佢老豆一早話佢唔適宜讀law,但佢唔讀神科過 ...
呢班女女中-已揀定唔係讀e就讀law, 我女仲話洗唔洗禁中諗定啊~~不过都係-撮同学係非e即law啫,其他唔觉係禁。

Band5 發表於 18-3-18 13:19
群眾壓力好緊要!

我朋友個女都係DGS,大學讀law讀得好辛苦,佢老豆一早話佢唔適宜讀law,但佢唔讀神科過 ...

係架,我都知道有個CASE係咁。DSE成績入到本地U普通科(成績就DSE都有好幾千人有呢個分),咁個女仔就過英國讀LAW, 分數唔係幾夠,但有有關人事寫推薦信就入咗,我女大同話個女仔讀得好辛苦,讀完返來又入唔到PCCL,我女佢哋幾個女仔一起去考CRE &  BLT, 唯獨讀LAW果個 APTITUDE TEST唔PASS。讀完LAW返來,APTITUDE TEST都PASS唔到,都唔知點幫人諗計打官司?(我想法好粗疏,但的確心存呢個疑問)

Yanamami 發表於 18-3-18 13:33
呢班女女中-已揀定唔係讀e就讀law, 我女仲話洗唔洗禁中諗定啊~~不过都係-撮同学係非e即law啫,其他唔觉係 ...
唔係個個女都係咁,我女個大同話佢自己就唔多著緊成績,我女又好懶,佢哋倆個一入大學第一日就識,一拍即合。

October. 發表於 18-3-18 14:19
係架,我都知道有個CASE係咁。DSE成績入到本地U普通科(成績就DSE都有好幾千人有呢個分),咁個女仔就過英 ...
唔好講大学,就算中四揀科,亦有唔少因為成績夠而揀理科,不过兴趣其实不大,而且中三同中四程度上有好大出入,变左中五要drop科~老師話以同学能力,如揀文科应会更出色。所以有时真係要諗清楚。

October. 發表於 18-3-18 14:28
唔係個個女都係咁,我女個大同話佢自己就唔多著緊成績,我女又好懶,佢哋倆個一入大學第一日就識,一拍即合 ...
咪係~~坊间迷思太多。

回覆 ANChan59 的帖子

但STEM在某些小學推行, 根本老師都未必唔識,搵咗幾個大學生嚟幫手,不過一班三十幾人可以教到乜呢? 兩個禮拜先一次電腦課, d功課唔識做都唔知可以問邊個, 上堂係鬥快舉手問功課!

LoveChild 發表於 18-3-5 20:59
有無人有聽說通識會成為選修科而非必修科, 最近與朋友聚會, 朋友話呢2-3年會將通識轉成選修科, 但係我從來 ...

好似係這段新聞最末段
https://hk.mobi.yahoo.com/news/教評會提15建議-倡設-校-醫護-223000770.html

醒目開學勳章

October. 發表於 18-3-17 18:47
你女參加既活動肯定有幫助,起碼掌握到技巧,識得講重點。而我女好懶,平時唔睇新聞唔睇報紙,對時事冷感, ...

我女不看報紙不看新聞
通識拿5**
通識不=時事

October.    發表於 18-4-6 23:53
‹ 上一主題|下一主題